​Airbnb introduceert ultieme accommodaties: Guest Favorites

​Airbnb introduceert ultieme accommodaties: Guest Favorites

Iets meer zekerheid

Vorig artikel Volgend artikel

Welke accommodaties op Airbnb zijn nou echt dikke aanraders? Je kunt natuurlijk afgaan op een ‘superhost’, maar dat zegt niet alles over de plek die die host verhuurt. Daarom zijn er nu Guest Favorites op Airbnb: het zijn de verblijfplekken die op alle gebieden goed worden beoordeeld door gasten. En dat betekent dat een accommodatie die de ene dag een Guest Favorite is, dat de volgende dag niet meer kan zijn. Maar: ook andersom gelukkig.

Unieke accommodaties op Airbnb

Er staan inmiddels 7 miljoen (!) accommodaties op Airbnb en dat is een drukke boel, waardoor het fijn is om iets meer sturing te hebben. Airbnb benadrukt dat dat juist belangrijk is bij een platform als dat. Elk verblijf is uniek en dat geldt niet voor bijvoorbeeld een hotel: als je in het Marriott in Amsterdam slaapt, dan heb je ongeveer dezelfde ervaring en kamer als bij die in Chicago. Je weet precies wat je krijgt en soms is dat fijn. Airbnb ziet dat 21 procent van de gasten die voor het eerst met Airbnb boekt vaak gaat voor een huis dat er minder goed vanaf komt en dat wil het voorkomen: zo heb je immers geen geweldige eerste ervaring met Airbnb.

Met zoveel unieke accommodaties is het voor gasten moeilijk in te schatten wat ze precies gaan krijgen. In de nieuwe winterrelease van het vakantieplatform zit als grootste nieuwe mogelijkheid daarom die Guest Favorite-optie. Een accommodatie wordt zo’n Guest Favorite aan de hand van zijn ratings: die moet tenminste 4,9 gemiddeld zijn. Daarnaast wordt er door kunstmatige intelligentie gekeken of het verblijf op alle punten positieve reviews heeft: hoe makkelijk is het om in te checken, hoe schoon is het en hoe communiceert de host? Ook moet er een incident-indicatie van minder dan één procent zijn en datzelfde geldt voor de annulerings-indicatie. Het kan natuurlijk voorkomen dat er een noodgeval is waardoor een verblijf niet mogelijk is en geannuleerd moet worden, maar dat mag zeker niet vaak voorkomen wil een accommodatie die status van Guest Favorite krijgen.

Guest Favorite

Op de 7 miljoen Airbnb-verblijfplaatsen zijn er 2 miljoen Guest Favorites: mensen zijn klaarblijkelijk wel te spreken over heel veel Airbnb’s. Straks kun je zien dat een accommodatie zo’n Guest Favorite is wanneer je in Airbnb zoekt. Denk aan een woonboot in Amsterdam of een alpaca-boerderij in Zuid-Holland, bijvoorbeeld. En uiteraard zie je ze ook in het buitenland. Elke dag wordt er gekeken of een locatie de Guest Favorite waardig is, dus het kan zijn dat een locatie die status (al dan niet tijdelijk) verliest: dat hangt helemaal af van wat de gasten van een locatie en de ervaring aldaar vinden.

Daarnaast past Airbnb ook het een en ander aan in de reviews van gasten. Er zijn 371 miljoen reviews op het platform, maar daaruit kan een gast niet altijd evenveel opmaken. Hoe wordt zo’n 4,92 sterrenreview precies samengesteld? Dat gaat Airbnb nu duidelijker maken: je ziet net als op Tripadvisor hoeveel mensen het verblijf 5 sterren gaven, maar ook 4, 3, 2 en 1 sterren. Ook staat er soms een detail bij de recensie, zoals dat iemand met zijn huisdieren reisde, met kinderen of juist een langere tijd verbleef.

Fototoer via kunstmatige intelligentie

Tot zover de grote veranderingen voor de gasten. Ook voor hosts zit er -behalve die potentiële status van Guest Favorite- veel aan te komen. Het zou de grootste host-upgrade ooit zijn. Zo komt er een nieuw tabblad in plaats van het inzichtentabblad, genaamd Listings. Daarin staat wat je verblijf allemaal te bieden heeft. Het blijkt dat hoe meer details, hoe meer boekings een accommodatie kan verwachten. 20 procent meer boekingen zelfs. Denk daarbij vooral aan foto’s en aan hoe die bedden dan ongeveer verdeeld zijn: een gast wil niet voor de onaangename verrassing komen te staan dat hun kinderen in een stapelbed slapen dat ook nog in de master bedroom staat. Het was eerder niet zo gebruiksvriendelijk om allemaal mogelijkheden toe te voegen aan je accommodatieprofiel en dat kan nu wel. Je kunt heel makkelijk dingen aanvinken, waarbij er soms een pop-up volgt om het te specificeren, zoals een airconditioning en dan het type.

Ook is het nu makkelijker om foto’s te rangschikken: volgens Airbnb heeft maar 17 procent een foto waarop de beddensituatie duidelijk wordt. AI helpt te herkennen op je foto’s in welk vertrek deze foto waarschijnlijk is gemaakt: badkamer, keuken, woonkamer, enzovoort. De AI is miljoenen foto’s van Airbnb gevoed om zo te leren herkennen waar een bepaalde foto waarschijnlijk is gemaakt. Je kunt dit als host natuurlijk wel aanpassen, maar zo heb je wel een iets duidelijkere fototoer van het huis en dat geeft gasten meer inzicht in wat ze kunnen verwachten.

Slimme sloten

Ook is het nu mogelijk om wat specifieker aan je gast die eenmaal heeft geboekt wat informatie door te geven, zoals wat de code is van het sleutelslotje bij de deur, of wat de wificode is. Als je een slim slot hebt en in de Verenigde Staten verhuurt, dan kun je binnenkort zelfs zorgen door een integratie met Yale, Schlage of August dat nieuwe gasten automatisch een andere code krijgen (die overigens na de uitchecktijd nog een half uurtje geldig blijft, mochten ze iets vergeten zijn). Airbnb laat bovendien aan de host weten wanneer gasten zijn uitgecheckt en dat maakt het ook voor hosts aantrekkelijk om voor zo’n slim slot te kiezen.

Kortom; er komen veel veranderingen naar Airbnb, die vooral duidelijker moeten maken wat je van je verblijf kunt verwachten. Dit moet het makkelijker maken om voor een Airbnb te kiezen. En ja, het is voor hosts natuurlijk een leuke uitdaging om te zorgen dat ook zij straks een Guest Favorite runnen. We zijn benieuwd.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...