Technology29.01.2019

Vanaf vandaag kun je contactloos betalen met je FitBit


Vanaf vandaag is het in ons land mogelijk om gebruik te maken van FitBit Pay. Dit betekent dat je met je FitBit horloge of tracker contactloos af kunt rekenen als je klant bent bij ABN Amro, Rabobank of ICS.

Beschikbaar op recente apparaten

Bezit je een Versa, Charge 3 Special Edition of Ionic? Dan kun je vanaf vandaag ook betalen met je horloge of fitnesscracker. De service is dus alleen beschikbaar op de recente modellen van de fabrikant. Je kunt betalen bij alle apparaten die contactloos betalen accepteren. Gelukkig is dat in Nederland bijna overal mogelijk. Handig als je geen pinpas mee wilt nemen, maar na het sporten wel toe bent aan een hapje of drankje.

Pincode invoeren op horloge

De digitale betaalpas moet je eerst toevoegen aan je Fitbit Wallet. Als dat is gebeurt, kun je betalen met je FitBit (mits je van een van de recente modellen gebruikmaakt). De betaling kan, hoewel contactloos, nog wel worden bevestigd door een pincode in te voeren. Je beslist zelf of je deze optie aan- of uitzet. Mocht je horloge gestolen worden, dan biedt een pincode natuurlijk extra bescherming tegen het maken van misbruik van je FitBit en gekoppelde bankrekening of creditcard. Pas daarna kun je afrekenen door het apparaat bij de betaalterminal te houden. Betalingen die met FitBit Pay worden gedaan, maken gebruik van tokenisatie. Hiermee worden je bankgegevens vervangen door een digitale ID (token). De winkel waarbij je afrekent ontvangt op die manier geen gegevens van jou.

Klanten van ABN Amro kunnen hun Maestro-pinpas of Mastercard koppelen. Ben je klant bij de Rabobank? Dan is het alleen toegestaan om je betaalpas toe te voegen en ICS geeft alleen Mastercards uit.

Wie gaan volgen?

Eind vorig jaar introduceerde Garmin eenzelfde dienst. Met Garmin Pay is het al mogelijk om contactloos af te rekenen. Overigens ook alleen bij de ABN Amro, Rabobank en ICS. De betaaldiensten van Apple en Google worden in Nederland nog (steeds) niet ondersteund. Met je Apple Watch betalen gaat dus nog niet. We zijn benieuwd welke bedrijven gaan volgen en wanneer andere banken zich aansluiten.

Nederland blijft daarmee achter op andere Europese landen. Betalen met een Apple Watch of iPhone via Apple Pay kan namelijk in veel (buur)landen wel. In België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt de service al aangeboden.