Online03.04.2020

Thuiswerken tijdens Corona: zo blijf je effectief aan het werk


Als je thuiswerkt vanwege Corona, kan het best een uitdaging zijn om je productiviteit op peil te houden. Naast het behouden van je normale werkroutine en het creëren van een werkplek kun je nog meer doen om je effectiviteit op peil te houden. Met deze 5 tips blijf je ook vanuit thuis effectief aan het werk.

1. Bereid je lunch voor

Als je gewend bent om ’s ochtends een lunch klaar te maken en tussendoortjes mee te nemen naar je werk, doe dan hetzelfde als je thuiswerkt. Dan hoef je geen tijd in de keuken door te brengen rondom lunchtijd en blijft je dagritme zoals normaal. Dat komt je productiviteit ten goede, want zo blijft je focus op je werk en raak je minder snel afgeleid.

Ga wel even weg van je werkplek om je lunch te nuttigen. Op je werk blijf je als het goed is ook niet achter je computer zitten. Zet ook geen achtergrondmuziek op als je dat normaliter ook niet doet, want dat kan afleidend zijn. Zeker als er nieuws en reclame tussendoor komt.

2. Sta af en toe op van je stoel

Als je vanuit huis werkt, is het verleidelijk om de hele dag te blijven zitten en alleen op te staan voor koffie en lunch. Doordat je lange tijd in dezelfde positie zit, kan dat je sloom en slaperig maken. Niet echt bevorderlijk voor je productiviteit.

Sta regelmatig op uit je stoel en beweeg even. Rek je bijvoorbeeld even goed uit. Wat ook helpt om regelmatig te bewegen, is water drinken. Daardoor moet je regelmatig naar het toilet en dan ben je weer even actief.

Neem bij iedere kop koffie een glas water en vul je lege glas steeds bij, dan heb je weer wat beweging. Gebruik de tijd die je normaliter kwijt was aan reizen om even lekker los te gaan. Denk aan een workout of een paar keer de trap op en af. Daarna ga je met een fris hoofd weer aan het werk en dat bevordert je productiviteit.

3. Zorg voor frisse lucht

Hoewel je prima met je laptop naar buiten kunt, breng je tijdens tet thuiswerken vaak meer tijd binnenshuis door. Als je hierbij voor frisse lucht zorgt, bevordert dat je productiviteit.

Zet een raam open of haal regelmatig buiten een frisse neus. Denk aan een koffie- of theepauze op het balkon of in je tuin. Maak ook een lunchwandeling en ga na je werk ook even een blokje om. Dat is ook goed voor je weerstand en daarmee voor je gezondheid.

<i>Ga lekker in het bos een stukje wandelen</i>
Ga lekker in het bos een stukje wandelen

4. Neem afstand van je werk na werktijd

Als je werkt volgens een bepaald tijdsschema, kun je dit ook het beste thuis aanhouden. Werk je van negen tot vijf, zorg er dan voor dat je ook in deze tijd aan het werk bent. Zet daarna rigoureus je computer uit en sta op van je werkplek om iets te gaan doen wat je thuis ook zou gaan doen. Zo laat je je werk écht achter je en voorkom je dat werk- en privétijd door elkaar heen gaan lopen.

Heb je moeite om werk en privé te scheiden, neem dan letterlijk afstand door een flinke wandeling te maken of een stuk te gaan fietsen. Werk zeker niet door omdat je bang bent dat collega’s denken dat je de kantjes ervan af loopt. Kruip ’s avonds ook niet meer achter de computer om te laten zien dat je écht aan het werk bent. Gebruik de tijd na je werk liever voor rust en herstel, dan kun je de volgende dag weer fit en productief aan de slag.

5. Steuntje in de rug

In deze onzekere tijd kan het goed zijn dat je bang bent om ziek te worden of je baan te verliezen. Dat kan je aardig bezighouden en je productiviteit aantasten. Zoek steun bij je naasten en bij collega’s. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, dus praat over je gevoelens. Dan hebben ze minder vat op je en kun je je beter concentreren op je werk. Hier lees je hoe je de communicatie (en samenwerking) met collega’s kunt regelen.

In stressvolle tijden als deze kan het ook helpen om wat meer magnesium binnen te krijgen. We hebben dan namelijk meer van dit mineraal nodig. Zet onderstaande magnesiumrijke voedingsmiddelen dus vaker op het menu:

  • avocado
  • graanproducten
  • pure chocolade
  • noten
  • peulvruchten
  • groene groenten
  • zaden
  • banaan

Daarnaast kan een supplement in de vorm van magnesiumbisglycinaat fijn zijn als je wat extra ondersteuning kunt gebruiken. Deze vorm van magnesium bereikt gemakkelijker de hersenen, zodat het gunstig werkt op je concentratievermogen en gemoedstoestand. Ook slaapproblemen door spanning kunnen erdoor verminderen. Dat heeft eveneens een positief effect op je productiviteit.

[Fotocredits © fizkes – Adobe Stock]

Verder lezen over Coronavirus

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

Tijdens de coronapandemie heeft het grote publiek voor het eerst kennis kunnen maken met de alleszins bevreemdende manifestaties van wappies, gekkies en complotdenkers. Sinds de opkomst van sociale media ruim 15 jaar gel...

Online22.02.2023

Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

Foxconn verwacht dat het eind december, begin januari weer op volle sterkte draait. Foxconn is de fabrikant van iPhones en die had door allerlei lockdowns in China de laatste tijd te weinig capaciteit om op volle toeren...

Mobile05.12.2022

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Wie denkt dat de coronaperiode reisorganisaties alleen maar kopzorgen heeft bezorgd, heeft het mis. Reisorganisatie Sunweb heeft corona gebruikt om meer te investeren in digitalisering. De reisorganisatie heeft met alle...

Lifestyle18.11.2022

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

We waren zo lekker bezig: doordat we niet meer massaal de weg opgingen, was de uitstoot van CO2 in de coronatijd aanzienlijk lager dan normaal. Helaas zijn we nu bijna terug bij hoe hevig de uitstoot was voor corona en d...

Nieuws14.11.2022

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De meeste ontwikkelingen zijn achteraf een stuk beter te duiden dan op het moment dat we er midden in zitten. Dit geldt zowel voor de meeste maatschappelijke ontwikkelingen als ook voor de evolutionaire ontwikkeling van...

Nieuws02.09.2022

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelen
​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Het is over voor de CoronaMelder-app. De overheid stopt op 22 april met de ondersteuning ervan. De servers gaan offline en dat betekent dat je niet langer een melding krijgt als er iemand met het coronavirus bij je in de...

Mobile20.04.2022

​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Uitfaseren Coronamelder ingewikkelder dan gedacht

De ontwikkeling en uitrol van de Coronamelder app had, los van de commotie over privacy en beveiliging, nogal wat voeten in aarde. Dat zal iedereen zich nog wel herinneren. Nu blijkt dat ook het uitfaseren van de app bep...

Nieuws18.03.2022

Uitfaseren Coronamelder ingewikkelder dan gedacht