Vind jij een ViaPlay-abonnement van 19,99 euro duur? Wacht maar: voor sommige AI-chatbots betaal je maandelijks wel 250 euro. ChatGPT heeft al langer een abonnement dat 200 dollar (omgerekend 170 euro) kost en Grok van xAI (Elon Musk) doet daar nog een schepje bovenop met een abonnementsprijs van 300 dollar (250 euro). Katsjing! Hoe kunnen bedrijven er zoveel geld voor vragen?
Het lijkt wel alsof een AI-chatbot ergens in een cloud zit en er verder weinig spannends achter schuilgaat, maar dat is niet het geval. Er zijn grote datacenters nodig om al die kunstmatige intelligentie te kunnen ondersteunen en dat betekent ook dat er gespecialiseerde chips worden gebruikt om de immense rekenkracht te kunnen leveren voor deze ‘nadenkende’ technologie.
Zo’n gespecialiseerde processor kan heel duur zijn: soms kosten ze wel 30.000 dollar per stuk: dat is zo’n 25.000 euro. Dan ben je er bovendien nog niet qua kosten, want ze trekken ook nog eens enorme hoeveelheden energie. Hoewel het voor jou als gebruiker voelt alsof je een vraag stelt zoals je dat misschien ook wel doet in bijvoorbeeld een zoekmachine, waarbij er in een database wordt gezocht, wordt er door AI een mini-berekening gedaan. En dat constant, want veel mensen gebruiken AI.
Maar ook kost bijvoorbeeld het hosten van het taalmodel, zoals GPT-4 of Llama, heel veel opslag, en dat moet ook nog extra veilig gebeuren: daar betaal je ook voor. Een bedrijf wil bovendien niet op een paard wedden, en moet zich aan wet- en regelgeving houden, waardoor er veel van dit soort enorme opslaglocaties zijn over de hele wereld. Daarnaast moeten die taalmodellen onderhouden worden, moet er toezicht zijn om te checken of de AI-chatbot geen schadelijke dingen zegt en zo kom je al snel bij heel hoge kosten voor het runnen van een AI-chatbot.
Je betaalt bovendien ook aan alles wat voorafging en wat nog steeds gebeurt met de chatbot: het ontwikkelen ervan. Het geheel eerst al uitvinden, maar daarna ook nog blijven doorontwikkelen om nieuwe mogelijkheden toe te voegen, daar zijn grote investeringen voor nodig. Daarnaast betaal je die hoge prijs ook voor voorrang: je bent eerder aan de beurt als er een nieuwe mogelijkheid is en je krijgt vaak eerder antwoord van de chatbot. Die dure abonnement zijn er niet gemaakt voor een individu, maar juist voor professionals.
Ontwikkelaars die AI gebruiken om te programmeren of marketeers die op grote schaal content maken: voor een bedrijf kan de winst in productiviteit enorm hoog zijn en dat is geld waard. Er wordt dus niet verwacht dat veel mensen het voor zichzelf nemen, zo’n duur AI-chatbotabonnement, maar vooral in het bedrijfsleven waar sowieso heel anders met geld wordt omgegaan, is het veel sneller interessant.