Google Pay wordt Google Wallet

Google Pay wordt Google Wallet

Betaalapp nu ook geschikt voor ‘klantenkaarten’, boarding passen en id's

Vorig artikel Volgend artikel

Het grootste nieuws van de Google I/O conferentie is traditioneel de aankondiging van nieuwe Pixel hardware en Android software. Gisteren werden op de jaarlijkse conferentie van Google dan ook de Pixel 7 (Pro) en de nieuwste bèta van Android 13 onthuld. Een ander nieuwtje dat in het oog sprong, is de aankondiging dat de betaaldienst van de zoek-gigant, Google Pay, in een nieuw, en uitgebreider, jasje gestoken wordt: Google Wallet. Dat is overigens geen hele nieuwe app, want Google Wallet bestond al langer, maar hij wordt nu dus ‘dikker’ en zal in bijna alle landen de Google Pay app gaan vervangen.

Betalen, (be)sparen en identificeren

Google Wallet is dus meer dan alleen een app om betaalkaarten in ‘op te slaan’ voor draadloos, mobiel, betalen. In de Wallet kun je namelijk ook klantenkaarten, id-bewijzen, creditcards en, bijvoorbeeld, concertkaarten of boarding passen opslaan. De Google Wallet app werkt zowel op Android als Wear OS.

De komende periode wordt de nieuwe Wallet app uitgerold naar 40 van de 42 landen waar Google Pay beschikbaar is, dus ook naar Nederland. De VS en Singapore zijn de enige uitzonderingen. Daar zal de Google Pay app naast de Wallet app blijven bestaan. In alle andere landen wordt Google Pay uiteindelijk vervangen door Google Wallet.

COVID-19 bracht versnelling

Zoals zoveel digitale oplossingen – denk aan videomeetings – heeft de COVID-19 pandemie het gebruik daarvan een boost gegeven. Dat geldt ook voor contactloos betalen. Contant geld was al niet een van de meest hygiënische producten, maar sinds de pandemie is het nagenoeg helemaal verdwenen uit de meeste broekzakken en beurzen. Bovendien zijn we nog massaler dan voorheen online gaan shoppen. Daar is contact afrekenen sowieso geen oplossing.

Hoe dan ook de boost die de digitalisering van het betaalverkeer de afgelopen twee jaar kreeg, heeft Google doen besluiten de Google Wallet uit te breiden. “Een paar jaar geleden was het gebruik van Google Pay een ‘nice to have’. In de huidige samenleving is het bijna onmisbaar geworden”, aldus Google.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...