Nieuws05.09.2023

Een wintersport boeken naar Frankrijk of Oostenrijk? Dat is Russische roulette


Bergen vol met sneeuw: sneeuwkettingen omdoen om naar je dorpje van bestemming te komen en waterdichte wintersportkleding mee: vroeger was dat de standaard uitrusting als je op wintersport vertrok naar Frankijk, Oostenrijk of een andere bestemming in die regio. Inmiddels hoef je daar echter helemaal niet meer vanuit te gaan. De sneeuw blijft steeds vaker uit en daar kan zelfs een sneeuwkanon niet meer tegenop.

Wintersport

Dit jaar was het niet het hele seizoen supergeweldig om op wintersport te gaan in Frankrijk of Oostenrijk: op sommige plekken lag amper sneeuw, zeker niet genoeg voor de duizenden wintersporters die er overheen willen glijden. Het betekent niet dat het volgend jaar weer zo zal gaan, maar de kans wordt wel steeds kleiner op een goed, dik pak sneeuw in deze landen. Scientias schrijft dat als we doorgaan zoals we nu doen, we op vrij korte termijn in bijna alle Europese skiresorts een sneeuwtekort hebben. Een tekort waar dus zelfs geen sneeuwkanon teen opgewassen is.

De sneeuwproblemen zijn een direct effect van de opwarming van de aarde. In Nature Climate Change stellen wetenschappers dat 2200 skigebieden in 28 EUropese landen last hebben van de klimaatimpact en deze groot. Heel groot. Een ruime helft van de skigebieden in Europa zullen bij 2 graden opwarming al sneeuwtekort hebben. Zitten we op een opwarming van 4 graden, dan is dat zelfs 98 procent van de skiresorts. Je kunt dan wel met je sneeuwkanon komen aanrijden, maar dat zal nooit genoeg kunnen zijn om een skiresort van voldoende sneeuw te voorzien. Dus dat betekent dat skiresorts veel kleiner worden en mogelijk geen capaciteit meer hebben voor de grote hoeveelheden skiërs en snowboarders.

Sneeuwkanonnen

Bovendien kunnen sneeuwkanonnen soms ook simpelweg niet worden ingezet: ze hebben ook lage temperaturen nodig, dus als de temperatuur alsnog te hoog is, dan kun je het misschien wel maken, maar zodra het van de lucht op de grond valt, is het bij wijze van spreken dan al gesmolten, al de sneeuw al wil vormen. Met sneeuwkanonnen kan er wel wat gered worden, maar uiteindelijk zal 71 procent van de resorts sneeuw tekort komen bij een opwarming van 4 Celsius en bij 2 graden 27 procent. Dat is natuurljk geen houdbare situatie, maar het is ook niet iets waar skiresorts zelf veel aan kunnen doen. Sterker nog: door sneeuwkanonnen te gebruiken dragen ze er eerder aan bij: die dingen hebben heel veel elektriciteit nodig om hun werk te doen.

Het vervelende is dat skiërs waarschijnlijk eerder gaan boeken naar andere bestemmingen, in plaats van dat ze hun skiplezier aan de wilgen hangen. Dat betekent op korte termijn bijvoorbeeld dat Noorwegen, Finland en Zweden vaker worden bezocht voor de wintersport: daar wordt het echt koud. Maar ja, dat zijn reizen die veel mensen niet per boot of auto doen, maar per vliegtuig, met alle klimaatgevolgen van dien. Zolang we veel CO2 blijven uitstoten, blijft de aarde opwarmen en zal je merken dat er steeds minder sneeuwzekerheid is. Dat maakt het boeken van een wintersporttrip naar Frankrijk, Oostenrijk of een land in die regionen een Russische roulette: soms zelfs letterlijk, want door het smelten van sneeuw neemt ook het aantal lawines toe. Helaas kunnen we dit verhaal niet mooier maker, maar dit mag, zeker op duurzame dinsdag, zeker worden verteld.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 

Verder lezen over Reizen

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Booking.com is deze week groot in het nieuws: het reisplatform heeft te maken met een toename van het aantal oplichtingszaken tot 900 %.

Artificial Intelligence23.06.2024

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Het vakantiegeld is weer (bijna) gestort en dat betekent dat veel mensen zich zo langzamerhand weer op reiswebsites begeven om te kijken naar hun volgende tripje naar de zon. Of misschien neemt iemand je als verrassing mee op een last-minute.

Lifestyle22.05.2024

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

Je denkt iemand op straat te zien die je kent, je loopt op diegene af, helemaal enthousiast, en komt dan tot de conclusie dat die persoon het niet is. Oeps. Ieren doen dit constant, alleen dan zonder die conoclusie dat d...

Nieuws19.03.2024

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness