Nieuws07.07.2021

​Positief aan corona: minder fossiele brandstoffen verbruikt


Klaar voor een opzienbarend weetje? De Verenigde Staten heeft in één jaar tijd minder fossiele brandstoffen verbruikt dan in drie decennia bij elkaar. 2020 was door het coronavirus natuurlijk een nogal ander jaar dan al die jaren daarvoor. Mensen hoefden niet meer met de auto naar werk, er werd nauwelijks gevlogen, enzovoort. Reden voor de Verenigde Staten om eens positief in het nieuws te komen over olie, gas en kool.

Fossiele brandstoffen

De US Energy Information Administration (EIA) schrijft dit in een nieuw rapport. Amerikanen gebruikten met zijn allen veel minder fossiele brandstoffen. De consumptie van petroleum, natuurlijke gassen en kool zijn met 9 procent gedaald vergeleken met 2019. De EIA houdt deze cijfers bij sinds 1949. Hoewel ze meestal een stijgende lijn laten zien, toont 2020 ineens een flinke terugloop die nog nooit eerder is gezien.

Het feit dat er zoveel minder verbruik is van fossiele brandstoffen heeft nog een ander voordeel, dan alleen het feit dat de lucht schoner blijft. Er zijn overschotten, want veel olieraffinaderijen zijn doorgegaan met de productie. In april 2020 gingen die olieprijzen al zodanig naar beneden dat ze zelfs onder het nulpunt kwamen. Het is echter niet alleen te wijten aan het coronavirus. Zo had Noord-Amerika een warmere winter, waardoor er minder energie nodig was om huizen te verwarmen.

Beter voor de aarde

Het scheelt natuurlijk in de portemonnee van mensen dat ze geen brandstof hoefden te kopen, maar het helpt de natuur ook. De broeikasgassen door het verbranden van fossiele brandstoffen waren op zijn laagst sinds veertig jaar. Er zijn in de Verenigde Staten bovendien veel initiatieven om die sowieso te verlagen. In 2005 was de gemeten uitstoot van Amerika het hoogst. Biden heeft net weer een klimaatakkoord getekend om te zorgen dat er minder initiatieven rondom fossiele brandstoffen worden gestart. Bovendien hebben Amerikanen wind- en zonne-energie helemaal gevonden.

Emissies in Nederland

In Nederland is er trouwens ook een daling te zien waar het gaat om broeikasgassen. De emissies daalden met 8 procent in 2020 (vergeleken met 2019). Het is 24,5 procent lager dan in 1990 en dat betekent dat we goed op weg zijn om de Urgenda-doelstelling te halen, waarin we hebben beloofd om in 2020 een broeikasreductie van minimaal 25 procent te halen.

Beeldbron: Chris_LeBoutillier

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen