Nieuws04.03.2024

​Hoe je vele honderden euro’s per jaar kunt besparen op boodschappen


Hieronder deel ik een bewezen strategie voor het besparen van vele honderden euro’s per jaar op boodschappen. Het vergt slechts een iets verder vooruit kijken dan de dagelijkse of wekelijkse boodschappen. Per persoon kan de besparing hiermee – uiteraard afhankelijk van jullie eetgewoonten – gemakkelijk oplopen tot 400 á 600 euro op jaarbasis.

Eenmaal per jaar in aanloop naar de zomervakantie eten wij de diepvriezer grotendeels leeg. Enerzijds om te voorkomen dat een onverhoopt langdurige stroomonderbreking of uitgevallen vriezer gedurende onze vakantie tot grootschalig bederf leidt. Anderzijds omdat je met een volle diepvriezer verre van optimaal kunt inslaan bij aantrekkelijke aanbiedingen.

Tevens voorkom je hiermee dat de kwaliteit van ingevroren producten teveel achteruit gaat door vetoxidatie (eerste deel artikel). Tenslotte biedt het de mogelijkheid om de diepvriezer – afhankelijk van de hoeveelheid ijsaangroei – eens in de zoveel tijd te ontdooien.

Harde kazen

Liefhebbers van harde kazen kunnen al gauw 30 procent besparen. Harde kaas – mits ingesealed en gekoeld bewaard – is doorgaans namelijk langer houdbaar dan de T.H.T. datum. Harde kazen zullen bovendien niet zomaar bederven en ontstaan er onverhoopt enkele schimmelplekjes dan kunnen deze geen kwaad, zolang je de plekjes met schimmel maar verwijdert. Zachte kazen die schimmelplekken hebben, kun je overigens wel beter helemaal weggooien. Een aankomende houdbaarheidsdatum levert dus al gauw 30 procent korting op in de supermarkt. Wij bewaren harde kazen nooit in de diepvriezer, maar dit schijnt ook nog te kunnen?

Daarnaast hebben veel supermarkten regelmatig ‘2 halen, 1 betalen’ aanbiedingen binnen het assortiment met harde kazen. Als je niet heel erg gebonden bent aan één specifiek kaasmerk, dan is er regelmatig kaas te vinden die flink in de aanbieding is. Vanwege de relatieve houdbaarheid kun je dan dus gerust extra inslaan. Op deze manier bespaar je tussen de 30 en 50 procent op relatief dure harde kazen.

Vlees, vis en vleesvervangers

Qua vlees en vis bestaat er weinig ruimte met betrekking tot de T.G.T. datum (laatste deel artikel). Bedorven vlees en vis vormen namelijk een serieuze bedreiging voor de gezondheid. Daarom hanteren wij qua afgeprijsde vlees- en visproducten sowieso minimaal één resterende dag tot de T.G.T. datum om geen enkel risico te lopen. Afgeprijsde vlees- en visproducten worden vervolgens nog diezelfde dag geconsumeerd of gaan rechtstreeks de diepvriezer in.

Ditzelfde geldt voor aanbiedingen van vlees, vis en vleesvervangers. Met name ‘2 halen, 1 betalen’ aanbiedingen gaan in groten getale onze diepvriezer in. Het mooie daarnaast is dat deze relatief weinig ruimte innemen. In de praktijk komt het er op neer dat wij gedurende het hele jaar tussen de 30 en 50 procent besparen op vlees, vis en vleesvervangers.

Diepvriesmaaltijden en diepvriespizza’s

Hoewel diepvriesmaaltijden en met name diepvriespizza’s relatief veel vriezerruimte innemen, kun je weliswaar flink geld besparen door in te slaan in het geval van aantrekkelijke aanbiedingen. Diepvriesmaaltijden en -pizza’s kopen wij daarom eigenlijk alleen in als ze fors in de aanbieding zijn. Hiermee besparen wij tussen de 25 en 50 procent.

Gefermenteerde zuivelproducten

Bedorven zuivel is lang voordat het de gezondheid kan schaden al ronduit oneetbaar door verzuring. Je kunt daarom behoorlijk flexibel omgaan met de T.H.T. datum (i.c. kijken, ruiken, proeven). Wij vinden yoghurt, vla of kwark die enkele dagen over de datum is vaak zelfs nog iets lekkerder worden. Zuivel kun je daarom gerust met 30 procent korting dicht aan de houdbaarheidsdatum inkopen.

Het beste kun je daarvoor boodschappen doen tussen 16.00 – 19.00 uur. Voor 16.00 uur is zuivel dicht aan de houdbaarheidsdatum soms nog niet afgeprijsd, na 19.00 uur is het soms al weer uit het schap verdwenen of verwijderd. Als je daarnaast niet heel erg gebonden bent aan één specifieke zuivelsoort, dan is er bovendien altijd wel een gefermenteerde zuivelsoort te vinden die fors in de aanbieding is. Inslaan maar, zou ik zeggen. Niet zelden levert dit 25 tot 50 procent korting op. Als jullie net zoals wij echte toetjesmonsters zijn, dan tikt dit op jaarbasis behoorlijk aan!

Pastabasissauzen

Als je met enige regelmaat gebruik maakt van pastabasissauzen voor pastamaaltijden dan kun je hierop al gauw 50 procent besparen. Pastasauzen zijn namelijk doorgaans langer dan 1 jaar houdbaar en ze komen met enige regelmaat in de aanbieding volgens ‘2 halen, 1 betalen’. Je kunt er in dat geval maar beter ruim voldoende van inslaan. Op die manier bespaar je 50 procent op relatief dure pastabasissauzen voor pastamaaltijden.

Stamppotgroenten

Stamppotgroenten zijn vaak zowel aan het begin van de winter (net na het oogstseizoen) als aan het einde van de winter (aflopende houdbaarheid wintervoorraad) aan te schaffen volgens ‘2 halen, 1 betalen’. Enige nadeel is dat groenten relatief veel vriezerruimte innemen. Niettemin kun je zo gedurende de hele winter verschillende stamppotmaaltijden tegen 50 procent van de kostprijs van stamppotgroenten eten.

Shampoo, douchegel, deodorant, tandpasta, tandenstokers, tandenragers, etc.

Bij veel drogisterijen komen veel gebruikte verzorgingsproducten op enig moment in de aanbieding volgens het principe van ‘2 halen, 1 betalen’. De houdbaarheidsdatum van dergelijke producten is doorgaans veel langer dan 1 jaar. Door dan direkt voor ongeveer een jaar in te slaan, besparen wij tot 50 procent op onze veel gebruikte verzorgingsproducten. Je bent letterlijk een dief van jouw portemonnee als je veel gebruikte verzorgingsproducten niet voor maximaal 50 procent van de kostprijs inkoopt.

Kleine huishoudelijke of administratieve benodigdheden

Kleine huishoudelijke of administratieve benodigdheden kun je beter niet bij de supermarkt inkopen. De relatief beperkte schappen voor dergelijke spullen duiden er al op dat ze relatief duur zijn. Hiervoor kun je beter eens in de zoveel tijd langs de Action gaan.

Kies standaard voor huismerken

Veel huismerken zijn in kwaliteit volstrekt vergelijkbaar met A-merken, maar qua prijs een stuk voordeliger. Dit komt doordat veel A-merken hun producten in opdracht van supermarkten in huismerkverpakkingen leveren. Het kost doorgaans immers meer om een andere kwaliteit product te maken dan om de huismerkverpakkingen te vullen met exact hetzelfde product waarmee ook de A-merkverpakkingen gevuld worden.

In sommige gevallen bemerk je echter wel degelijk kwaliteitsverschillen. Dit kan het geval zijn indien er geen sprake is van A-merkproducten in huismerkverpakkingen. Dit weet je dan tenminste voor de eerstvolgende keer.

Tenslotte heb je wellicht nog iets aan deze aanvullende tips en trucs om te besparen.

[Fotocredits – © monticellllo – Adobe Stock]

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

Verder lezen over AH

Boodschappen rekenen we al 35 jaar af met de pinpas

Deze week is het 35 jaar geleden dat betalen met de pinpas bij Albert Heijn mogelijk werd gemaakt door ING (voormalig Postbank). Toen een noviteit, nu de normaalste zaak van de wereld. Toenmalig minister van Financiën...

Nieuws20.11.2023

Boodschappen rekenen we al 35 jaar af met de pinpas

in 1988 had Albert Heijn de primeur
Robots doen de boodschappen in nieuwe Home Shop Center van Albert Heijn

Volgende opent het nieuwe, gemechaniseerde Home Shop Center (HSC) van Albert Heijn. Hier rollen de potten pindakaas en tubes gel in bakken automatisch over een ingenieus, geautomatiseerd netwerk van rails om bij elkaar t...

Nieuws27.10.2023

Robots doen de boodschappen in nieuwe Home Shop Center van Albert Heijn

We koken veel uitgebreider tijdens deze toch bijzondere kerst

Dit jaar geeft Nederland een heel andere invulling aan de feestdagen. Door corona zijn alle plannen anders. De grote focus ligt nu op thuis, het spreiden van kerst over meerdere dagen en het vieren in kleinere gezelschap...

Lifestyle27.11.2020

We koken veel uitgebreider tijdens deze toch bijzondere kerst

Ster Gouden Loeki 2019: dit zijn de 10 finalisten

De Ster Gouden Loeki is een jaarlijkse publieksprijs voor de beste commercial. Ondanks dat we met z'n allen steeds vaker on demand kijken naar tv-programma's, worden er gelukkig nog genoeg mooie commercials gemaakt. De l...

Advertising31.01.2020

Ster Gouden Loeki 2019: dit zijn de 10 finalisten

De mooiste en beste commercials
Albert Heijn heeft een nieuwe ‘supermarktmanager’ gevonden

Eindelijk heeft Albert Heijn een opvolger gevonden voor de bekende supermarktmanager Harry Piekema. Ilse heet ze en we gaan haar de komende tijd regelmatig zien op tv. De nieuwe hoofdrolspeelster is net als Harry superm...

Advertising27.09.2019

Albert Heijn heeft een nieuwe ‘supermarktmanager’ gevonden

Opvolger Ilse in nieuwe commercials te zien
Albert Heijn laat bezorgrobot rijden op High Tech Campus in Eindhoven

Werk je op de High Tech Campus in Eindhoven? Dan kun je in week 29 en 30 (tussen 15 en 26 juli) je lunch door een robot laten bezorgen. Dit meldt een woordvoerder van Albert Heijn aan de website Distrifood. De volautomat...

Nieuws26.06.2019

Albert Heijn laat bezorgrobot rijden op High Tech Campus in Eindhoven

Picnic wint marktaandeel ten koste van Albert Heijn

Het gaat goed met online supermarkt Picnic. Meldden we eerder dit jaar al dat ze het snelst groeiende bedrijf van Nederland zijn, nu blijkt dat ze daardoor zelfs AH van de online troon stoten. Picnic wint in hoog tempo m...

Nieuws13.05.2019

Picnic wint marktaandeel ten koste van Albert Heijn

Markt voor online boodschappen groeit
Albert Heijn verkozen tot meest duurzame supermarktketen van Nederland

Voor de derde keer op rij werd Albert Heijn door consumenten uitgeroepen tot meest duurzame supermarkt van ons land. Deze bekendmaking vond vorige week plaats tijdens de uitreiking van de Sustainable Brand Awards 2019. B...

Nieuws21.04.2019

Albert Heijn verkozen tot meest duurzame supermarktketen van Nederland

Verder lezen over Nederland

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

Spelers die bij Nederlandse online casino's gaan spelen kunnen gebruik maken van diverse soorten bonussen. Niet alleen krijgen nieuwe spelers vaak de mogelijkheid om hiervan te profiteren, ook voor bestaande gokkers die al langer een account hebben zijn er allerlei promoties.

Lifestyle21.05.2024

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Getir, gezien als een van de pioniers op het gebied van flitsbezorgingen van boodschappen, heeft vandaag (29 april 2024) aangekondigd dat zij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten gaat verlaten.

Nieuws29.04.2024

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Ook weg uit de UK, US en Duitsland
Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Alles wat je moet weten over het casino zonder Cruks

Welkom in de dynamische wereld van online gokken, waar iedere klik je kan brengen naar een nieuw avontuur. Precies in het midden van deze digitale ontdekkingsreis vinden we het casino zonder Cruks, een oase voor spelers...

Entertainment09.04.2024

Alles wat je moet weten over het casino zonder Cruks

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Witte Donderdag, Pasen, Pinksteren: zo zit het met de feestdagen

We hebben komend weekend lekker een dagje langer vrij, omdat het Pasen is. Een welbekende vraag tijdens deze feestdag is natuurlijk: wat gebeurde er eigenlijk met Pasen? Je hoeft niet een hele bijbel door te akkeren om d...

Nieuws26.03.2024

Witte Donderdag, Pasen, Pinksteren: zo zit het met de feestdagen

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Er is tennis, er is squash en er is padel. Steeds vaker zien we in Nederland padelbanen verschijnen en dat is niet vreemd: het is een enorm goede sport. Nu blijkt volgens een onderzoek van Holidu dat er bepaalde steden i...

Lifestyle20.03.2024

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Verder lezen over Online Shop

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën

iDEAL kennen veel mensen als de handige betaaloptie bij webwinkels waarmee je meteen kunt betalen met je bankrekening. We kennen het al decennia en zijn er al helemaal aan gewend, maar in het buitenland zijn ze soms jalo...

Online09.04.2024

Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën

​5 tips zodat je bij online shoppen niks retour hoeft te sturen

Webwinkels zijn er maar druk mee: al die retouren. Bij sommige winkels schijnen retourgestuurde kledingstukken gewoon in de shredder te gaan. Maar ook zonder dat ze geshredderd worden is het niet bepaald duurzaam, al die...

Online27.03.2024

​5 tips zodat je bij online shoppen niks retour hoeft te sturen

​Amazon laat AI nu de productpagina’s maken voor verkopers

Amazon heeft geen geweldige ervaringen met AI, of met productpagina’s, maar het gaat de twee desondanks verenigen. Verkopers kunnen straks hun productpagina’s laten maken door kunstmatige intelligentie.

Online14.03.2024

​Amazon laat AI nu de productpagina’s maken voor verkopers

​Webshops pas op: de nieuwe cookiewet wordt volop overtreden

We horen wel veel over de Digital Markets Act vanuit het oogpunt van grote techbedrijven, maar vergis je niet: ook als je een kleine webshop runt krijg je hiermee te maken. Sinds vorige week is er nieuwe cookiewetgeving...

Online11.03.2024

​Webshops pas op: de nieuwe cookiewet wordt volop overtreden

Een goed kassasysteem: de must voor iedere winkel eigenaar

Als winkel eigenaar ben je ongetwijfeld bekend met het belang van een efficiënt kassasysteem. In dit blog gaan we dieper in op waarom een goed kassasysteem essentieel is voor iedere winkel, en we belichten de voordelen...

DC Business22.02.2024

Een goed kassasysteem: de must voor iedere winkel eigenaar

​Klarna komt met abonnement op…. betalen?

We praten er misschien niet dagelijks over, we gebruiken het met zijn allen wel op zeer regelmatige basis. Soms omdat je iets wil kopen waar je eigenlijk even geen budget voor vrij hebt, soms omdat een andere betaalmanie...

Online25.01.2024

​Klarna komt met abonnement op…. betalen?

​CO2-uitstoot per verzonden pakket is flink afgenomen

De CO2-uitstoot in de last mile voor een e-commercepakket is ten opzichte van 2018 gedaald met 56% tot gemiddeld 100 gram CO2 per pakket. Zo blijkt uit de resultaten van een nieuw onderzoek van Thuiswinkel.org. De sector...

Online18.12.2023

​CO2-uitstoot per verzonden pakket is flink afgenomen