Nieuws19.02.2024

​Prijsplafond biedt niet voor iedereen hetzelfde voordeel


Het prijsplafond geldt nu niet meer, maar er zijn mensen die nu nog hun eindafrekening van 2023 krijgen en die komen soms voor een onaangename verrassing te staan. Althans, wanneer ze die van hun vergelijken met die van een ander. Het blijkt namelijk dat het nogal van het moment waarop je die eindafrekening krijgt af te hangen hoeveel je nu werkelijk bespaard door het prijsplafond.

Prijsplafond voor elektra en gas

Het plafond werd in het leven geroepen toen de prijzen voor gas en elektra vrij rap extreem veel stegen. De overheid stelde geld beschikbaar voor mensen die tot een bepaalde hoeveelheid per jaar gas en elektra gebruikten. Kwam je erboven, dan betaalde je wel het normale tarief. De eerste 1200 kubieke meter gas is maximaal 1,45 euro (was het minder, dan betaalde je dat lagere bedrag). De eerste 2900 kWh stroom maximaal 40 eurocent.

Onderzoek van RTL wijst uit dat het moment waarop je die afrekening krijgt, bepalend is voor hoeveel voordeel je uit het prijsplafond haalt. Dat komt omdat de energieprijzen in het eerste half jaar van 2023 inderdaad ver boven dat plafond zaten en het laatste half jaar eronder.

Tot 160 euro verschil

Kortom, kreeg je in de zomer je eindafrekening, dan zit je goed. Krijg je hem nu nog, of in de laatste twee kwartalen van 2023, dan had je dus minder voordeel. Dat komt omdat energielevanciers met een gewogen gemiddeld jaartarief werken en dat betekent dat alles op een hoop wordt gegooid. De prijzen per maand gaan bij elkaar en worden dan door 12 gedeeld. Dat is een voordeel voor mensen die in de zomermaanden hun jaarnota krijgen. Het is eerlijker als wordt gekeken naar alleen de prijzen per maand die boven at prijsplafond liggen. In een rekenvoordeel dat de website geeft staat dat iemand hierdoor 25 euro misliep. Dat is toch een flink verschil. En dat valt bij deze voorbeeldpersoon nog mee: het schijnt op te kunnen lopen tot wel 160 euro.

En het is ook niet hoe de overheid het heeft beloofd. Dat was een hoger tarief als je eroverheen ging, maar als je lager ging dan betaalde je dat lagere bedrag en was er geen sprake van compensatie. Door zo’n gemiddelde berekening te kiezen kom je dus niet helemaal eerlijk uit. Echter geeft de overheid aan dat wat energieleveranciers doen wel klopt. Anders zou het niet uitvoerbaar zijn, stelt het. Dat komt mede door de vele verschillende contracten die er zijn. Het gaat dus niet veranderen. Nu kun je zelf niet zo makkelijk het moment veranderen waarop je je eindnota krijgt, tenzij je op dat moment besluit van energieleverancier te wisselen. Bovendien heeft het nu geen zin meer: er is immers geen prijsplafond meer. Maar mocht er ooit weer zoiets komen, dan weet je in ieder geval wat je te doen staat.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Energie

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

Op welk moment is de opbrengst van je zonnepanelen het hoogst? Hoeveel energie leveren al onze windmolens vandaag? Wanneer kan je het beste thuis een wasje draaien? Hoe kan jouw groene stroom zo optimaal mogelijk worden...

Media06.03.2024

RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

Het is misschien wel herfstig buiten, soms is het hartstikke koud. Merk je dat je in huis wel eens kippenvel krijgt of toch wat onaangenaam bent door de temperatuur? Je hoeft dan niet meteen naar je centrale verwarming t...

Lifestyle25.02.2024

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

5 belangrijke benodigdheden om duurzaam te kunnen leven

In de gehele maatschappij is duurzaamheid een veelbesproken thema. Onder andere bedrijven worden min of meer verplicht om duurzaam te ondernemen. Ook hebben veel consumenten de wens om steeds duurzamer te leven. Deel jij...

Online20.02.2024

5 belangrijke benodigdheden om duurzaam te kunnen leven

​Goed nieuws over zonnepanelen: terugleveren blijft mogelijk

Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar gelukkig is er zowel subsidie voor het plaatsen als een salderingsregeling voor als ze eenmaal elektriciteit genereren. De salderingsregeling zou er helemaal uitgaan: met di...

Nieuws13.02.2024

​Goed nieuws over zonnepanelen: terugleveren blijft mogelijk

​Niet meer laden: geluidsgolven kunnen energie opwekken

Accu’s om op te laden, batterijen om te vervangen, het hoeft misschien straks helemaal niet meer. Wetenschappers hebben namelijk een manier gevonden om energie op te wekken op een heel andere manier: via geluidsgolven.

Technology30.01.2024

​Niet meer laden: geluidsgolven kunnen energie opwekken