19.05.2025
Nieuws

4 manieren waarop je meer uit je bezoek aan de huisarts kunt halen

By: Laura Jenny

BlogNieuws

Je gaat naar de huisarts toe, maar als je terugkomt heb je eigenlijk nog meer vragen dan ervoor. Nu zijn de meeste huisartsen wel voorzien van een berichtensysteem waardoor je vragen kunt stellen, maar je wil natuurlijk het liefst zoveel mogelijk uit dat bezoek zelf halen. Op de Dag van de Huisarts

Maak eerst een lijstje met je klachten

Voordat je naar de huisarts gaat, zal je waarschijnlijk al gaan googelen wat het allemaal kan zijn. Doet dat nog even niet, maar sta even stil bij jezelf en wat je nu werkelijk voelt. Soms ga je door wat je allemaal leest misschien denken dat je last hebt van iets terwijl dat eigenlijk wel meevalt. Maak voor je naar het internet grijpt dus even een lijstje met de klachten. Het kan zeker zijn dat je iets over het hoofd ziet, maar het is wel goed om een duidelijke opsomming te hebben van je klachten, dat kan je bij de huisarts ook helpen om niets vergeten op te noemen.

Doe onderzoek op Google

Vroeger werd er altijd tegen geadviseerd, maar veel huisartsen vragen je zelf zelfs al wat je tegen bent gekomen online. Het hangt natuurlijk wel af van de ernst van je situatie, maar in veel gevallen is een Google-zoektocht wel goed om net even te weten welke richtingen het op kan gaan. Zie het echter vooral als een voorbereiding van jezelf op wat je misschien van de dokter gaat horen, dan dat Google je dokter is. En ga vooral niet meteen van het ergste uit, want zelfs een eenvoudig oogkwaaltje kan op het internet al snel escaleren naar blind worden of zelfs erger. Google dus vooral wat de mogelijkheden zijn en hang er nog geen conclusies aan vast, want daar heeft je huisarts immers al die jaren voor gestudeerd.

Vraag ChatGPT wat je kunt vragen

Je hebt ongetwijfeld na je Google-zoektocht vragen bedacht die je de huisarts wil stellen, maar het kan geen kwaad om ChatGPT of een andere AI-assistent om hulp te vragen. Geef, als je dat wil delen, je symptomen aan of wat je denkt dat het mogelijk is, leg uit dat je naar de huisarts gaat en dat je je afvraagt wat goede vragen zijn om te stellen. ChatGPT komt dan met een praktisch antwoord waardoor je minder snel iets vergeet te vragen. Twee weten meer dan een en dat gaat ook op voor AI. Let wel op dat je ook meteen een soort prioriteitenlijstje maakt van de vragen, want je hebt tijdens je consult natuurlijk maar zoveel tijd.

Neem het gesprek op

Het is, maar alleen als je daarvoor toestemming vraagt aan je huisarts, vaak mogelijk om het gesprek op te nemen. Misschien ben je zo geschrokken dat je geen informatie meer kunt opslaan, of ben je simpelweg al zo bezig met wat je nog meer wil vragen dat je eigenlijk niet goed naar de huisarts luistert. Ook als je van tevoren had bedacht dat je goed ging luisteren, wil het er op het moment supreme nog wel eens bij inschieten. Door het gesprek op te nemen met een app als Google Recorder, Otter.AI of Easy Voice Recorder. Maar nogmaals, vraag hiertoe eerst toestemming.

Share this post