Kan ChatGPT een reis plannen zonder toeristische trekpleisters?

Kan ChatGPT een reis plannen zonder toeristische trekpleisters?

Vorig artikel Volgend artikel

Booking.com heeft het deze week bekendgemaakt: het lanceert een AI-reisplanner waarbij de AI-kunsten van OpenAI (bekend van ChatGPT) je helpen. Nu draait ChatGPT nog op iets oudere software dan de nieuwe systemen van OpenAI, maar het deed ons toch denken: kun je als je ChatGPT om reisadvies vraagt (direct, dus niet via Booking), ook een leuk weekendje weg voorgesteld krijgen zonder alle tourist traps?

ChatGPT als reisgids

ChatGPT is een chatbot die door middel van wat hij heeft geleerd en gaandeweg leert antwoord kan geven op een veelheid aan vragen. Hij doet dat bovendien op een natuurlijke manier én je kunt het een beetje sturen. Wil je dat hij een heel informele tekst schrijft, dan kan dat, wil je dat hij juist heel zakelijk blijft, dan kun je dat gewoon vragen. Maar wat je het ook kunt vragen is om voor jou een trip te plannen. Als je naar Parijs gaat, wat zijn dan de highlights die je zeker moet zien? Of waar moet je juist zijn als je even niet in de toeristische drukte wil vertoeven? We stelden ChatGPT een paar vragen, waaronder natuurlijk of het zichzelf wel een goede reisgids vindt en waar je het beste hotels kunt boeken vanuit Nederland. Sja, daar kon na het nieuws deze week over Booking.com natuurlijk maar één bedrijf op de nummer 1 staan…

Straks kun je op Booking.com bijvoorbeeld ook heel specifiek vragen naar een verblijfplaats met een zwembad, of juist eentje waarin genoeg kamers zijn zodat het hele gezin privacy heeft. De chatbot komt dan met allerlei opties en dan is het aan jou om te kiezen (of eventueel nog door te vragen) en te boeken.

Ben jij, Chatgpt, een goede reisgids?

Als ChatGPT kan ik een bron van informatie zijn en je helpen met algemene reisvragen en suggesties. Ik kan je informatie geven over bestemmingen, bezienswaardigheden, transportopties en algemene reistips. Ik kan je ook helpen met het vinden van hotels, restaurants en activiteiten op basis van je voorkeuren.

Het is echter belangrijk om op te merken dat ik een virtuele assistent ben en niet beschik over actuele informatie over bijvoorbeeld openingstijden, prijzen of specifieke evenementen die mogelijk zijn gewijzigd sinds mijn kennisafkap. Het is altijd verstandig om aanvullend onderzoek te doen en recente informatie te controleren bij betrouwbare bronnen of officiële toeristische websites.

Als reisgids kan ik je een overzicht geven en je op weg helpen, maar het is altijd een goed idee om aanvullende bronnen te raadplegen, zoals reisgidsen, lokale experts of andere reizigers, om een vollediger beeld te krijgen van je bestemming en je reisplannen.

Welke websites kan ik als Nederlander het beste gebruiken om een hotel te boeken?

Als Nederlander heb je verschillende websites tot je beschikking om hotels te boeken. Hier zijn enkele populaire en betrouwbare opties:

 • Booking.com (www.booking.com): Booking.com is een van 's werelds grootste online boekingswebsites voor accommodaties. Ze bieden een breed scala aan hotels over de hele wereld, inclusief veel keuzes binnen Nederland. De website is gebruiksvriendelijk en biedt vaak goede deals en flexibele annuleringsvoorwaarden.
 • Expedia (www.expedia.nl): Expedia is een bekende reiswebsite die hotels, vluchten, pakketreizen en meer aanbiedt. Ze hebben een uitgebreide selectie van hotels in Nederland en internationaal. Bovendien bieden ze vaak deals en kortingen aan.
 • Hotels.com (nl.hotels.com): Hotels.com is gespecialiseerd in het aanbieden van hotels over de hele wereld. Ze hebben een gebruiksvriendelijke website en bieden regelmatig promoties, zoals gratis overnachtingen na een bepaald aantal boekingen.
 • Trivago (www.trivago.nl): Trivago is een metazoekmachine die de prijzen van verschillende hotelboekingssites vergelijkt. Hierdoor kun je snel prijzen en beschikbaarheid vergelijken en de beste deal vinden.
 • Airbnb (www.airbnb.nl): Airbnb is een online platform waar je accommodaties kunt boeken, variërend van gedeelde kamers tot volledige appartementen en huizen. Het biedt een unieke ervaring en vaak meer lokale opties.

Het is altijd een goed idee om prijzen en beschikbaarheid op meerdere websites te vergelijken voordat je een definitieve boeking maakt. Vergeet niet om de recensies en beoordelingen van andere reizigers te lezen om een weloverwogen keuze te maken.

Plan een driedaagse trip voor mij naar parijs zonder de toeristische highlights

Natuurlijk! Hier is een driedaags reisplan voor Parijs dat zich richt op minder bekende plekken en activiteiten, weg van de gebruikelijke toeristische highlights:

Dag 1: Verborgen Parels van Parijs

 • Begin de dag met een bezoek aan het Canal Saint-Martin. Maak een wandeling langs de oevers en bewonder de charmante bruggen en sluizen.
 • Ga vervolgens naar de wijk Belleville, een multiculturele buurt vol straatkunst. Geniet van het levendige sfeertje en verken de lokale markten en boetieks.
 • Lunch bij een gezellige bistro in de wijk Le Marais. Deze historische wijk heeft smalle straatjes met boetiekjes en gezellige pleintjes.
 • Breng de middag door in de wijk Montmartre, maar vermijd de drukte rond de Sacré-Cœur. Verken in plaats daarvan de zijstraten en ontdek de kunstenaarsateliers en gezellige cafés.
 • Sluit de dag af met een bezoek aan Parc des Buttes-Chaumont. Dit park is minder bekend, maar biedt prachtige uitzichten over de stad en heeft rustige plekken om te ontspannen.

Dag 2: Moderne Kunst en Lokale Cultuur

 • Begin de dag met een bezoek aan het Musée de la Chasse et de la Nature. Dit museum is gewijd aan de jacht en de natuur en herbergt een unieke collectie kunstwerken.
 • Breng vervolgens een bezoek aan het Musée de la Vie Romantique, gelegen in een charmant herenhuis. Het museum belicht de romantische periode van Parijs en heeft een mooie theetuin.
 • Lunch bij een lokale brasserie in de wijk Batignolles. Deze levendige buurt heeft een authentieke sfeer en is populair bij de Parijzenaars.
 • Ga 's middags naar het Palais de Tokyo, een centrum voor moderne en hedendaagse kunst. Verken de tentoonstellingen en geniet van het panoramische uitzicht vanaf het terras.
 • Sluit de dag af met een avondwandeling langs de Promenade Plantée. Deze verhoogde groenstrook was de inspiratie voor de High Line in New York en biedt een uniek perspectief op de stad.

Dag 3: Rust en Natuur

 • Begin de dag met een bezoek aan de wijk La Petite Ceinture. Deze voormalige spoorlijn is omgebouwd tot een groen wandelpad. Maak een ontspannen ochtendwandeling en geniet van de rust.
 • Vervolg de dag met een bezoek aan het Parc de la Villette. Dit park heeft futuristische architectuur, groene ruimtes en openluchtactiviteiten. Bezoek het Cité des Sciences et de l'Industrie, een wetenschapsmuseum dat interessant is voor alle leeftijden.
 • Lunch in het park of in een nabijgelegen café.
 • In de middag kunt u een boottocht maken over het Canal de l'Ourcq. Dit kanaal biedt een andere kijk op Parijs en passeert verschillende interessante wijken.

Wat zijn de minst toeristische plekken van amsterdam?

Amsterdam is een populaire toeristische bestemming met veel bekende bezienswaardigheden. Er zijn echter nog steeds enkele minder toeristische plekken in de stad waar je een rustigere ervaring kunt hebben. Hier zijn enkele van die plekken:

 • Amsterdam Noord: Dit stadsdeel ligt aan de overkant van het IJ en is minder druk bezocht door toeristen. Je kunt hier het EYE Filmmuseum bezoeken, rondstruinen op de NDSM-werf of genieten van het uitzicht vanaf de A'DAM Toren.
 • De Jordaan: Hoewel de Jordaan steeds populairder wordt, heeft het nog steeds een authentieke sfeer en zijn er genoeg rustige straatjes om te verkennen. Vermijd de drukkere winkelstraten en verken de zijstraten en grachten.
 • Het Vondelpark: Dit park is een populaire plek voor zowel toeristen als de lokale bevolking, maar het is groot genoeg om rustige plekjes te vinden, vooral in de vroege ochtend of late avond.
 • De Pijp: Deze wijk staat bekend om de Albert Cuypmarkt, maar er zijn ook veel zijstraten en parken waar je kunt ontsnappen aan de drukte. Bezoek bijvoorbeeld het Sarphatipark of de rustigere delen van de Ferdinand Bolstraat.
 • De Plantagebuurt: Dit gebied ligt ten oosten van het stadscentrum en heeft een aantal interessante attracties, zoals de dierentuin Artis en het Verzetsmuseum. Het is over het algemeen minder druk bezocht dan het centrum.

Houd er rekening mee dat zelfs de minder toeristische plekken in Amsterdam nog steeds bezoekers kunnen trekken, vooral tijdens het hoogseizoen. Het is altijd een goed idee om buiten de spitsuren te gaan of de minder bekende straten en buurten te verkennen om de drukte te vermijden.

Hoe kan ik mijn ecologische voetafdruk verminderen als ik reis?

Het verminderen van je ecologische voetafdruk tijdens het reizen kan een positieve impact hebben op het milieu. Hier zijn enkele tips om je te helpen je ecologische voetafdruk te verkleinen tijdens het reizen:

 • Kies voor duurzaam vervoer: Probeer, indien mogelijk, te kiezen voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen zoals treinen, bussen of elektrische voertuigen. Deze opties stoten over het algemeen minder broeikasgassen uit dan vliegtuigen of auto's. Als vliegen onvermijdelijk is, kun je overwegen om een directe vlucht te nemen in plaats van meerdere overstappen, omdat opstijgen en landen de meeste brandstof verbruiken.
 • Compenseer je CO2-uitstoot: Overweeg om je CO2-uitstoot te compenseren door te investeren in klimaatcompensatieprojecten. Deze projecten verminderen de CO2-uitstoot elders om jouw uitstoot te compenseren. Er zijn verschillende organisaties en platforms die dit aanbieden, waar je een financiële bijdrage kunt leveren.
 • Kies accommodaties met groene certificering: Kies voor hotels of accommodaties die groene certificeringen hebben, zoals het gebruik van duurzame energiebronnen, waterbesparing en afvalbeheer. Overweeg ook om te verblijven in eco-lodges of milieuvriendelijke accommodaties die zich inzetten voor duurzaamheid.
 • Beperk water- en energieverbruik: Neem bewuste stappen om water en energie te besparen tijdens je verblijf. Probeer bijvoorbeeld korter te douchen, de airconditioning of verwarming niet onnodig te gebruiken en lichten en elektronische apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet nodig hebt.
 • Verminder plastic afval: Neem je eigen herbruikbare waterfles, tas en eventueel herbruikbaar bestek mee om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen. Vermijd het kopen van in plastic verpakte producten wanneer dat mogelijk is en kies voor lokale markten en winkels waar je verse, onverpakte producten kunt vinden.
 • Respecteer de lokale omgeving en cultuur: Wees bewust van de lokale cultuur, tradities en milieuvoorschriften. Respecteer de natuurlijke omgeving, bescherm de flora en fauna, en vermijd activiteiten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.
 • Verken te voet of per fiets: Maak gebruik van wandelen, fietsen of het openbaar vervoer om de bestemming te verkennen, in plaats van afhankelijk te zijn van auto's of taxi's. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar het stelt je ook in staat om de bestemming op een meer authentieke manier te ervaren.
 • Kies voor duurzame en lokaal geproduceerde maaltijden: Probeer te genieten van lokale gerechten en steun restaurants die duurzame ingrediënten gebruiken die lokaal geproduceerd zijn.

Plan een dagje naar Antwerpen met twee toeristische trekpleisters en twee minder bekende plekken

Als je een dagje naar Antwerpen gaat, zijn hier vier suggesties: twee toeristische trekpleisters en twee minder bekende plekken om te verkennen.

Toeristische trekpleisters:

 • Onze-Lieve-Vrouwekathedraal: Begin je dag met een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een prachtig gotisch meesterwerk en een van de hoogtepunten van Antwerpen. Bewonder de indrukwekkende architectuur en bezoek het interieur, waar je kunstwerken kunt zien, waaronder schilderijen van Rubens.
 • Het Rubenshuis: Bezoek het Rubenshuis, het voormalige huis en atelier van de beroemde schilder Peter Paul Rubens. Verken de verschillende kamers, waar je zijn kunstwerken en persoonlijke bezittingen kunt bewonderen. Het museum biedt inzicht in het leven en de werken van deze grote Vlaamse meester.

Minder bekende plekken:

 • Het MAS (Museum aan de Stroom): Het MAS is een modern museum met een opvallend architectonisch ontwerp. Het biedt een unieke kijk op de geschiedenis, kunst en cultuur van Antwerpen en de wereld. Naast de interessante tentoonstellingen kun je ook genieten van een panoramisch uitzicht over de stad vanaf het dakterras.
 • Het ModeMuseum (MoMu): Als je geïnteresseerd bent in mode, breng dan een bezoek aan het ModeMuseum, dat een uitgebreide collectie Belgische en internationale mode biedt. Het museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen die de evolutie en invloeden van de mode tonen.

Tijdens je dagje in Antwerpen kun je ook genieten van de prachtige architectuur, wandelen door de historische binnenstad en genieten van de lokale keuken in een van de gezellige restaurants of cafés. Vergeet niet om de beroemde Antwerpse handjes, heerlijke chocolade en Belgische frietjes te proeven tijdens je bezoek.

Zo zie je maar: ChatGPT kan al best goed helpen bij allerhande reisvragen en dat zal de bot die Booking.com gebruikt waarschijnlijk nog veel beter kunnen. Goede reis!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...