Adobe komt -hoe kan het ook anders- met eigen antwoord op Dall-E

Adobe komt -hoe kan het ook anders- met eigen antwoord op Dall-E

Vorig artikel Volgend artikel

Adobe kennen we natuurlijk van Photoshop: het bedrijf weet precies hoe je beeld moet manipuleren. Het verbaast ons dan ook niet dat het met een eigen variant van Dall-E komt. Het heet Adobe Firefly en ook hierbij kun je door tekst in te voeren kunstmatige intelligentie zijn toverkunsten laten tonen en een illustratie of foto laten maken die nog niet bestaat.

Copyright en kunst

Waar Adobe echter een groot verschil in maakt -en, eerlijk is eerlijk, ook wel moet maken- is dat het heel duidelijk benadrukt dat het geen werk van artiesten heeft gestolen om zijn Firefly op te leiden. Dat betekent niet dat Firefly geen training heeft gehad. Er is dus alleen gekozen voor content die gelicenseerd is en waar dus voor betaald is om te mogen gebruiken.

Het is een belangrijk punt om te maken, zeker naar de kunstenaarscommunity. Als er een groep mensen is die namelijk veel producten van Adobe gebruikt, dan zijn het wel creatievelingen. Dus ja, iedereen die zegt dat Adobe erg laat is met zijn Firefly, die heeft misschien de discussies rondom creativiteit en copyright gemist. Het siert Adobe ergens wel dat het heeft gewacht wat er zou gebeuren en dat het vervolgens voor deze weg kiest.

Tegelijkertijd heeft het ook plannen die wat spannender zijn: het wil namelijk artiesten ook de mogelijkheid gaan geven om de AI te laten trainen met hun eigen kunst. Echter is men heel bang dat dat voor veel copycats en na-aperij gaat zorgen, maar Adobe zou er nog iets voor willen ontwikkelen om dit soort kwaadaardig gebruik tegen te gaan.

Adobe Firefly

Wat dat betreft pakt het bedrijf het goed aan, maar werkt Firefly ook naar behoren? Wij konden het nog niet testen, maar verschillende Amerikaanse websites konden dat wel al. Het verschil met Dall-E is dat Adobe beter om kan gaan met tekst. Je kunt Firefly zelfs vragen om een soort WordArt te maken. Heel handig als je een naamlogo wil laten maken voor je persoonlijke website of als je een uitnodiging voor een feestje een beetje wil oppimpen met een dikke letter.

Daarnaast is Adobe Firefly wat uitgebreider dan soortgelijke AI-tools, omdat je er alsnog wat Photoshop-achtige mogelijkheden op kan loslaten als het beeld eenmaal is gegenereerd. Toch even wat oplichten bijvoorbeeld, dat kan alsnog meteen in Firefly.

Firefly is nu nog een ‘browserprobeersel’, maar Adobe is van plan om dit aan zijn Creative Cloud toe te voegen, waarin allerlei creatieve producten van het merk te vinden zijn, zoals Photoshop en Lightroom. Sterker nog, de AI wordt waarschijnlijk niet als los programma toegevoegd: het wordt geïntegreerd in apps zoals Photoshop. Zover is het echter nu nog niet, het is nu nog in de bèta en je kunt daar nu alvast voor opgeven om het eens uit te proberen.

Betekent het ook dat Adobe-producten straks duurder worden? Die kans is groot: Adobe zal ongetwijfeld de kosten voor het ontwikkelen van deze AI, maar ook het bijhouden ervan, naar klanten doorberekenen. Hoe dat precies zal lopen is echter nog volledig onbekend, het alles is echt nog in de testfase.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...