Facebook verwijdert deepfake ‘overgave’ video van Zelensky

Facebook verwijdert deepfake ‘overgave’ video van Zelensky

Vorig artikel Volgend artikel

Dat de, doorgaans bekende, personen die in deepfake video’s ‘optreden’ vrijwel niet meer van echt te onderscheiden zijn is al langer bekend. Het meest recente spraakmakende voorbeeld daarvan is een video van de Oekraïnse president Volodymyr Zelensky. Daarin lijkt het staatshoofd zijn leger en bevolking op te roepen de wapens neer te leggen. Met andere woorden, zich over te geven aan de Russische agressor.

Nee, Zelensky geeft zich niet over

Uiteraard is de video niet écht en dat is, als je even iets beter kijkt, ook goed te zien. Het is dus niet bepaald een van de ‘beste’ deepfakes die gemaakt is, maar wel eentje die, gezien de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de nodige aandacht trekt.

De video zou, zo meldde Sky News gisteren, na een hack uitgezonden zijn op de Oekraïense nieuwssite TV24. De video was daarna korte tijd ook te zien op Facebook en Youtube. Zowel Meta als het videoplatform hebben de video relatief snel verwijderd. Op Twitter is wel nog steeds een versie van de video te zien, maar wel duidelijk met de melding ‘deepfake’ prominent in beeld.

Slechte deepfake

Je hoeft geen al te grote expert te zijn om te zien dat de Zelensky in de betreffende video nep is. Als je het beeld en geluid van de president vergelijkt met zijn ‘origineel’, dan zie je dat zijn hoofd in de deepfake groter is en zijn stem lager. Daarnaast is de pixelvorming van het hoofd van Zelensky in de deepfake video ook duidelijk groter. Het is dus, voor ‘deepfake standaarden’ zoals we die tegenwoordig kennen, niet zo’n heel goede video. Gelukkig maar.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...