Nieuws07.07.2021

​Positief aan corona: minder fossiele brandstoffen verbruikt


Klaar voor een opzienbarend weetje? De Verenigde Staten heeft in één jaar tijd minder fossiele brandstoffen verbruikt dan in drie decennia bij elkaar. 2020 was door het coronavirus natuurlijk een nogal ander jaar dan al die jaren daarvoor. Mensen hoefden niet meer met de auto naar werk, er werd nauwelijks gevlogen, enzovoort. Reden voor de Verenigde Staten om eens positief in het nieuws te komen over olie, gas en kool.

Fossiele brandstoffen

De US Energy Information Administration (EIA) schrijft dit in een nieuw rapport. Amerikanen gebruikten met zijn allen veel minder fossiele brandstoffen. De consumptie van petroleum, natuurlijke gassen en kool zijn met 9 procent gedaald vergeleken met 2019. De EIA houdt deze cijfers bij sinds 1949. Hoewel ze meestal een stijgende lijn laten zien, toont 2020 ineens een flinke terugloop die nog nooit eerder is gezien.

Het feit dat er zoveel minder verbruik is van fossiele brandstoffen heeft nog een ander voordeel, dan alleen het feit dat de lucht schoner blijft. Er zijn overschotten, want veel olieraffinaderijen zijn doorgegaan met de productie. In april 2020 gingen die olieprijzen al zodanig naar beneden dat ze zelfs onder het nulpunt kwamen. Het is echter niet alleen te wijten aan het coronavirus. Zo had Noord-Amerika een warmere winter, waardoor er minder energie nodig was om huizen te verwarmen.

Beter voor de aarde

Het scheelt natuurlijk in de portemonnee van mensen dat ze geen brandstof hoefden te kopen, maar het helpt de natuur ook. De broeikasgassen door het verbranden van fossiele brandstoffen waren op zijn laagst sinds veertig jaar. Er zijn in de Verenigde Staten bovendien veel initiatieven om die sowieso te verlagen. In 2005 was de gemeten uitstoot van Amerika het hoogst. Biden heeft net weer een klimaatakkoord getekend om te zorgen dat er minder initiatieven rondom fossiele brandstoffen worden gestart. Bovendien hebben Amerikanen wind- en zonne-energie helemaal gevonden.

Emissies in Nederland

In Nederland is er trouwens ook een daling te zien waar het gaat om broeikasgassen. De emissies daalden met 8 procent in 2020 (vergeleken met 2019). Het is 24,5 procent lager dan in 1990 en dat betekent dat we goed op weg zijn om de Urgenda-doelstelling te halen, waarin we hebben beloofd om in 2020 een broeikasreductie van minimaal 25 procent te halen.

Beeldbron: Chris_LeBoutillier

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Wetenschap

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.

Online15.11.2024

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’