Online15.05.2023

We vertrouwen AI als het zijn persoonlijke zaken met ons deelt


Onze hersenen zijn zo ingesteld dat we iemand eerder vertrouwen als diegene wat persoonlijke dingen met ons deelt. Als iemand je wat persoonlijke informatie toevertrouwt, dan voel je je dus vertrouwder met die persoon. Op zich heel logisch, maar wat als dat geen mens is, maar een robot? Uit onderzoek blijkt dat we robots eerder als mensen zien wanneer ze ons iets ‘persoonlijks’ vertellen.

Praten met AI

Veel bedrijven werken aan allerlei natuurlijke manieren om de robot met je te laten spreken. Heb je een gesprek met iemand, dan zegt iemand niet heel staccato: ‘Ja, dat gaan we doen.’ Iemand zal eerder zeggen: ‘Oh, wat leuk! Laten we dat doen ja!’ Maar ja, hoe leer je dat aan een computerprogramma? Dat gebeurt via Natural Language Processing, maar er zijn natuurlijk meer manieren om te zorgen dat we als mensen het gevoel hebben een fijn, normaal gesprek te hebben.

Dat kan bijvoorbeeld door te zorgen dat je mensen laat denken dat ze geen gesprek hebben met een robot, maar met een mens. Eén van de betere manieren om dat te doen zou volgens Japans onderzoek zijn door de robot vanuit zichzelf iets ‘persoonlijks’ te laten vertellen. Je kunt je afvragen wat een robot meemaakt waardoor hij iets persoonlijks kan vertellen, maar je zou wel kunnen bedenken dat de robot misschien een eerder gesprek met een mens heeft gehad en daar iets over vertelt. Misschien heeft iemand hem meer gevraagd over wat hij of zij moet verwachten in een traject rondom borstkanker. Daar zou een robot later over kunnen vertellen dat hij dat gesprek had. Je kunt je echter afvragen of zo’n verhaal blijft hangen: immers zal een robot niet zeggen hoe hij zich erover voelde en het zijn juist emoties die lang bij ons blijven hangen.

Persoonlijke informatie

De onderzoekers hebben deelnemers online laten chatten met kunstmatige intelligentie en die had als avatar een foto van een mens of een foto van een robot. Het gesprek was een soort ‘koffieautomaat’-gesprek alsof ze lunchpauze hadden en in elk gesprek nam de robot even een moment om over een hobby te spreken, over een persoonlijk werkgerelateerd incident of hij gaf geen persoonlijke informatie. De 918 deelnemers moesten vervolgens een vragenlijst invullen en daaruit bleek dat persoonlijke, werkgelerelateerde informatie het het beste deed, gevolgd door hobby’s . Persoonlijke informatie wekt dus empathie op. Ook bijzonder: het maakt mensen niet uit of de robot wordt afgebeeld als robot of als mens. Dat zet je toch aan het denken over hoe perfectionistisch je zelf bent over je avatar, niet?

Dus ja, als ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie slim zijn, dan zetten ze niet alleen in op hoe de zinnen die worden beantwoord zo natuurlijk mogelijk klinken, maar ook op het overtuigen van de mens dat hij of zij met een ‘mens’ praat door de AI te leren iets ‘persoonlijks’ te vertellen. Kortom, als een robot met een mooie anekdote op de proppen komt, zijn we meer geneigd om het te vertrouwen, het als mens te zien en daardoor misschien zelf ook wel met een grappige anekdote te komen. Het recept voor langdurige vriendschap, toch?

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

AI-tool personaliseert je workouts slimmer

De tijd van vaste trainingsschema’s lijkt voorbij. EGYM Genius, een nieuwe AI-tool, past je trainingen namelijk volledig aan op jouw dag en doelen. Geen strakke routines meer waarbij je maandag altijd dezelfde oefeningen moet doen. De AI kijkt naar wat jij nodig hebt en zorgt dat je altijd vooruitgang boekt, zelfs als je een dag mist.

Online10.09.2024

AI-tool personaliseert je workouts slimmer

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Oprah leidt een panel met belangrijke mensen in AI: de wereld is verbaasd

Oprah presenteert een tv-special om te vertellen hoe AI het dagelijks leven beïnvloedt en er zitten bekende mensen uit de tech-industrie bij om dat verhaal te doen.

Artificial Intelligence04.09.2024

Oprah leidt een panel met belangrijke mensen in AI: de wereld is verbaasd

ChatGPT heeft wekelijks dubbel zoveel gebruikers

ChatGPT is een jaar later nog steeds razend populair. We zijn duidelijk nog lang niet klaar met AI, maar net begonnen.

Artificial Intelligence30.08.2024

ChatGPT heeft wekelijks dubbel zoveel gebruikers

AI moet visueler worden gemaakt om echt te overtuigen

Welke AI-tool of AI-creatie van recent is jou nou echt bijgebleven? Van veel AI die we gebruiken weten we het niet, kan dat niet anders?

Online28.08.2024

AI moet visueler worden gemaakt om echt te overtuigen

HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie

Consumenten en bedrijven kiezen steeds vaker voor AI-toepassingen om online antwoorden te vinden op hun vragen. Het gebruik van tools als ChatGPT voor zoekfuncties is zelfs met 37% gestegen, terwijl het gebruik van traditionele zoekmachines met 11% is gedaald.* Marketeers die zich tot nu toe hebben gericht op Search Engine Optimization (SEO) om hun merk goed in beeld te brengen, zullen zich nu (ook) moeten specialiseren in een nieuw vak: Language Model Optimization (LMO).

Marketing22.08.2024

HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

X Grok bewijst waarom AI-afbeeldingen begrenzingen nodig hebben

X heeft zijn eigen AI-afbeeldingengenerator en die is heel leuk om te gebruiken. Misschien voor sommigen iets te leuk: Mickey Mouse aan de drugs, iemand?

Social Media15.08.2024

X Grok bewijst waarom AI-afbeeldingen begrenzingen nodig hebben

Verder lezen over Onderzoek

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

De zoektocht naar leven elders in het universum wordt met enige regelmaat beschreven in populair wetenschappelijke artikelen. Concreet wetenschappelijk onderzoek hiernaar vindt hoofdzakelijk plaats op grond van ruimtemissies, ruimtetelescopen en op aarde gestationeerde grote telescopen.

Online05.08.2024

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositie
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Verder lezen over Robot

Mens-achtige robot Atlas is beter dan jij: kan push-ups

Boston Dynamics is nog goed aan het onderzoeken wat zijn nieuwe elektrische robot allemaal kan: elektrische Atlas verrast nu met push-ups.

Technology23.08.2024

Mens-achtige robot Atlas is beter dan jij: kan push-ups

Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op

Sigaretten op het strand: het is heel goor. Gelukkig zijn er mensen die ze op een juiste manier deponeren, en gelukkig zijn er robots om het vuile werk op te knappen.

Technology22.07.2024

Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Verder lezen over Wetenschap

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Uit een studie blijkt dat het spelen van D&D autistische spelers helpt bij sociale interacties. Maar niet alleen autisten, denken we.

Entertainment07.09.2024

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Wil je wat langer slapen in het weekend, maar staat je partner het niet toe? Gebruik dit artikel om toch je zin te krijgen.

Nieuws30.08.2024

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

Microplastics: ze zitten in je bloed, in je organen en zelfs in je testikels. Kun je er nog vanaf komen?

Nieuws26.08.2024

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Het opvallendste gegeven over supervulkanen betreft het feit.....dat ze zo ONopvallend zijn! Ik ben pas aan dit artikel over supervulkanen begonnen, nadat ik mij voorafgaand uitgebreid heb verdiept in de processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme. De processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme heb ik vervolgens beschreven binnen dit artikel.

Nieuws15.08.2024

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan