Technology26.11.2021

​Een vegetarische burger is eigenlijk een techproduct


Beyond Meat, dat weten zelfs sommige verstokte vleeseters te waarderen. Waar tofu en seitan lange tijd in de treehuggerhoek hebben gezeten, worden vegetarische vleesvervangers steeds populairder. Ze worden ook niet bepaald kumbaya-zingend geproduceerd: er zitten een soort techbedrijven achter, maar ook mensen uit de tech: Bill Gates is bijvoorbeeld bekend investeerder van Impossible Foods en Beyond Meat.

Proteïne op basis van planten

Het werd in 2016 al door Eric Schmidt van Google’s moederbedrijf Alphabet gezegd: proteïne op basis van planten is het helemaal in de tech. Vergeet zelfrijdende auto’s, 3D-printers en virtual reality: je moet nu inzetten op veganistisch eten.

De belangrijkste reden hiervoor is het verminderen van de CO2-uitstoot, naast andere voordelen die vegetarisch of veganistisch eten met zich mee brengt. Zo noemde Schmidt destijds ook het kunnen verlagen van de prijzen van eten in ontwikkelingslanden door de omschakeling naar vlees dat niet van dieren komt.

Kunstmatige intelligentie

Er wordt zo gefocust op technologie omdat dat is wat er vaak achter die bedrijven zit. Kunstmatige intelligentie kan een belangrijke bijdrage leveren in het identificeren van planten en mixen die goed samengaan. Het heeft geen zin om een soort omeletten te maken met groenten erin. Beyond Meat denkt dat je iets moet maken dat zo vleesachtig mogelijk is om zo juist die doorgewinterde vleesverorberaar aan te spreken.

Daarbij is bijvoorbeeld ook textuur heel belangrijk. Beyond Meat gebruikt daar allerlei tech voor om precies de juiste sappigheid, textuur en aroma’s te krijgen. Het wordt onderzocht tot op de molecuul en AI maakt miljoenen mogelijkheden voor nieuwe vega-hapjes. Meer mogelijkheden dan het menselijk brein kan bedenken.

Vegetarische Slager

Dit is wat in ieder geval geldt voor de grote merken die de vleesloze vleeskopieën maken. Onze eigen Vegetarische Slager uit Nederland is sinds de omstreden opname in Unilever gaan samenwerken met een foodtechbedrijf genaamd ENOUGH, wat gebruikmaakt van fermentatie om proteïne te laten groeien zonder dat hier afval aan te pas komt.

Hier gaat het dus niet alleen om de textuur, de bakwijze en de smaak, maar ook om het productieproces. Echter is die fermentatie ook interessant: wat doet dat met de smaak? Iets dat ongetwijfeld nog met behulp van technologie verder wordt onderzocht.

Het is echter niet allemaal goud dat glittert. Zo wordt er vaak gezegd dat het verbouwen van linzen beter is voor de grond dan het houden van vee. Dat klopt, maar er wordt vaak een proces overgeslagen, namelijk hoe linzen worden gemaakt tot een product dat op vlees lijkt. Daar komt een flinke industrie aan te pas met allerlei robots: het is hevig bewerkt voedsel en dus misschien uiteindelijk toch niet al te duurzaam?

Genetisch aangepaste schimmels

Het antwoord op die vraag is zo complex, omdat er zoveel meespeelt, dat het op dit moment nog moeilijk is om te zeggen. Je gaat in ieder geval thuis niet zo snel proteïne met heem uit de sojaplant halen, het materiaal dat het alles zo sappig maakt. Hiervoor moet je namelijk het DNA van een sojaplant nemen en aan genetisch aangepaste schimmels toevoegen die dan gaan vermenigvuldigen. Precies, logisch dat we dat door een precies perfect afgestelde robot laten doen.

Hoewel voormalig startups als Beyond Meat en Impossible Foods inmiddels al tot de gevestigde orde horen (zo worden beide merken bij menig fastfoodketen aangeboden), is het nog even afwachten hoe de toekomst van nepvlees eruit ziet. In Nederland zie je bijvoorbeeld dat consumenten zich onder andere tegengehouden voelen door de prijzen: je betaalt voor een Beyond Meat-burger al gauw 2,64 euro, versus een diepvrieshamburger van dierlijk vlees à 16 eurocent (of eerlijker: een verse hamburger van 1 euro per stuk).

De prijs moet omlaag

Juist in Nederland, waar consumenten enorm prijsgedreven zijn, kan het moeilijk zijn om dit type vleesvervanger aan de man te krijgen. Tegelijkertijd zijn ook vegetarische vleesvervangers regelmatig in de aanbieding. En je zet je tanden in een product dat inmiddels wel een techproduct mag worden genoemd: het is immers de technologie die helpt zorgen voor de beste samenstelling en het verdere produceren van dit nepvlees.

Hoewel de strijd rondom de duurzaamheid (maar ook de genetische manipulatie die plaatsvindt) nog lang niet is gestreden, zien we in ieder geval de vleesvervangers die vooral vleeseters over de streep moeten trekken nog lang niet verdwijnen. De markt voor alternatieven voor vlees en zuivel zullen alleen maar groeien. Volgens experts is het nu al zo’n 14 miljard dollar waard, maar groeit dat naar 143 miljard in 2030 en zelfs 1,4 biljoen in 2050. Die startups waar we het net over hadden? Beyond Meat is op de beurs te vinden: Impossible Foods zou ermee bezig zijn.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Food

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

AI for Good Summit 2024

The AI for Good is het toonaangevende actiegerichte platform van de Verenigde Naties waarbij AI ontwikkelingen rondom de Sustainable Development Goals (bevorderen van oa gezondheid, klimaat, gendergelijkheid, inclusieve welvaart, duurzame infrastructuur en andere wereldwijde ontwikkelingsprioriteiten).

Events14.06.2024

AI for Good Summit 2024

Krijg een overtuigender CV op LinkedIn met hulp van AI

LinkedIn heeft AI helemaal ontdekt. Het rolt nu nog meer mogelijkheden uit, waaronder de optie om je curriculum vitae een flinke boost te geven. 

Social Media14.06.2024

Krijg een overtuigender CV op LinkedIn met hulp van AI

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

AI. Elk bedrijf is er wel op zijn eigen manier mee bezig en kan daarbij vaak wel wat hulp gebruiken. Die krijgt het van bijvoorbeeld een SoftwareOne, een bedrijf in softwareoplossingen en services.

Technology03.06.2024

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

Kijktip: Concordia, een stad die AI gebruikt om crimineel gedrag te voorspellen

Concordia draait om AI, met als doel een eerlijke en humane samenleving te creëren door middel van een ongehoorde hoeveelheid camera’s. Klinkt bekend?

Entertainment01.06.2024

Kijktip: Concordia, een stad die AI gebruikt om crimineel gedrag te voorspellen