Nieuws13.03.2023

Exodus in de top van Apple?


In 2022 stapten meer dan tien topmanagers op

Of het rommelt bij Apple? Als dat zo is, dan wordt dat goed binnenskamers gehouden. Feit is echter wel dat het bedrijf tussen medio 2022 en begin dit jaar meer dan tien hooggeplaatste managers, meest VP’s, heeft zien verdwijnen. Dat merkt Apple analist Mark Gurman op in zijn wekelijkse Apple commentaar.

Normaal personeelsverloop?

Personeelsverloop is natuurlijk heel normaal, maar het in korte tijd opstappen van topmanagers, is meestal geen goed teken. Apple heeft bovendien lang niet alle vertrokken posities opnieuw ingevuld. Dat wil zeggen, er zijn niet op elke positie nieuwe personen aangenomen. In de meeste gevallen werden de taken van de vertrokken manager herverdeeld onder collegae of overgenomen door een personeelslid dat gepromoveerd werd.

De vertrekkende topmanagers waren onder andere werkzaam bij afdelingen zoals industrieel ontwerp, de online winkel, informatiesystemen en de cloud diensten. Maar ook bij hardware- en software-engineering, privacy ontwikkelingen en ‘emerging markets’, abonnementsdiensten en inkoop stapten topmanagers op. Meer dan tien in totaal, terwijl Apple in een gemiddeld jaar doorgaans hooguit enkele van deze topfuncties opnieuw moet invullen.

Opgestapt na meer dan tien dienstjaren

Opvallend is verder dat een aantal opgestapte topmanagers al heel wat jaren, soms meer dan vijftien, bij Apple werkten. Het feit dat deze topmannen en -vrouwen zo lang aan Apple verbonden bleven, laat zien dat het een stabiele organisatie is. Waarom ze nu dan, en zo kort na elkaar, Apple alsnog de rug toekeren?

Gurman speculeert dat de leeftijd van een aantal van de opgestapte managers wellicht een rol speelt. Dat wil zeggen, ze ontlopen elkaar niet heel erg veel qua leeftijd en dienstjaren. Misschien is het gewoon hun tijd om het stokje over te dragen.

De analist noemt in dat kader ook het feit dat de C-level top van Apple elkaar ook niet veel ontloopt qua leeftijd en dienstjaren. Het zijn vrijwel allemaal mannen en vrouwen die voor 2000 bij Apple in dienst getreden zijn. Ofwel, de kans bestaat dat die over een paar jaar ook allemaal binnen relatief korte tijd, vervangen (moeten) worden.

Een van de meest stabiele tech giganten

Apple is al meer dan vijftien jaar een van de meest stabiele tech giganten die de wereld rijk is. Gedoe zoals in de top van Twitter, Facebook en andere tech bedrijven. Apple heeft dat in het verleden ook wel gekend en het bedrijf heeft ook al een paar keer op de rand van de afgrond gestaan.

Maar, sinds de terugkeer van Steve Jobs, in 1997, ging het langzaam maar zeker bergopwaarts. Gedreven door de iconische iMac, iPod en uiteindelijk de iPhone, groeide Apple uit tot een van de meest succesvolle en rijkste tech bedrijven. Die vallen doorgaans niet zomaar om, maar kunnen uiteraard ook niet op hun lauweren rusten.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Apple

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Heb je foto's jaren geleden weggegooid, verschijnen ze doodleuk weer op je iPhone. Het gebeurt momenteel bij diverse gebruikers.

Mobile16.05.2024

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple biedt zijn excuses aan, zegt dat het de plank heeft misgeslagen, maar het laat zijn controversiële reclame wel staan. 

Gadgets10.05.2024

Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Apple Maps biedt nu ondersteuning voor fietsroutes in Nederland. Zo kun je in het Nederlands te horen krijgen hoe je moet fietsen.

Mobile03.05.2024

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Een nieuw Apple-event op 7 mei: iPads, iPads, iPads

Apple heeft zijn nieuwe event aangekondigd en het heet ‘Let Loose’. Verwacht geen auto’s of huisrobots, denk wel aan iPads en accessoires. 

Gadgets25.04.2024

Een nieuw Apple-event op 7 mei: iPads, iPads, iPads