10 datingapps die het compleet anders aanpakken dan Tinder

10 datingapps die het compleet anders aanpakken dan Tinder

Vorig artikel Volgend artikel

Je hoort het vaak als er een nieuwe datingapp wordt gelanceerd: “Voor iedereen die het swipen moe is”, of “Geen zin in eindeloos chatten?”

Datingapps die het anders doen

Hoeveel Tinder ook gebruikt wordt, het heeft zo zijn nadelen. Je kunt inderdaad in een eindeloze chatsessie terechtkomen waar je allebei niet echt makkelijk uit lijkt te komen, terwijl het voor anderen weer te oppervlakkig is om alleen maar te swipen op foto’s (hoewel dat zeker niet het enige is op een Tinderprofiel). Ben jij iemand die Tindermoe is? Deze vijf datingapps doen het helemaal anders.

1. Jigsaw

Bij deze app kun je niet swipen op iemands uiterlijk, want daar zit een legpuzzel overheen geplakt. Hoe meer je met iemand chat, hoe meer puzzelstukjes er van de foto afvallen. Erg leuk bedacht, maar nog wel exclusief voor mensen in Londen en New York. Maar toch: het is wel een heel originele manier om niet meer op zo’n oppervlakkige manier foto’s te swipen.

2. Nuit

Net als de datingshow die nu op Discovery+ staat waarin mensen daten op basis van sterrenbeeld, is Nuit ook een datingapp die zijn matches laat baseren op wat er in de sterren staat. Een algoritme neemt allerlei zaken in ogenschouw, zoals hoe de maan stond toen je geboren werd. Deze app is sowieso erg populair bij de LGBTQ+-gemeenschap, omdat het de optie biedt om niet te worden gezien door hetero’s in verband met veiligheid. Maar het uitgangspunt is vooral dat daten op basis van sterrenbeeld, want ja, als het in de sterren staat geschreven, dan moet het wel werken, toch?

3. The Inner Circle

Hoewel zeker niet iedereen het ermee eens is, zal je maar net iemand zijn die hogeropgeleid is, knap en succesvol en op zoek zijn naar een date. Blijkbaar zijn er mensen die dat op Tinder niet kunnen vinden en voor hen is er het Nederlandse The Inner Circle, waarin je profiel pas online mag als deze is gecontroleerd op knapheid. Pas als je in het straatje past van wat er bij The Inner Circle past (en dat is vrij ‘grachtengordel’), dan ben je welkom en kun je -ja, toch wel- gaan swipen.


4. Chekmate

Chekmate is opgericht tijdens de coronapandemie en dat betekent dat het een heel andere betekenis geeft aan dating: je kunt elkaar alleen benaderen door spraakberichten en video’s te sturen. Je hoeft dus geen tekst te typen en dat kan een heleboel ongemakkelijke openingszinnen schelen. Als je elkaar op een gegeven moment in persoon wil ontmoeten, dan komt de app ook nog met suggesties voor plekken om te daten.

5. Chorus

Vind jij het ook zo leuk om te Tinderen op het profiel van je beste vriend? Dan past de app Chorus helemaal in je straatje. Als je als datezoekende een profiel aanmaakt, dan wijs je meteen een vriend aan om de matchmaker te zijn. Die swipet voor jou: je krijgt helemaal niet de mogelijkheid om zelf te swipen. Je kunt wel feedback geven aan je vrienden, als je denkt dat ze echt op het verkeerde spoor zitten voor wat betreft de perfecte vrouw of man voor jou.

6. Breeze

Deze door studenten van TU Delft ontwikkelde app is anders dan Tinder omdat het meer geënt is op de echte date zelf, in plaats van dat oeverloos gekwebbel in een chatscherm. Deze app helpt je aan ene match, vervolgens krijg je een locatie, datum en tijd en ga je op date. Je leest het goed: er wordt helemaal niet gesproken, dat doe je maar lekker in het echt onder het genot van een drankje.

7. Vinylly

Hoewel het ook in Tinder ingebouwd zit om een nummer van Spotify aan je profiel toe te voegen, pakt Vinylly het even wat grondiger aan. Je wordt in deze app gematcht aan iemand op basis van zijn streaminggeschiedenis op Spotify. Terwijl je luistert, bedenkt het algoritme wie daar het beste bij past. Ook houdt hij je concertbezoeken bij, dus je kunt ook meteen een goede date bedenken als je een match hebt.

8. Whisk Dating

Dit is een gevaarlijke: Whisk Dating baseert je matches op je Twitter-account. Dat is tenminste geen voorgelogen profiel vol met overdreven positieve statements over jezelf, maar toch wel meer de waarheid. Deze app is nog in beta en het is natuurlijk maar de vraag of het nog kan bestaan met alle nieuwe strenge Twitter-regels, maar het idee erachter is wel hilarisch.

9. Great to Meet

De app Great to Meet is niet officieel gezien een datingapp, maar je kunt het daar prima voor gebruiken: je kunt hierop kijken of er iemand bij een bepaald evenement aanwezig is en met elkaar in contact komen. Dat scheelt weer alleen als een muurbloempje in een hoek staan en je hebt meteen een partner in crime om iets leukers te gaan doen als dat evenement niks aan is.

10. Heybaby

Het is niet makkelijk om vader of moeder te zijn op een datingapp. Veel mensen vinden het toch lastig om iemand te daten die mogelijk babymamadrama heeft en sowieso een kind dat ook aandacht en tijd nodig heeft. Gelukkig zijn er ook veel mensen die daar juist wel voor openstaan, waardoor Heybaby een gat in de markt is. Deze app is er voor mensen die al ouders zijn én die dat graag willen worden. Het gaat hier dus niet eens alleen om het matchen van geliefden, maar het matchen van ouders.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...