Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Het coronavirus, ook bekend als COVID-19, werd een aantal maanden geleden ontdekt in Wuhan (China). Coronavirussen (CoV) zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstigere ziekten zoals in het Midden-Oosten, het ademhalingssyndroom (MERS-CoV) en het ernstig acuut ademhalingssyndroom (SARS-CoV).
Het huidige Coronavirus (COVID-19) is een nieuwe stam die in 2019 werd ontdekt en niet eerder bij mensen is geïdentificeerd. Inmiddels heeft het virus zich verspreid over een groot deel van de wereld.
Wij allen hebben vragen, veel vragen, onmogelijke vragen en zoeken naar antwoorden die er soms gewoon nog niet zijn. De media knalt over ons heen met nieuws over het coronavirus maar helaas ook met “nepnieuws” (fakenews). Wat we het meeste doen is zoeken naar antwoorden en dat begint in vrijwel alle gevallen in Google. Met behulp van Google Trends is het mogelijk om in kaart te brengen waar wij wereldwijd naar zoeken online.
Voor Nederland is er nu een speciale site beschikbaar die weergeeft waar Nederlanders naar zoeken in relatie tot het coronavirus. Deze pagina wordt regelmatig geupdate met de meest actuele informatie. Hieronder vindt je alvast een aantal voorbeelden. Meer grafieken zijn op de speciale website te raadplegen.
Trending (snelst stijgende) zoekopdrachten coronavirus
De trending (snelst stijgende) zoekopdrachten in Nederland gedurende de afgelopen week in relatie tot het coronavirus zijn:
- hoe weet je of je het coronavirus hebt gehad
- coronavirus maagpijn
- kappers coronavirus
- verloop coronavirus ziektebeeld
- ibuprofen coronavirus
Zoeken naar handgel, mondkapje en handen wassen
Zoeken op weer minder belangrijk
Traditioneel wordt er in Nederland online veel gezocht naar informatie over het weer. Sinds 25 februari wordt er meer gezocht naar informatie over het coronavirus dan naar het weer.
Methode van Google Trends
Google Trends normaliseert zoekgegevens om zoektermen eenvoudiger met elkaar te kunnen vergelijken. Zoekresultaten worden aan de hand van het volgende proces genormaliseerd voor het tijdstip en de locatie van een zoekopdracht:
- De relatieve populariteit wordt bepaald door elk gegevenspunt te delen door het totale aantal zoekopdrachten van de geografische locatie en de periode waarop het gegevenspunt betrekking heeft. Als dit niet werd gedaan, zouden de plaatsen met de meeste zoekopdrachten altijd de hoogste resultaten hebben.
- Vervolgens worden de resulterende getallen op een schaal van 0 tot 100 geplaatst op basis van het aandeel van een onderwerp binnen alle zoekopdrachten naar alle onderwerpen.
Verder lezen over Coronavirus
Online25.07.2023
Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in
Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfectiesOnline22.02.2023
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen
Mobile05.12.2022
iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit
Lifestyle18.11.2022
Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’
Nieuws14.11.2022
Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau
Nieuws02.09.2022
De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid
De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelenMobile20.04.2022
De CoronaMelder-app kan van je telefoon af
Nieuws18.03.2022