Nieuws05.09.2023

​Duurzame Dinsdag: wat is dat eigenlijk?


Het is vandaag duurzame dinsdag en dat betekent dat de overheid en bedrijven vandaag extra bezig zijn met alle initiatieven rondom duurzaamheid. Soms zijn die initiatieven vrijwillig, maar er zijn ook door de overheid opgelegde dingen die bedrijven moeten doen.

Duurzame Dinsdag

Duurzame Dinsdag bestaat sinds 1997 en het vindt jaarlijks plaats op de eerste dinsdag van september. Het is een belangrijk moment om te laten zien dat bedrijven en overheden impact maken op het milieu en wat ze eraan doen om die impact positief in plaats van negatief te laten zijn. Vandaag wordt er dan ook een ‘duurzame troonrede’ uitgesproken en krijgt een bewindspersoon een koffertje waarin honderden initiatieven zitten rondom duurzaamheid. Het is dus vooral een statement, maar ook een bewijs: het moet beter.

Zo moeten bepaalde bedrijven jaarlijks een verplichte duurzaamheidsrapportage opstellen. Ook moet er in 2030 55 procent minder Co2-uitstoot worden bereikt. Er wordt nu al aan gewerkt, maar anno 2023 lijkt het misschien nog een ver van je bed show. Echter duurt het vaak lang om dit soort nieuwe dingen te implementeren en kunnen bedrijven er beter vroeger dan later mee beginnen.

Plastic en microplastics

Een andere doelstelling is het right to repair, eentje waar wij wel eens over schrijven omdat het ook veelal van toepassing is op smartphones en andere gadgets. Producten moeten minder snel kapot gaan en makkelijker te repareren zijn voor mensen zelf. Ook merk je de laatste tijd meer van de doelstellingen rondom plastic. Sinds kort kun je in Nederland niet meer zonder extra kosten een bakje patat halen en rekent ook Starbucks een extra bedrag voor de plastic verpakkingen. Dit is een omstreden regel, omdat er niet echt alternatieven zijn: niet elke patatboer accepteert het als je met je eigen Tupperware aankomt.

Microplastics in textiel zijn per 2030 volledig verboden. Zo moeten kledingmerken als Primark flink wat veranderen om te zorgen dat ook zij hieraan voldoen. Microplastics zijn slecht voor de natuur, voor de lucht en uiteindelijk dus ook voor de mens. Daarom willen overheden dat het aantal doden door luchtvervuiling in 2030 met 55 procent verminderd is. Ook zien we veel verandering in de wereld van auto’s. Per 2035 moeten nieuwe auto’s emissievrij zijn en vanaf 2030 geldt al dat ze aanzienlijk duurzamer moeten zijn. Geen wonder dus dat de ene na de andere elektrische auto wordt aangekondigd.

Green washing

Naast alle goede initiatieven, is er iun al die duurzaamheidspraat ook een nieuw fenomeen opgestaan: green washing. Hierbij doen bedrijven zich enorm voortvarend voor op het gebied van duurzaamheid, terwijl ze in realiteit eigenlijk veel meer kunnen doen. Bedrijven voelen heel duidelijk de noodzaak iets te moeten zeggen over duurzaamheid, maar tegelijkertijd is het dus maar de vraag of ze ten eerste echt doen wat ze zeggen en of ze ten tweede wel echt het belangrijkste aanpakken, in plaats van wat simpele dingen eromheen.

Er is nog veel werk aan de winkel, want helemaal duurzaam is eigenlijk niemand: daarom is het ook belangrijk om elkaar vrij te laten: als jij in je Tesla naar een milieuprotest wil gaan, maar wel kleding draagt van de Primark: lekker doen. Iedereen maakt zijn eigen keuzes in wat hij of zij doet voor duurzaamheid. Dat je ermee bezig bent is al een stap, en je zal ook merken dat hoe meer je ermee bezig gaat, hoe makkelijker het blijkt om wat van die duurzaamheidslifehacks in je leven toe te passen. Fijne Duurzame Dinsdag!

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden