Automotive19.03.2020

​De toekomst van elektrisch rijden, we zitten echt in een transitie


Voor alle automerken is elektrisch rijden een actueel onderwerp. Wereldwijd is een echte transitie aan de gang, er worden ieder jaar meer elektrische auto’s verkocht. DutchCowboys sprak over de toekomst van elektrisch rijden met Anne-Lise Ricard, Brand Manager EV bij Peugeot worldwide.

Transitie van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en er komen meer modellen op de markt. We zitten echt in een transitie, want het aandeel elektrische auto’s neemt hard toe. Ook voor Peugeot is elektrisch rijden een actueel onderwerp. Anne-Lise licht toe: “In Noorwegen bijvoorbeeld zijn twee derde van de verkochte auto’s inmiddels elektrisch, terwijl dit 5 tot 6 jaar geleden nog maar een paar procent van de markt was. De veranderingen gaan dus enorm snel en wat in Noorwegen is gebeurd zal ook in andere landen plaatsvinden. Bovendien wordt dit ondersteund door de doelen die veel landen hebben gesteld op het gebied van verlaging van de CO2-uitstoot. De infrastructuur wordt aangepakt en in meer en meer steden zijn auto’s die op diesel rijden al niet meer welkom.”

Peugeot heeft op dit moment 5 geëlektrificeerde modellen en de vraag onder klanten hiernaar neemt toe. Volgens Anne-Lise is de stap naar elektrisch rijden eerst groot, maar zijn klanten daarna al snel overtuigd. Mensen die een elektrische auto aanschaffen maken namelijk niet snel meer de switch terug naar een auto die op fossiele brandstof rijdt. In Frankrijk bijvoorbeeld is dit percentage nu nog maar 2 procent. Consumenten wennen volgens haar al snel aan de stilte van de auto en het gemak en plezier van het opladen.

Elektrisch rijden is niet saai

Peugeot merkte dat onder veel consumenten de angst leeft dat elektrisch rijden saai is. We zijn benieuwd op welke manier het Franse automerk hierop inspeelt. Anne-Lise vertelt: “Veel mensen doen de aanname dat elektrisch rijden helemaal niet leuk is, maar ervaren uiteindelijk dat het juist wel leuk is of zelfs nog veel leuker. Voor Peugeot is rijplezier onderdeel van het DNA. Elektrische auto’s hebben een lineaire acceleratie en de auto’s liggen stabiel op het wegdek wat het ideaal maakt om bijvoorbeeld mee door bochten te rijden. Het rijdt heel comfortabel en je hebt minder vibraties in de auto, wat het rijplezier vergroot. Dit is niet alleen marketing, wij lanceren een lijn met ‘high performance vehicles’ voor het einde van 2020. Wat ons betreft betekent elektrificering dat er zelfs meer rijplezier wordt ervaren. Bovendien hoeven consumenten zich niet langer schuldig te voelen over CO2-uitstoot.”

Autonoom rijden

Ook zelfrijdende auto’s zijn al jarenlang onderwerp van gesprek. Diverse autofabrikanten doen hier testen mee, maar de infrastructuur lijkt er nog niet klaar voor te zijn. We horen dus al jaren dat autonoom rijden de toekomst heeft, maar zijn benieuwd of dit daadwerkelijk gaat gebeuren en voor wie dit geschikt is. Anne-Lise vertelt ons hoe Peugeot hierover denkt:

Peugeot installeert op nieuwe auto’s steeds meer zogenaamde ‘ADAS systemen’ (Advanced Driver Assisted Systems). Dit maakt de weg vrij naar steeds meer autonoom rijden. Er zijn 4 levels voor autonoom rijden bepaald, waarbij het laatste level (4) betekent dat je volledig autonoom rijdt en alle verantwoordelijkheden van het rijden bij de auto komen te liggen. Wij werken bij Peugeot nu aan level 3. Volledig autonoom rijden, zoals bij level 4 wordt bedoeld, zien wij vooral weggelegd voor voertuigen die openbaar worden gebruikt, zoals shuttlebussen. Voor gebruik door consumenten is dit een veel grotere stap en het is enorm kostbaar. Wij zijn bezig om in onze auto’s zoveel mogelijk te bieden, terwijl je als bestuurder nog steeds de controle hebt. In 2022 rollen we dit uit en in 2024 completeren we level 3. We willen er zeker van zijn dat iedereen in de auto veilig is en blijft, daarom zoeken we naar de beste toepassingen om te implementeren.”

Peugeot-e-208-laden
Peugeot-e-208-laden

Opwekken van energie voor elektrische auto’s

We zien steeds vaker nieuwe toepassingen om energie op te wekken om het rijbereik van elektrische auto’s te vergroten. Zonnepanelen op het dak van een auto bijvoorbeeld. We zijn benieuwd hoe Peugeot denkt over andere energiebronnen, zoals zonnepanelen. Anne-Lise legt uit dat zonnepanelen implementeren lastiger is dan je misschien denkt: “Zonnepanelen implementeren ervaren wij nu nog als lastig, want de auto wordt er een stuk zwaarder door. Als je dat doet gaat het juist ten koste van het rijbereik omdat er meer energie nodig is om de auto te verplaatsen. We moeten de juiste technologie gebruiken en dan ook nog veel zon hebben om misschien een paar kilometer extra af te kunnen leggen. We zien nu geen voordelen hiervan voor consumenten. We houden wel allerlei ontwikkelingen in de gaten rondom energiebronnen, ook andere bronnen die minder gewicht bevatten. Misschien in de toekomst, maar dan moet het wel echt veel rijbereik toevoegen én niet ten koste gaan van de aerodynamica. We kijken ook kritisch naar de energie die we nu hebben en hoe we daarvan optimaal gebruik kunnen maken. En op welke manier we de batterijen kunnen hergebruiken of recyclen. Op dit moment testen we welke voordelen oude batterijen ons opleveren en wat er mogelijk is met opgeslagen energie.”

Vergroten van het rijbereik

Het beperkte rijbereik van elektrische auto’s is nog steeds een veelgehoord argument om niet elektrisch te gaan rijden. We weten inmiddels dat het rijbereik steeds groter wordt. Ook die ontwikkelingen gaan immers snel. Maar om nog meer mensen elektrisch te laten rijden, moeten meer mensen overtuigd worden van dat prima rijbereik. Hoe doet Peugeot dit? “Op dit moment hebben we de beste batterijen in onze elektrische auto’s zitten en zorgen we er op verschillende manieren voor dat het rijbereik wordt vergroot. Dat kan door het plaatsen van een grotere batterij, maar die is een stuk duurder (levert wel 40% meer rijbereik). We willen de juiste balans vinden tussen een rijbereik dat voor de meeste consumenten acceptabel is en betaalbare en goede technologie. Een andere mogelijkheid is het verbeteren van de energiedichtheid van de batterij. Voor klanten die lange afstanden rijden, bieden we een mobiliteitspas waarmee ze tijdelijk in een auto op fossiele brandstof rijden. Dat is ideaal wanneer ze op vakantie gaan. Of ze kiezen voor een hybride auto, waarin het mogelijk is te wisselen naar verschillende energiebronnen.”

Toekomst van auto’s op benzine en diesel

Nu we langzaam aan de switch maken naar meer elektrisch rijden en dit bovendien gestimuleerd wordt met allerlei fiscale voordelen, zijn we benieuwd hoe Peugeot aankijkt tegen de toekomst van auto’s die nog op benzine en diesel rijden. ”Het is een feit dat meer mensen elektrisch gaan rijden, zeker in Europa en China. We willen een internationaal merk blijven, maar sommige landen zijn nog niet klaar voor elektrisch rijden. Wij verwachten dan ook dat er plek blijft voor alle soorten auto’s, zelfs diesel. Bij Peugeot bieden we klanten altijd keuzemogelijkheden aan: benzine, diesel of elektrisch. We zijn er nog niet klaar voor om afscheid te nemen van fossiele brandstoffen.”

We zijn benieuwd op welke manier Peugeot denkt meer mensen over te kunnen halen om elektrisch te gaan rijden. Volgens Anne-Lise is dit een kwestie van je goed verdiepen in de klant: “We hebben ons bij Peugeot aangepast aan de klant en onderzoeken of een elektrische auto wel geschikt is voor iemand. Daarom willen we weten hoeveel kilometers ze per jaar rijden, wat voor trips dat zijn en of ze de mogelijkheid hebben om de auto op te laden. Als toevoeging hierop geven we antwoorden op alle vragen die te maken hebben met laden. Zo nemen we zoveel mogelijk bezwaren weg. We bieden daarnaast een ‘Charge my car service’ aan, waarbij de bestuurder terecht kan bij 150.000 laadstations in Europa. Onze mobiliteitspas maakt ook onderdeel uit van onze strategie en de reisplanner die laat zien op welke manier je zo efficiënt mogelijk rijdt en waar je kunt stoppen om op te laden.

Elektrisch rijden de komende jaren

Elektrische auto’s worden goedkoper, maar consumenten zien nog steeds beren op de weg om over te stappen. Hoewel het aanbod toeneemt en bezwaren worden weggenomen, zijn we benieuwd wat de strategie van Peugeot is de komende jaren. Op dit moment wordt

We nemen zoveel mogelijk bezwaren op voorhand weg en willen echt laten ervaren dat het niet saai is om elektrisch te rijden. We moedigen klanten aan om een testrit te maken, want we merken dat dit hen vaak al overtuigd. We maken gebruik van de beste technologie die er is en hebben een speciale aanpak om de pricing te verduidelijken. In de aanschaf zijn elektrische auto’s namelijk nog steeds behoorlijk duur. We gaan voor klanten op individueel niveau berekenen wat de onderhoudskosten zijn van een auto die op fossiele brandstof rijdt versus een elektrische auto. En we laten zien hoeveel iemand betaalt aan benzine versus energiekosten. En dan zijn er ook nog fiscale voordelen, zeker wanneer het om zakelijk rijden gaat. Op dit moment heeft Peugeot dus 5 elektrische auto’s en dat wagenpark wordt uitgebreid met een elektrische van. Bovendien komt er een sportieve lijn elektrische wagens.”

Verder lezen over Duurzaam

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen

Een cadeau voor iemand kopen kan een grote uitdaging zijn. Misschien is iemand helemaal duurzaam en vallen daardoor veel cadeautjes af, of heb je te maken met een religie waardoor de standaard fles drank die je altijd meeneemt naar een feestje niet geschikt is. Er zijn cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen. Dit zijn ze.

Lifestyle04.09.2024

5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

De Nederlandse consument geeft steeds meer geld uit online, maar ook steeds meer waarde aan duurzaamheid. Er is alleen wel werk aan de winkel voor webwinkels. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org  blijkt namelijk dat consumenten niet voldoende zijn geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen. Daarnaast wordt de impact van het gedrag van consumenten ook nog vaak onderschat.

Online04.09.2024

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Fairphone kondigt vandaag de lancering aan van een nieuwe versie van de Fairphone 5. Dit nieuwe model is verkrijgbaar met 6GB RAM en 128GB intern geheugen en komt in twee kleuren: mosgroen en matzwart. De prijs begint vanaf €549, dat is dus 24% lager dan de originele 8GB-versie bij lancering.

Mobile04.09.2024

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger

Schone lucht in huis, het is iets waar we niet vaak bij stilstaan. Toch is het wel degelijk belangrijk. Met al die regen van het afgelopen jaar is de luchtvochtigheid in huis vaak niet op orde. Iets dat je zelf niet in de gaten hebt maar pas zult merken als je een luchtreiniger in huis hebt.

Gadgets15.08.2024

Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger

Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Een negatieve stroomprijs klinkt nadelig, maar dat is het niet als je een dynamisch energiecontract hebt. Die komt zeker dit jaar erg goed van pas.

Nieuws15.08.2024

Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Verder lezen over Elektrisch rijden

5 positieve dingen aan fatbikes

Fatbikes zijn de laatste dagen bepaald niet positief in het nieuws. De stoere e-bikes zijn inderdaad enerzijds problematisch, maar bieden anderzijds ook positieve kanten.

Gadgets04.09.2024

5 positieve dingen aan fatbikes

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes zijn met jongeren van 10 tot 14 jaar en 25 procent komt eruit met hersenletsel.

Gadgets02.09.2024

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

Fiat gaat volgende maand van start met de verkoop van de nieuwe Topolino in Nederland. Deze toch iconische naam, die ooit de weg plaveide voor stedelijke mobiliteit, staat nu synoniem voor  duurzame stedelijke mobiliteit. De compacte, 100% elektrische vierwieler is een slimme keuze voor milieuvriendelijk én stijlvol vervoer voor twee personen in de stadsjungle en daarbuiten. De Fiat Topolino is vanaf september te bestellen, met prijzen vanaf € 9.890 inclusief BTW en andere wettelijke kosten.

Automotive21.08.2024

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

3 dingen om op te letten als je een scooterverzekering zoekt

Je hebt het toch gedaan: die scooter gekocht waar je al een tijdje je oog op had. Je wil lekker gaan rijden, maar moet dan nog wel iets regelen: de scooterverzekering. Deze verplichte verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering voor als je tegen iemand aanrijdt. Wist je dat je het ook kunt uitbreiden met bijvoorbeeld diefstaldekking? Dit is waar je op moet letten als je een scooterverzekering zoekt.

Lifestyle14.08.2024

3 dingen om op te letten als je een scooterverzekering zoekt

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

Webfleet, bekend van het wagenparkbeheer van Bridgestone, heeft het Guinness Wereldrecord verbroken voor de langste afstand die een elektrische auto heeft afgelegd op één batterijlading: 916,76 kilometer.

Automotive08.08.2024

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

een nieuw Guinness Wereldrecord
Tientallen Tesla Cybertrucks beklad met F Elon Musk

Tesla Cybertruck is een gevaarte dat nogal opvalt, zeker als er een parkeerplaats mee vol staat. Dat zag ook een persoon met een graffitispuit en een hekel aan Elon Musk...

Automotive24.06.2024

Tientallen Tesla Cybertrucks beklad met F Elon Musk

Kijk je ogen uit bij de eerste beelden van de Bugatti Tourbillon

Hoewel het de opvolger van de Chiron wordt genoemd, onthult Bugatti dat geen enkel onderdeel hetzelfde is: alles aan Bugatti Tourbillon is gloednieuw. 

Automotive24.06.2024

Kijk je ogen uit bij de eerste beelden van de Bugatti Tourbillon

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Verder lezen over Elektrische auto

Nieuwe Lexus RZ 300e nu ook in Nederland

Vanaf vandaag is de nieuwe Lexus RZ 300e te zien bij Nederlandse Lexus-dealers. Deze voorwielaangedreven versie van de batterij-elektrische Lexus RZ is leverbaar in 6 verschillende uitrustingsniveaus. De Lexus RZ 300e vormt het nieuwe startpunt voor de RZ line-up, zonder daarbij in te leveren op de kenmerken die het batterij-elektrische model zo bijzonder maken. Elke Lexus RZ 300e beschikt over dezelfde 150 kW/204 pk sterke en efficiënte aandrijflijn. Met zijn netto batterijcapaciteit van 64 kWh beschikt de Lexus RZ 300e over een WLTP-range van maximaal 480 kilometer.

Automotive04.09.2024

Nieuwe Lexus RZ 300e nu ook in Nederland

Kia EV6 voorzien van veel nieuwe updates!

Kia heeft de EV6 grondig vernieuwd. De eerste elektrische Kia op het baanbrekende E-GMP platform heeft een vernieuwd in- en exterieurdesign en is nog efficiënter, comfortabeler en veiliger dankzij een groot aantal updates. En met zijn nieuwe batterijen van de vierde generatie heeft hij ook een groter bereik van maximaal 582 km.

Automotive27.08.2024

Kia EV6 voorzien van veel nieuwe updates!

Renault Symbioz, auto en gezin in symbiose!

De elektrische Renault Symbioz is met recht het toonbeeld van symbiose. Het hele gezin past erin, inclusief alle bagage. Meer heb je niet nodig. Maar de Symbioz geeft je wel meer. 

Automotive26.08.2024

Renault Symbioz, auto en gezin in symbiose!

Vernieuwde ID. Buzz Cargo is krachtiger en efficiënter

Met zijn iconische looks is de ID. Buzz Cargo een duurzaam visitekaartje voor elk bedrijf. Dat voorkomen koppelt hij aan kenmerkende Volkswagen Bedrijfswagens-eigenschappen als een hoge kwaliteit, grote praktische inzetbaarheid en volop mogelijkheden voor maatwerk. Door een nog sterkere elektromotor en een nieuw 79 kWh accupakket presteert de ID. Buzz Cargo nu nog beter op het gebied van laad- en trekvermogen en efficiency.

DC Business19.08.2024

Vernieuwde ID. Buzz Cargo is krachtiger en efficiënter

Dodge Charger Daytona: dit is wat de elektrische muscle car kost

Eén van de eerste elektrische muscle cars is de Dodge Charger Daytona en de e-bolide heeft nu een prijskaartje gekregen. Dit betaal je ervoor.

Automotive09.08.2024

Dodge Charger Daytona: dit is wat de elektrische muscle car kost

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

Webfleet, bekend van het wagenparkbeheer van Bridgestone, heeft het Guinness Wereldrecord verbroken voor de langste afstand die een elektrische auto heeft afgelegd op één batterijlading: 916,76 kilometer.

Automotive08.08.2024

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

een nieuw Guinness Wereldrecord
In deze auto hoeven je handen niet aan het stuur: ook niet in Nederland

Zonder handen autorijden, en eigenlijk zelfs helemaal niet zoveel zelf rijden. Dat is nu mogelijk in deze auto. Maar: wel je ogen op de weg houden.

Automotive31.07.2024

In deze auto hoeven je handen niet aan het stuur: ook niet in Nederland

Tesla moet 1,8 miljoen auto’s terugroepen om gevaarlijke motorkap

Tesla heeft weer een recall, maar wederom gaat het om een software-update. Je hoeft dus niet naar de garage.

Automotive31.07.2024

Tesla moet 1,8 miljoen auto’s terugroepen om gevaarlijke motorkap

Verder lezen over Peugeot

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Het gaat goed met de Stellantis Pro One op de wereldwijde markt voor bedrijfsvoertuigen. In 2023 boekte het programma van Stellantis Pro One successen (1.7 miljoen verkochte voertuigen) die goed waren voor een derde van...

DC Business26.03.2024

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Peugeot E-Lion Day 2024: de leeuw als beschermde diersoort

Peugeot heeft vandaag het nieuwe gezicht van de E-Lion laten zien. De leeuw, symbool voor het Franse merk heeft hulp nodig en wordt hulpzaam. De eerste is duidelijk, er lopen nog maar 20.000 leeuwen rond op de wereld, de...

Automotive31.01.2024

Peugeot E-Lion Day 2024: de leeuw als beschermde diersoort

Nieuwe Peugeot e-3008 krijgt een fatsoenlijk bereik

Begin volgend jaar verschijnt de nieuwe Peugeot e-3008. Dat wordt, als de claims van eigenaar Stellantis straks ook met WLTP- en, belangrijker nog, ervaringscijfers gestaafd worden, de eerste elektrische Peugeot en midde...

Automotive14.09.2023

Nieuwe Peugeot e-3008 krijgt een fatsoenlijk bereik

Stellantis zet in op 700 kilometer, maar dat moet nog bevestigd worden
EV’s van Peugeot en BYD in prijs verlaagd

Tesla begon er eind vorig jaar mee. Inmiddels heeft de Amerikaanse EV-fabrikant al een paar prijsverlagingen doorgevoerd en daarmee een heuse prijzenoorlog ontketend. Concurrenten kunnen niet anders dan daaraan meedoen....

Automotive24.08.2023

EV’s van Peugeot en BYD in prijs verlaagd

Must have hypercar: de nieuwe Peugeot 9X8 van Lego Technic

Na de onthulling van de 9X8 hypercar vorig jaar ging Team Peugeot TotalEnergies een nieuwe technische uitdaging aan: het namaken van de nieuwe hybride hypercar met LEGO Technic. Liefhebbers van autosport en LEGO kunnen h...

Automotive16.04.2023

Must have hypercar: de nieuwe Peugeot 9X8 van Lego Technic

Peugeot Inception Concept: dit mag je verwachten vanaf 2025

Het is zover, Stellantis, of meer specifiek Peugeot, presenteert vandaag vanaf de CES in Las Vegas het Peugeot Inception Concept. Een studiemodel wat laat zien hoe nieuwe modellen van Peugeot er vanaf 2025 uit gaan zien....

Automotive06.01.2023

Peugeot Inception Concept: dit mag je verwachten vanaf 2025

Verder lezen over Toekomst

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag