Online08.01.2024

​Google Pay: dit zijn de voordelen en nadelen


Het was dit weekend groot nieuws dat ING na dik twee jaar eindelijk Google Pay zal ondersteunen. Waar ongeveer alle grote banken die ondersteuning al bieden, komt de oranje leeuw er nu nog eens mee. En misschien dat het de gecommuniceerde release van eind februari niet eens haalt. Maar wat is er dan zo interessant aan Google Pay? Dit zijn de voordelen en nadelen.

Voordeel: het werkt lekker snel

Als je gewend bent dat je je pinpas moet pakken voor een betaling, dan is Google Pay een zegen. Je kunt namelijk gewoon je smartphone gebruiken om langs de pinautomaat te halen en contactloos te betalen. Wel zo snel.

Nadeel: er is onduidelijkheid over waar het is

Op zich is het geen nadeel dat Google Pay binnen Google Wallet zit, maar er is wel veel onduidelijkheid over. Je kunt Google Pay niet als een losse app downloaden. Het is aanwezig binnen Google Wallet, je digitale portemonnee waarin je bijvoorbeeld ook je boarding pass kunt opslaan, of klantenkaarten. Er is vaak wat verwarring over Google Pay en de Google Wallet.

Voordeel: je hoeft je pincode niet steeds in te toetsen

Specifiek voor ING-klanten zal Google Pay heel prettig zijn, omdat het de enige bank is die constant om een pincode vraagt als je een betaling wil doen. Dat is vaak erg irritant, omdat sommige winkeliers er niet op ingesteld zijn, waardoor ze het pinapparaat vaak al wegtrekken terwijl je je telefoon er nog eens tegenaan moet houden. Google Pay is daar wat soepeler in en dat is een grote plus. Dat maakt betalen echt snel en makkelijk.

Nadeel: Drukte op je bankrekening

Waar je normaliter bij je bank wat specifieker weet waar je hebt gepind, als je je pinpas of digitale pinpas gebruikt, heb je bij Google Pay iets minder duidelijkheid. Het is hetzelfde als wanneer je iets via Paypal koopt: je ziet dan alleen Paypal staan op je rekening, en niet wat het is. Dat is bij Google Pay ook zo en dat is wel jammer. Het zou fijn zijn om die informatie juist wel te hebben.

Voordeel: je krijgt de digitale bon

Bij het afrekenen met de Google Wallet krijg je een mooi overzicht van je transacties en je bonnen, waardoor je precies weet wat er allemaal in- en uitgaat. Er ontstaat veel overzicht in de Wallet-app zelf.

Nadeel: je moet online zijn

Waar je met je digitale pinpas niet per se online hoeft te zijn om een betaling te doen, geldt dat wel voor Google Pay. Het werkt niet als je telefoon offline is, dus zorgt dat je wifi of data altijd aanstaat als je een betaling wil doen.

Voordeel: het kost voor pinnen niet extra

Google rekent voor het gebruik van Google Pay geen extra geld. Je kunt het gewoon gebruiken alsof het een digitale pinpas hebt, zonder dat je betaalpakketkosten hoeft te betalen.

Nadeel: maar voor creditcards soms wel

Sommige creditcardmaatschappijen schijnen extra kosten te rekenen voor het gebruik van je creditcard binnen Google Pay. Controleer dat dus goed voordat je je kaart er zomaar inzet.

Voordeel: online betalen

Je kunt met Google Pay niet alleen betalen in een fysieke winkel, maar ook in een online winkel. Zo heb je er een nieuwe betaalwijze bij, die je ongeveer kunt zien als een soort Paypal. Handig, bijvoorbeeld ook als andere betaalwijzen om technische redenen niet werken.

Nadeel: niet alles wordt ondersteund

Het moge door het nieuws van ING duidelijk zijn: Google Pay ondersteunt nog niet alles. Of eigenlijk ondersteunen betaalde financiële instellingen nog niet allemaal Google Pay. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om alles te gebruiken en je voordeel te doen.

Voordeel: betalen met je wearable

Google Pay maakt het mogelijk om met je slimme horloge te betalen. Handig, want zo kun je gewoon je pols tegen de pinautomaat houden en hoef je niet je telefoon erbij te pakken.

Nadeel: Google heeft meer gegevens van je

Je bank heeft natuurlijk je betaalgegevens al, maar door Google Pay te gebruiken geef je Google wel nog meer inzicht in wat je allemaal doet. Het zal niet zomaar alle data verzamelen, daar kleven ook privacyregels aan, maar het zal ongetwijfeld meer data verzamelen dan wanneer je het niet zou gebruiken.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Google

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

De Herineringen-opties van Google Foto's zijn vaak leuk, maar soms zit je op een bepaald persoon niet te wachten. Google Foto's helpt.

Online02.05.2024

Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

Verder lezen over Internet bankieren

Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën

iDEAL kennen veel mensen als de handige betaaloptie bij webwinkels waarmee je meteen kunt betalen met je bankrekening. We kennen het al decennia en zijn er al helemaal aan gewend, maar in het buitenland zijn ze soms jalo...

Online09.04.2024

Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën

We stappen graag en vaak over, maar niet van bank

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken oud en de overstap reclames voor zorgverzekeringen liggen weer een maand of tien in de ijskast. Nederlanders stappen graag over als dat betekent dat ze iets kunnen verdienen. Een...

Nieuws24.01.2024

We stappen graag en vaak over, maar niet van bank

​Wat is Wero en wat gebeurt er met iDEAL?

Wero. Het klinkt een beetje als weirdo. Maar het is straks een woord dat je waarschijnlijk heel vaak gaat zien. Of nou ja, een naam, die misschien net als paypallen en ‘tikken’ (verwijzend naar Tikkie) een werkwoord...

Online01.11.2023

​Wat is Wero en wat gebeurt er met iDEAL?

Je kunt nu geld uit de muur trekken zonder pinpas

ING heeft een vernieuwing in het leven geroepen waardoor je niet langer je pinpasje nodig hebt wanneer je cash uit de betaalautomaat wil opnemen. Het werkt niet met contactloos betalen, al zou je dat misschien wel verwac...

Online03.07.2023

Je kunt nu geld uit de muur trekken zonder pinpas

​Let op: dit zijn 5 internetscams die momenteel veel voorkomen

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Barclays-bank de noodklok geluid. Er is een toename van 87 procent waar het gaat om bankfraude. Maar liefst 70 procent van de bankscams vinden plaats op social media en via grote techp...

Cybercrime08.05.2023

​Let op: dit zijn 5 internetscams die momenteel veel voorkomen

​De hardnekkige mythe rondom populaire tweestapsverificatie

Rondom populaire tweestapsverificatie - een vorm van multi-factor authentication (MFA) - bestaat een hardnekkige mythe. Veel mensen denken namelijk dat deze extra codes via sms, verificatieapp of bankpas + cardreader vaa...

Online08.05.2023

​De hardnekkige mythe rondom populaire tweestapsverificatie

​Banken dreigen door te schieten in hun anti-witwascontroles

Sommigen waarschuwen al voor een nieuwe 'toeslagenaffaire', menig ander dat banken dreigen door te schieten in hun anti-witwascontroles. Verschillende banken bleven aanvankelijk liever ver weg van serieuze pogingen om cr...

Online16.03.2023

​Banken dreigen door te schieten in hun anti-witwascontroles

Kafkaiaanse reflexen bedreigen ook jouw bankrekening
​Apple zet hoog in op Apple Pay: dit is wat de toekomst brengt

Apple wil graag zijn betaaldienst Apple Pay groter maken. Veel groter. Zo moet er een functie bijkomen waarmee je iets nu koopt, maar later kunt betalen. Een soort Klarna, maar dan anders. En later, want de optie heeft v...

Online13.02.2023

​Apple zet hoog in op Apple Pay: dit is wat de toekomst brengt