Nieuws07.01.2022

Goed nieuws: mummie digitaal uitgepakt, succes voor James Webb en Moonfall


De eerste vrijdag van 2022 is aangebroken en misschien zit je eerste werkweek van het nieuwe jaar er nu ook bijna op. Hoe dan ook, wij blijven wekelijks goed nieuws met je delen. Fijne berichten, nieuwe releases en grappig en ontroerend nieuws. Ga er maar even voor zitten, want hier komt weer een lijst vol fijne nieuwsberichten. Deze week onder andere: mummie van Amenhotep digitaal uitgepakt, had James Webb succes met zijn zonneschild en is er een nieuwe trailer voor Moonfall.

Kat Richie gaat viral dankzij wollige vacht

Bijna wekelijks vind je in ons overzicht wel één of meerdere dieren. Want wat is er nu leuker en schattiger dan nieuws over dieren? Deze week verdient Richie hier de spotlight. Deze kat, een Maine Coon, heeft een wel heel bijzondere vacht. Het lijkt of hij een extra laag over zijn eigen vacht heeft. Nu hebben Maine Coons sowieso een behoorlijke bos met haar, maar dit is wel uniek. Vooral Richi’s ‘kuif’ valt op. Inmiddels heeft de enorme pluizenbol bijna 100k volgers op Instagram.

De Nachtwacht in detail

Een mooi voorbeeld van wat moderne technieken kunnen betekenen voor historische kunstwerken. Het Rijksmuseum startte ‘Operatie Nachtwacht’ om een van de bekendste schilderijen ter wereld verder tot in detail te bekijken. En het resultaat mag er zijn: het onderzoeksteam maakte een extreem gedetailleerde foto van 717 megapixels. Zo is nog beter te zien hoe Rembrandt het schilderij heeft gemaakt. Het museum wil hiermee het schilderij optimaal behouden voor de toekomst nu er meer kennis is over de details van De Nachtwacht.

Wetenschappers bekijken mummie farao Amenhotep digitaal

Het is wetenschappers gelukt om de mummie van farao Amenhotep digitaal ‘uit te pakken’. Een bijzondere prestatie, want hierdoor blijven de unieke restanten in ieder geval onaangeroerd. Ook al is de reden voor het digitaal uitpakken toch anders: de mummie is perfect ingepakt en weeldig versierd. Met driedimensionale CT-scans is het toch gelukt om de inhoud van de mummie te bekijken. De wetenschappers ontdekten dat de farao ongeveer 35 jaar oud is geworden, 1,69m lang was en er zich zo’n dertig amuletten en gouden kralen tussen de doeken zijn gewikkeld.

James Webbs zonneschild zit op de goede plek

Alle vijf de delen van het zonneschild van de ruimtetelescoop James Webb zijn nu uitgeklapt en strak. Het was even spannend, want het mechanisme moet werken, het moet strak staan zonder problemen en alle kabels moeten het ook goed volhouden. Het was een moeilijk iets om op aarde te testen, waardoor menig wetenschapper met samengeknepen billen heeft gekeken hoe het James Webb zo ver bij ons vandaan verging. Klaar! Nou niet echt, James Webb moet nog een stuk of 60 handelingen doen in de ruimte. Handelingen waardoor de hele missie nog kan mislukken.

Nieuwe trailer van Moonfall is heerlijk

Roland Emmerich wordt ook wel de meester der rampen genoemd, en daarmee bedoelen we niet zozeer de kwaliteit van zijn films, maar wel het onderwerp ervan. Daarin is Moonfall niet anders, want wanneer de maan door een onbekende kracht van zijn plek wordt gesmeten en in een rap tempo op aarde afkomt, moet NASA als de wiedeweerga regelen dat dat niet het einde van de mensheid wordt. Met onder andere Hallo Berry en John Bradley moet dat goedkomen. Toch? Moonfall verschijnt begin februari in de bioscoop.

Een chatbot kan werken tegen eetstoornissen

Een nieuw onderzoek toont aan dat een chatbot wel degelijk kan helpen om eetstoornissen te voorkomen. Het hoeft dus niet altijd een echt mens te zijn die hulp biedt. Het hoeft niet eens een mega-geavanceerde bot te zijn: als hij maar het juiste zegt. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die een hoger risico hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis door te praten met een bot minder zorgen hebben over hun gewicht of lichaamsvorm. De bot die werd gebruikt in het onderzoek kende maar acht verschillende gesprekken over psychologie, het lijf en gezond eten en als de vrouwen slechts twee keer per week een gesprek voerden met de bot, dan had dit al enorm veel invloed op hoe een eventuele eetstoornis zich zou ontwikkelen. Goed nieuws dus, zolang je chatbots maar niet met elkaar laat praten:

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Instagram

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Threads is een vrij nieuw social medium, maar het telt al 150 miljoen gebruikers die maandelijks actief zijn. Dat is een flinke prestatie.

Social Media25.04.2024

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Het is weer bijna 1 april, de dag om leuke grappen en grollen uit te halen. Wist je dat de oudst bekende 1 april grap voor het eerst werd vermeld in een Franse bron in het jaar 1508. In Engelstalige landen viert men Apri...

Nieuws01.04.2024

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

Deze week hebben we natuurlijk heel veel 1-aprilgrappen viral zien gaan, maar daar besteden we morgen apart aandacht aan in ons 1-april-artikel. Deze week viral gaat ditmaal om andere dingen, waaronder sympathieke sporte...

Social Media31.03.2024

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Je kinderen onder de 14 jaar op TikTok? In Florida kun je daarvoor worden gestraft. Er is een wet aangenomen die het strafbaar maakt voor kinderen onder de 14 om zich op social media te begeven. De wet gaat pas per 1 jan...

Social Media27.03.2024

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

Deze week viel het mee met de gekte rondom viral posts, maar alsnog zijn er een paar pareltjes te noemen: geen zorgen. Daarnaast komt er ook iemand die we al eens eerder bespraken voorbij. Schilderen met handen en voete...

Social Media23.03.2024

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

Threads toont eindelijk de trending topics

Threads had bij lancering heel veel vrij standaard social media-opties niet, maar daar komt steeds meer verandering in. Zo is binnenkort op Threads de optie om de trending topics te zien live. In de Verenigde Staten zien...

Social Media20.03.2024

Threads toont eindelijk de trending topics

Verder lezen over Movie

Blink Twice: Channing Tatum nodigt je uit op zijn privé-eiland

Als Channing Tatum je uitnodigt om naar zijn eiland te komen, dan vraag je wanneer de eerste vlucht gaat, toch? Misschien beter van niet.

Entertainment24.04.2024

Blink Twice: Channing Tatum nodigt je uit op zijn privé-eiland

Nieuwe trailer voor zomerblockbuster van 2024: Deadpool and Wolverine

Deadpool and Wolverine komt eraan en de twee superhelden, of antihelden, lijken een perfecte match. De een neemt niets serieus, de ander alles. Dit is de nieuwe trailer.

Entertainment23.04.2024

Nieuwe trailer voor zomerblockbuster van 2024: Deadpool and Wolverine

Transformers One: Autobots bijna onherkenbaar door flinke facelift

Transformers One is voorzien van een nieuwe trailer en daarin zien de robots er flink anders uit. En er is een nieuwe cast.

Entertainment22.04.2024

Transformers One: Autobots bijna onherkenbaar door flinke facelift

Quentin Tarantino schrapt zijn tiende film The Movie Critic

Quentin Tarantino gooit het bijltje erbij neer: hij stopt met het maken van zijn tiende film. Hij gaat niet vervroegd met pensioen, hij zoekt nog naar een ander project.

Entertainment19.04.2024

Quentin Tarantino schrapt zijn tiende film The Movie Critic

Interview met de acteurs uit Abigail: “Bloed? Gebruik scheerschuim!”

Ze lijkt een perfect klein meisje, maar als ze ontvoerd wordt, dan blijkt dat de ontvoerders een groter probleem hebben dan haar vader die de topman in de criminele onderwereld is... We interviewden de cast van de nieuwe horrorcomedy Abigail.

Entertainment17.04.2024

Interview met de acteurs uit Abigail: “Bloed? Gebruik scheerschuim!”

The Blair Witch Project krijgt een vervolg: dit is wat we nu weten

In een bos, in een tentje, de weg kwijt, in de hoek staan: je weet vast over welke film dit gaat. The Blair Witch Project. Het krijgt een nieuw vervolg.

Entertainment11.04.2024

The Blair Witch Project krijgt een vervolg: dit is wat we nu weten

'I'm afraid to close my eyes'
Eerste trailer van Joker: Folie à Deux brengt melancholie

De Joker heeft een vriendinnetje. De man waarvan je vooral door het eerste deel zou denken dat hij maar eenzaam en alleen blijft, ontmoet in het tweede deel van deze moody filmfranchise de vrouw van zijn dromen.

Entertainment10.04.2024

Eerste trailer van Joker: Folie à Deux brengt melancholie

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Verder lezen over NASA

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

Verder lezen over Social Network

TikTok is verboden in de Amerika als het niet wordt verkocht

TikTok en de Verenigde Staten liggen al jaren overhoop, maar nu is er ook echt een wet aangenomen die het TikTok moeilijk moet gaan maken.

Social Media26.04.2024

TikTok is verboden in de Amerika als het niet wordt verkocht

TikTok gaat je toch niet betalen om TikTok te kijken

Helaas, het betaalt krijgen om te TikTokken is weer verdwenen. Wij hadden het sowieso nog niet, maar het is de vraag of we het ooit krijgen.

Social Media25.04.2024

TikTok gaat je toch niet betalen om TikTok te kijken

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Threads is een vrij nieuw social medium, maar het telt al 150 miljoen gebruikers die maandelijks actief zijn. Dat is een flinke prestatie.

Social Media25.04.2024

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Look between X and Y on your keyboard: wat betekent de viral trend?

'Look between T and O on your keyboard': je ziet het heel vaak op socials voorbijkomen, maar wat betekent het?

Social Media24.04.2024

Look between X and Y on your keyboard: wat betekent de viral trend?

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Wil je geld verdienen met TikTok, maar wil je niet zelf video's maken? Dat hoeft ook niet. Mogelijk komt binnenkort de TikTok Coin-app naar Nederland, waarmee je 0,36 euro kunt verdienen voor 1 uur kijken.

Social Media17.04.2024

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Verder lezen over Space

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein