Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Een half miljoen huishoudens in Nederland hebben te maken met energie-armoede, waardoor ze bijvoorbeeld bij het Noodfonds van de overheid moeten aankloppen voor hulp met hun energierekening. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat onderschrijft ook TNO: een duurzamer huis zou de ergste energie-armoede oplossen.
Energie-armoede
We kunnen mensen met energie-armoede natuurlijk helpen door ze achteraf met hun rekening te helpen, maar de overheid doet er beter aan om een duurzamere oplossing te geven waar gezinnen niet alleen nu, maar nog jarenlang profijt van hebben. En die duurzamere oplossing is letterlijk: het huis duurzamer maken.
Mensen die op bijstandsniveau leven (1.283 per maand voor een alleenwonende) zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan elektriciteit. Een deel hiervan heeft ernstige geldproblemen. Een flink deel: 500.000 huishoudens, die vaak in slecht geïsoleerde huizen leven. Deze huishoudens komen maandelijks gemiddeld 39 euro per maand te kort. Bij 50.000 ervan is dat zelfs 83 euro per maand, met 9000 huishoudens die 167 euro per maand tekortkomen om hun energierekening te betalen.
Huizen verduurzamen
TNO denkt dat huizen verduurzamen via woningcorporaties de oplossing is: financiële steun is hierdoor in veel gevallen overbodig en de mensen hebben minder problemen. Nu kosten deze huishoudens 250 miljoen euro per jaar als we naar het tekort kijken, maar met isolatie en renovatie van huurwoningen met slechte energielabels kan dat tot 184 miljoen euro afnemen. Niet bij iedereen, want bij sommige mensen ligt het echt aan de lage inkomens en niet zozeer aan de staat van de woning.
Het enige wat nog een moeilijke groep is, dat zijn de mensen die in het geheim in energie-armoede leven. Denk daarbij aan mensen die expres de verwarming uitlaten, wat weer slecht kan zijn voor zowel het huis als de gezondheid. Een andere oplossing kan zijn om mensen meer naar stedelijk gebied te laten verhuizen: energie-armoede blijkt onder andere in Groningen en meer plattelandse regio’s voor te komen, waar huizen vaak vrijstaand zijn en daardoor niet meeliften op de verwarming van de buren, wat je in een appartementencomplex wel hebt.
Waar huizeneigenaren ook van veel gemeentes mogelijkheden krijgen om hun huis te verduurzamen, zou dat ook moeten voor huurwoningen van mensen die het financieel echt moeilijk hebben. Dat scheelt de overheid op den duur waarschijnlijk juist geld.
Verder lezen over Duurzaam
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Nieuws23.09.2024
Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van
Mobile23.09.2024
Nieuwe iPhone gekocht? 5 dingen die je met je oude iPhone kunt doen
Gadgets20.09.2024