02.05.2025
Nieuws

Hoge inflatie: zo zorg je dat je je boodschappen betaalbaar houdt

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Concerten zijn uitverkocht, terrassen zitten vol met het mooie weer, maar toch voelen we het allemaal: het leven wordt steeds duurder. De inflatie was in april 4,1 procent hoger dan het jaar ervoor. De prijzen rijzen de pan uit. Die luxe dingen zoals restaurants en concerten kun je zelf schrappen, maar we moeten allemaal eten. Zo houd je je boodschappen betaalbaar.

Buk

Het is een klassieker, maar dat maakt het niet minder waar: hoe lager je gaat, hoe lager de prijzen. Vaak liggen de duurste merken bovenin het schap en hoe lager hoe goedkoper het wordt. Euroshopper bestaat niet echt meer in Nederland, maar zo’n merk zou zeker op een plek liggen waarvoor je even door de knietjes moet. Het blijkt vaak uit tests dat de nepper van het A-merk helemaal niet zo anders smaakt of minder lekker zou zijn dan het A-merk zelf, dus kijk vaker naar het huismerk of goedkopere merken: zeker als je het in een gerecht verwerkt, dan zal je er weinig last van hebben.

Koop veel in de aanbieding

Het is altijd naar als je alleenwonend bent, maar het is nu eenmaal zo dat boodschappen het goedkoopst zijn als je in de aanbieding koopt. En aanbiedingen betekenen nu eenmaal dat je er veel van moet kopen voor meer voordeel. Zorg dus dat je je vriezer vollegt en dat je meteen 5 rollen rijstewafels koopt, zodat je van afprijzingen profiteert. Het enige nadeel is dat dat met verse producten uit de koelkast vaak moeilijker is en de vriezer maar zoveel ruimte heeft, maar als het kan en in je huis past, koop dan zeker grotere verpakkingen en meer verpakkingen, zodat je zoveel mogelijk voordeel bereikt.

Ga naar meer supermarkten

Natuurlijk is het lekker comfortabel om naar de super om de hoek te gaan, maar het is beter om een beetje rond te shoppen. Heeft Lidl nog iets in de aanbieding wat de Appie niet heeft? Hoe zit het met Aldi of Spar? Er zijn verschillende apps die dit soort vergelijkingen al maken en die al de aanbiedingen op een rij zetten, waaronder PingPrice en Supermarktscanner. Probeer er een lekker fietstochtje van te maken om naar meerdere supermarkten te gaan. Het leuke ervan is dat je zo ook weer andere (merken) producten proeft.

Maak een weekmenu

Sommige mensen raden het aan dat je een boodschappenlijst maakt, maar beter nog is eerst een weekmenu te maken. Zo weet je namelijk ook meteen wat je precies op welke dag eet en dat biedt een heleboel ruimte in je hoofd. Nu heb je daar financieel niet zoveel aan, maar je kunt je weekmenu laten afhangen van de aanbiedingen. Geen aardbeien in de winter, geen spruitjes in de zomer: je leeft zo meteen meer met de seizoenen. Ook helpt een weekmenu en dus een vrij strikt boodschappenlijstje om je niet te laten verleiden te veel extra’s te kopen. Geen impulsaankopen meer voor jou. En koop ook groenten waarmee je meerdere gerechten kunt maken, mocht je toch ergens geen zin in hebben, dan kun je het wel gebruiken om iets anders te maken.

Gebruik apps, sites en social media

Gierige Gerda, Scoupy, Too Good To Go: er zijn heel veel influencers, apps en websites die voor jou in de gaten houden waar iets goedkoop is of het met cashback aanbieden. Bovendien kun je ook veel influencers volgen die die soort dingen bijhouden en ook met andere handige tips komen om te besparen. Sommige dingen zijn misschien voor de hand liggend, maar het laat je wel weer even bedenken waar het om gaat.

Ga voor sluitingstijd naar de supermarkt en de markt

Hoe later op de dag het is, hoe goedkoper versproducten doorgaans worden. Dat geldt zowel voor de markt als voor de supermarkt. Ga ook niet elke dag, maar probeer het bij 1 of 2 keer in de week te houden dat je naar de supermarkt gaat. Zorg ook dat je een glas water drinkt voordat je gaat en eventueel wat eet, zodat je geen hongerig gevoel hebt als je de winkel ingaat.

Share this post