Online03.12.2021

​Geld terug door schikking Zoom? Niet voor Nederlanders


UPDATE 3 december 17:00 uur – Inmiddels heeft Zoom aangegeven dat dit niet geldt voor Nederland. Hoewel je in het formulier wel kunt aangeven dat je je in Nederland bevindt, is het alleen voor de VS. Zoom geeft aan: “Het klopt dat er een zogenoemde ‘class-action’ zaak loopt in de VS. Nederlands kunnen niet meeschikken; enkel bedrijven uit de VS hebben de mogelijkheid om dit in te dienen.”

ORIGINEEL ARTIKEL – Je kunt mogelijk geld krijgen van videoconferentiebedrijf Zoom. Het heeft een regeling getroffen in een juridisch conflict over het delen van informatie van gebruikers met derde partijen. Als je geld hebt uitgegeven aan Zoom of het ook maar hebt gebruikt in de periode van 30 maart 2016 tot en met 30 juli 2021, dan kan het de moeite waard zijn om een online formulier in te vullen.

Zoombombing

Het is vrij schokkend dat Zoom deze praktijken zo lang heeft laten doorgaan, want zeker toen de pandemie net startte is er enorm veel kritiek op Zoom geweest. Het beloofde beterschap, maar bleek dus nog steeds door software development kits en apps op een illegale manier gebruikersinformatie te delen.

Bovendien zou Zoom niet genoeg hebben gedaan om Zoombombing te voorkomen, vinden de aanklagers. Zoombombing vindt plaats wanneer een derde partij zomaar een meeting inkomt. Dat kon heel makkelijk omdat Zoom zeker in zijn beginjaren wat simpeler in elkaar zat qua beveiliging en privacy. Het was heel open en als je maar een linkje had, dan kon je de meeting in.

Ook vinden de aanklagers (wat een hele groep mensen is, niet slechts een persoon of bedrijf) dat Zoom niet open is geweest over de end-to-end-versleuteling. Inmiddels is dat beter, maar er zijn dus praktijken die tot juli 2021 hebben geduurd. Veel mensen hebben Zoom wel een keer gebruikt in de afgelopen jaren en de vergoeding geldt niet alleen voor mensen die hebben betaald voor een Zoom-abonnement.

Geld terug van Zoom

Wel maakt Zoom verschil tussen de twee groepen. Heb je inderdaad in die periode tussen 30 maart 2016 en 30 juli 2021 betaald voor een Zoom-abonnement, dan kun je 25 dollar terugvragen (22 euro) of 15 procent van je totale abonnementsgeld. Heb je nooit voor Zoom betaald, dan kun je alsnog geld vragen. Mensen die de app hebben gedownload, geopend of een account hebben aangemaakt op de videoconferentietool, kunnen 15 dollar (13 euro) krijgen.

Zoom maakt 85 miljoen dollar vrij om gedupeerden te betalen. De enige mensen die Zoom hebben gebruikt en geen aanspraak kunnen maken op de vergoeding, dat is voor mensen die het alleen met een Enterprise-Level-account of een overheidsaccount hebben gebruikt.

Onschuldig

Interessant detail: Zoom vindt niet dat het schuldig is aan wat de aanklagers allemaal beweren over het platform, maar toch heeft het besloten om te schikken en dus wel zoveel miljoenen vrij te maken om mensen terug te betalen. Zoom geeft aan: “De privacy en veiligheid van onze gebruikers zijn topprioriteiten voor Zoom. We nemen het vertrouwen dat onze gebruikers in ons stellen serieus. We zijn trots op de vooruitgang die we hebben geboekt op ons platform en kijken ernaar uit om te blijven innoveren met privacy en veiligheid voorop.”

Afhankelijk van hoeveel mensen claimen, kan het uitbetaalde bedrag hoger of lager worden.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over App

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed

Verder lezen over Online Video

De voordelen van visuele content in e-learning

Visuele content is cruciaal in e-learning om de betrokkenheid van de leerlingen te verhogen. Afbeeldingen, video's, infographics en animaties trekken de aandacht en kunnen helpen om complexe informatie op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier over te brengen.

DC Business13.06.2024

De voordelen van visuele content in e-learning

YouTube laat creators nu meerdere thumbnails testen

Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar YouTube gaat nu meerdere thumbnails per video testen. Het is een optie voor creators om zo meer kijkers te trekken.

Video12.06.2024

YouTube laat creators nu meerdere thumbnails testen

YouTube-video skipt naar het einde? Dan gebruik je een adblocker

Eerder kon je drie video’s kijken en stopte YouTube er daarna mee, maar nu skipt de video die je aantikt meteen naar het einde en kun je helemaal niet kijken.

Video29.05.2024

YouTube-video skipt naar het einde? Dan gebruik je een adblocker

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Wil je geld verdienen met TikTok, maar wil je niet zelf video's maken? Dat hoeft ook niet. Mogelijk komt binnenkort de TikTok Coin-app naar Nederland, waarmee je 0,36 euro kunt verdienen voor 1 uur kijken.

Social Media17.04.2024

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

De ruimte, gekke experimenten, de natuur, het menselijk lichaam: wetenschap is fantastisch. Gelukkig zijn er heel veel YouTube-kanalen die de populaire wetenschap nog populairder maken. We noemen 10 populaire wetenschap-...

Video08.04.2024

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

Snapchat wil je tijd besparen bij video’s maken

Snapchat is van plan om de app persoonlijker en creatiever te maken met nieuwe functies. Eén van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden is dat je Templates krijgt: het zijn sjablonen die je in staat moeten stellen om mak...

Social Media04.04.2024

Snapchat wil je tijd besparen bij video’s maken

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

Over het algemeen zijn de keren dat LinkedIn zich hevig liet inspireren door een ander social media maar weinig succesvol. Weet je bijvoorbeeld nog dat LinkedIn met Stories kwam? Dat heeft niet lang geduurd… Ook zijn k...

Online28.03.2024

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht