Online16.06.2023

Ticketmaster moet duidelijker zijn over prijzen concertkaartjes


Wil je straks kaarten kopen voor Don Toliver in 013 Tilburg? Dan is het een verrassing wat je voor een kaartje betaalt, als je tenminste alleen afgaat op wat er op de Ticketmaster-website staat. Het is bij deze gigantische speler op het gebied van concertkaartjes vaak wel te achterhalen wat een kaartje kost, nog voor de voorverkoop start, maar niet altijd. Gelukkig staat het voor Don Toliver ook op de website van 013, maar soms is het een groot vraagteken wat je voor een concert moet betalen en dat maakt het toch wat onhandig kaartjes kopen.

Concertkaartjes kopen

Concertkaartjes kopen is een stressvolle exercitie: daar hebben we het vaker over gehad. Je staat in een wachtrij, je moet 4 keer bewijzen dat je geen robot bent, je moet hopen dat je je Ticketmaster-inlog nog kent en je moet je door een oerwoud aan VIP-tickets, Golden Circle-tickets, Rolstoelpakketten en meer heen vechten, op zoek naar een normaal kaartje. En dan hopen we nog voor je dat je staanplaatsen wil, want bij een zitplaats moet je ook nog een hele studie maken van wat een kaartje op welke plaats precies kost (en dan moet je ook maar net de venue kennen). Heel appetijtelijk is het allemaal niet, zeker als je ook nog op dat moment zelf moet gaan bedenken of je het geld er wel voor over hebt. En vooral: of je vrienden dat ook hebben, als je samen tickets koopt.

Ticketmaster moet van president Joe Biden van de Verenigde Staten vooraf duidelijker zijn over de prijzen van concertkaartjes. Dat geldt ook voor het bedrijf waar het inmiddels mee samen is gegaan, Live Nation. De reden dat Biden dit wil is onder andere rondom het gedoe dat is ontstaan met de tickets van Taylor Swift. De kaartverkoop zou ineens zijn stilgelegd door een hack, maar veel mensen denken dat Live Nation hier gewoon de kaartprijzen wilde opdrijven. De waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden, maar het zou beter zijn als er meer duidelijkheid is over wat een kaartje kost, zodat het niet ineens omhoog kan schieten. Hierbij gaat het niet alleen om de gewone ticketprijzen, maar ook over de extra fees die daarbij komen kijken. Soms zijn de servicekosten bijvoorbeeld extreem hoog, of kun je een annuleringsverzekering afsluiten. Daar moet Ticketmaster ook duidelijker over zijn. Reuters laat weten dat de ticketbons dat ook heeft toegezegd te gaan doen.

Duidelijkheid ticketprijzen

Of het wereldwijd geldt, dat weten we niet, maar Ticketmaster kan het ook in ons land wel gebruiken. Het is altijd een hele speurtocht om te ontdekken wat concertkaartjes kopen, als het al ergens staat. Al hebben de venues wat ons betreft hier ook een verantwoordelijkeheid. Hartstikke leuk dat Ziggodome aangeeft dat de kaartjes voor Diana Ross vanaf 67,20 euro zijn, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets. Toevallig staat van dit concert dan weer wel op de Ticketmaster-pagina wat de kosten zijn per ticket, maar van Don Toliver is het dus weer andersom: op Ticketmaster is het stil, terwijl 013 toont wat een ticket wel kost.

Er is allemaal niet heel veel duidelijkheid over en dat hebben consumenten wel nodig, zeker gezien de stress die het vaak al kost om een ticket te bemachtigen, maar ook omdat de ticketprijzen van concerten flink omhoog zijn gegaan. Beyonce bijvoorbeeld: haar On the Run II-tour bood een Rang 3 zitplaats voor 71,50 euro: dat is nu 111,68 euro. Rang 5 is van 49,50 euro naar 62,60 euro gegaan. Concerten bezoeken is een heel dure hobby, maar daarin zou het fijn zijn om niet op het ‘moment supreme’ druk te moeten appen en bellen over welke tickets het nou moeten worden, omdat dan pas bekend wordt wat ze kosten.

Ticketmaster

Je maakt hierover als consument waarschijnlijk ook veel te ondoordacht een beslissing: je hebt heel lang in een wachtrij gestaan en je wil dan ook door ook. Ach ja, dan is het maar veel meer dan je in hoofd had, het is wel xx (naam artiest) en je hebt er nu al zolang voor in de rij gestaan, even de ogen dicht en gewoon doen.

Kortom, we hopen dat die belofte die Ticketmaster en Livenation nu doen in de Verenigde Staten ook van toepassing zal zijn in Europa. Dat maakt het beter om een goed doordachte beslissing te nemen en je van te voren vast te laten bedenken wat je zelf billijk vindt voor een avondje met die ene artiest.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Music

Vaderdag giftguide 2024: toffe gadgets en cadeau’s om te geven

Op zondag 16 juni is het dit jaar weer vaderdag. De feestdag ter ere van alle papa’s en vaders in Nederland. Een dag waarbij het vaderschap en de invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd.

Gadgets07.06.2024

Vaderdag giftguide 2024: toffe gadgets en cadeau’s om te geven

Een nieuwe editie van het Sprints & Sneakers Festival

Het Sprints & Sneakers Festival is terug voor zijn derde opeenvolgende jaar van succes, op 30 augustus 2024 in Thuishaven, Amsterdam. Na twee achtereenvolgende edities, breidt het thema van dit jaar ‘A New Definition of Growth' de grenzen van groei en impact verder uit.

Events30.05.2024

Een nieuwe editie van het Sprints & Sneakers Festival

A New Definition of Growth
Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Het stopte na 5 maanden met de productie ervan, maar nu zegt Spotify zelfs dat je het apparaat beter in de prullenbak kunt gooien: Car Thing.

Gadgets23.05.2024

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

The Miseducation of Lauryn Hill? My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye? Thriller van MJ? Dit zijn de beste albums ooit, volgens Apple.

Entertainment22.05.2024

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Je weet hoe veel AI-chatbots werken: je schrijft een opdracht, een prompt, stuurt die in en wacht dan tot de AI-chatbot er iets mee doet. Spotify wil dat je dat nu ook gaat inzetten om playlists te maken. Uiteraard komt...

Online08.04.2024

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Verder lezen over Muziek

Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify

Spotify komt met iets nieuws: My Spotify, en dat is eigenlijk een Wrapped die je elke dag kunt bekijken.

Entertainment11.06.2024

Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify

Documentaire ‘Tomorrow is a Mystery’ over de diepere betekenis van festivals

Vandaag heeft Mysteryland, een van ’s werelds langstlopende dance festivals, ‘Tomorrow is a Mystery’ – een documentaire uitgebracht op Prime Video over de diepere betekenis van festivals. Vol nostalgische archiefbeelden van de afgelopen drie decennia.

Entertainment06.06.2024

Documentaire ‘Tomorrow is a Mystery’ over de diepere betekenis van festivals

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

Billie Eilish, CAKE, J Balvin, Imagine Dragons, Jadakiss, Katy Perry, Kim Petras, Pearl Jam: allemaal staan ze op een brandbrief tegen AI. Kunstmatige intelligentie maakt veel mensen in vooral de creatieve industrie bang...

Online03.04.2024

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Apple Music heeft van alle muziekstreamingdiensten de meeste opties voor audio. Je kunt lossless luisteren, maar ook spatial. Die laatste categorie zou Apple duidelijk wat groter willen maken: het biedt artiesten zelfs m...

Online23.01.2024

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Het is dit jaar alweer de 25e editie van de Top 2000. Al jaren verreweg de baas van alle ‘lijstjes’ die aan het eind van een jaar samengesteld en gepresenteerd wordt. In tegenstelling tot veel andere eindejaarslijste...

Entertainment25.12.2023

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

Het is kerst! Fijne feestdagen! Wist je dat naast de decembermaand 26 november de dag is waarop de meeste kerstmuziek wordt afgespeeld? En dat de zondagen vooral populair zijn als het gaat om kersthits luisteren? Spotify...

Entertainment25.12.2023

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

Ze is de strijd aangegaan met Spotify, ze neemt zelf gewoon haar oude albums opnieuw op omdat een ex-manager de rechten kocht, ze weet hele volksstammen jonge mensen te inspireren en zelfs op datingapp Tinder is de meest...

Entertainment07.12.2023

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom