Startups10.08.2021

​Alles wat je moet weten over de AI-datingapp Breeze


Er rukken regelmatig Nederlandse datingapps op die een gooi doen naar succes. Magnolia is daar een voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook Breeze. Geen wonder, want er zijn zeer populaire en bekende datingapps in Nederland gestart, zoals The Inner Circle. Waar sommige moderne datingapps het juist zo persoonlijk mogelijk willen aanpakken door niet alles te automatiseren, is Breeze juist echt een techbedrijf. Dit is wat je moet weten over de datingapp Breeze.

Datingapp Breeze

Breeze is niet alleen bekend als datingapp, het is ook bekend van het programma Dragons’ Den, want het is ontwikkeld door een groepje van 7 studenten van de TU Delft (al zitten ze inmiddels niet meer in de studiebanken). In het tv-programma Dragons’ Den wisten de heren een deal te sluiten met Shawn Harris, maar uiteindelijk ging dat toch niet door. Gelukkig blijkt het Harris niet helemaal nodig te hebben: Breeze is nu in totaal in 13 steden live. Breeze pakt het wel heel anders aan dan andere datingapps. De aanpak past echter goed bij de Nederlandse cultuur: we zijn als volk lekker direct. In Breeze hoef je niet te denken aan swipen tot in de eeuwigheid en chatten tot je erbij neervalt: heb je een match? Hup, meteen op date.

Het gaat niet helemaal om een blind date, want je krijgt een paar foto’s van Breeze-leden te zien plus een aantal woorden. Vervolgens is het niet de dater zelf die bepaalt of het een match is, maar kunstmatige intelligentie. Een algoritme bepaalt uiteindelijk dus met wie jij in het echt afspreekt, zonder dat je die persoon ooit hebt gezien. Je hoeft niet zenuwachtig te zijn of je wel de goede activiteit kiest om te doen met je date. Dat kies je namelijk helemaal niet zelf: ook hier is het algoritme de baas. Dat bepaalt wat je gaat doen, bijvoorbeeld wandelen.

Daten menselijker maken met tech

Een beetje ironisch, maar de mensen achter Breeze willen met hun app daten juist weer menselijk maken. Het draait niet meer om online swipen om jezelf beter te voelen, het draait om offline daten: mensen in het echt zien om een connectie te vormen. Je krijgt ook niet een ontelbaar aantal dates in één keer. Je krijgt dagelijks maximaal vier profielen te zien en bij een match komt er een datumprikker en kiest de app wat jullie precies gaan doen en waar. Er zijn tientallen horecazaken waarmee Breeze werkt. Heb je drie keer een match maar ga je niet op date? Dan word je zonder pardon van het platform afgeknikkerd.

De vraag is: welk verdienmodel zit daarachter? Tinder laat advertenties zien en biedt speciale abonnementen voor mensen die meer superlikes willen kunnen uitdelen. Breeze krijgt geld in het laatje zodra er een date plaatsvindt. Voor een date betaal je vooraf een bedrag van 7,50 euro, waarvoor je als dater wel een drankje krijgt. Uiteraard heeft Breeze het wel zwaar gehad in het jaar waarin het juist moest vlammen: het coronavirus heeft er niet bepaald voor gezorgd dat fysiek afspreken een goed idee was. De wandeldates die het al gauw voorstelde, werden gelukkig positief ontvangen.

Groeien binnen Nederland

Dat Breeze een geweldige toekomst te wachten staat, dat bewijzen Stefan van den Berg en Rogier Fischer, die beiden flink hebben geïnvesteerd in het bedrijf. Van Den Berg is de man achter de introductie van Tinder in Nederland en is nu country manager voor Match.com, bekend van Lexa. Samen met Litebit-oprichter Rogier Fischer investeert hij twee ton in het bedrijf, specifiek om de groei in Nederland te vergroten, maar ook om voet aan de grond te zetten in het buitenland. Dat zal waarschijnlijk door het coronavirus nog wel een tijdje wat hobbelig zijn, maar wie weet wat deze lekker directe, Hollandse uitvinding nog voor mensen kan betekenen.

Fotocredits: 3194556

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over App

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed

Verder lezen over Dating

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

Tinder wil het makkelijker maken voor je om met anderen te delen wie die leuke dame of heer is waarmee je op date gaat. Het komt met Deel Mijn Date.

Online22.04.2024

Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

Vrouw trouwt deze zomer met hologram-partner in Rotterdam

Alicia Framis is verliefd. Haar man is echter geen man van vlees en bloed, het is AIlex, een hologram. De Spaanse artiest is van plan om als eerste vrouw ter wereld met een hologram te trouwen, en dit huwelijk wordt deze...

Technology16.02.2024

Vrouw trouwt deze zomer met hologram-partner in Rotterdam

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Terwijl Bumble net bekend heeft gemaakt dat het AI gaat inzetten om nep-accounts op te sporen, heeft Tinder duidelijk een heel andere richting gekozen. Het wil dat gebruikers een beetje normaler met elkaar praten en komt...

Online06.02.2024

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?