Nieuws05.07.2019

Ruim een kwart van de Nederlanders gaat niet op vakantie


En de meeste mensen gaan 1 keer per jaar

Het Nibud houdt jaarlijks een ‘Vakantiegeldenquete’ en daaruit blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders niet op vakantie gaat. 64 procent van hen vindt vakantie te duur. De meeste mensen gebruiken het vakantiegeld nog altijd waar het voor bedoeld is: het betalen van de vakantie. Sinds 2015 is er een lichte toename in het gebruik van het vakantiegeld voor het aflossen van schulden of inlopen van betaalachterstanden.

Aantal vakanties afhankelijk van inkomen

Tja, dit is misschien niet zo verrassend, maar mensen met een hoger inkomen gaan vaker op vakantie dan mensen met een lager inkomen. 52% van de respondenten met een inkomen beneden modaal (een modaal inkomen is € 36.000 per jaar) gaat niet op vakantie. Dat is slechts 6% voor de mensen met een inkomen boven modaal. Alleenstaanden blijven het vaakst thuis. Zzp’ers gaan net zo vaak op vakantie als mensen in loondienst. Omdat zij geen vakantiegeld ontvangen, wordt de vakantie vaker van de lopende rekening betaald.

Hoe vaak mensen op vakantie gaan, verandert door de jaren heen bijna niet. Een kwart gaat niet op vakantie en de meeste mensen gaan een keer per jaar. Ongeveer 10% van de respondenten weet in mei nog niet of ze dat jaar op vakantie gaan.

<em>Bron: Vakantiegeldenquete 2019, Nibud<\/em>
Bron: Vakantiegeldenquete 2019, Nibud

Gemiddeld 17 dagen per jaar op vakantie

Uit de enquete van het Nibud is gebleken dat we gemiddeld 17 dagen per jaar op vakantie gaan. De vakantie betalen de deelnemers aan de enquete meestal met spaargeld (55%), van het vakantiegeld (48%) en/of geld van de lopende rekening (39%). Van de mensen die op vakantie gaan, verwacht de ene helft aan de langste vakantie meer en de andere helft minder kwijt te zijn dan € 2000. Mensen die moeilijk kunnen rondkomen, rekenen vaker dan anderen uit of ze de vakantie kunnen betalen. Vaak boeken zij al lang van tevoren en reserveren vaker een bedrag dat ze uit kunnen geven wanneer ze op de plaats van bestemming zijn.

<em><em>Bron: Vakantiegeldenquete 2019, Nibud<\/em><\/em>
Bron: Vakantiegeldenquete 2019, Nibud

91% van de mensen krijgt vakantiegeld

91% van de deelnemers aan de enquete krijgt vakantiegeld en 85% krijgt dit in één keer uitbetaald in mei of juni. Van de mensen die het vakantiegeld iedere maand bij het salaris ontvangen, rekent 40% het vakantiegeld mee als vast inkomen. Werknemers die het j1 keer per jaar ontvangen, sparen vaker van het vakantiegeld dan mensen in loondienst die het maandelijks krijgen.

De meeste mensen gebruiken het vakantiegeld om de vakantie van te betalen. Maar er wordt ook veel gespaard of schulden afgelost.

<em>Bron: Vakantiegeldenquete 2019, Nibud<\/em>
Bron: Vakantiegeldenquete 2019, Nibud

Benieuwd naar het uitgebreide rapport van de Vakantiegeldenquete? Lees hier meer.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.