Fietsen naar je werk, het is iets waar je vaak in de winter niet aan moet denken, zo vroeg in die bittere kou, maar waar je in de warme zomerzon al een stuk minder tegenop zal zien. Deze lente zijn we gelukkig ook gezegend met veel zonuren en warmte, waardoor dat fietsen zo erg nog niet is. Twijfel je? Dit zijn de voordelen en nadelen van fietsen naar je werk
Het is vandaag Fiets naar je Werk-dag. Vorig jaar hadden meer dan 30.000 mensen zich ingeschreven. Het is niet alleen een manier om bewegen te stimuleren, en vooral om de auto te laten staan, het is ook een goed doel: er werd vorig jaar meer dan 14.500 euro gedoneerd aan Cycling out of Poverty. In ruil voor je fietsprestatie heeft menig werkgever een ontbijtje of een orkestje klaarstaan om medewerkers welkom te heten. Maar goed, het gaat er natuurlijk om dat je dit niet alleen vandaag doet, maar als het even kan elke werkdag. Dit is waarom dat heel goed is, maar ook hoe het verkeerd kan uitpakken.
Je kunt op de fiets natuurlijk lekker door. Je hoeft hoogstens te stoppen als er een brug openstaat of als het stoplicht rood is, maar verder kun je in Nederland gewoon door. Je kunt zelfs tijd inhalen door wat harder te fietsen, iets wat in de drukke ochtendspits bij de auto’s toch een stuk moeilijker is.
Zeker als je een e-bike hebt, dan loop je het risico dat je fiets gestolen wordt. Nu hebben de meeste bedrijven wel een fietsenstalling en wordt er daar vaak minder snel gestolen, maar het is zeker als je in het centrum van een stad werkt waarschijnlijk wel even zoeken naar een veilige manier om je stalen ros te stallen.
Een e-bike heeft door het gebruik van elektriciteit natuurlijk wel een iets milieuvervuilender karakter, maar doorgaans doet ook een elektrische fiets het een stuk beter qua CO2-afdruk dan de auto. Ga je zelfs op een gewone fiets, dan ben je helemaal milieuvriendelijk bezig. Dat scheelt weer een heleboel koolstofdioxide in de lucht.
Dit is een van de grootste nadelen aan fietsen naar kantoor. Het maakt niet eens uit of je heel atletisch bent of niet: je zweet nu eenmaal een beetje als je fietst, zeker als je haast hebt. Zelfs op een e-bike word je door het trappen toch warm. Nu heb je in sommige bedrijven wel een douche om je dan even af te spoelen, maar om je nou elke dag te gaan douchen op werk, dat is ook weer zoiets. Maar als je maar twee dagen per week op kantoor werkt, dan is dat al makkelijker. In ieder geval kom je niet fris aan, dus je moet daar dan wel iets mee doen en dat is irritant, naast dat je soms zelfs een hele nieuwe outfit nodig hebt (en dus moet meenemen).
We noemden het net al: je gaat toch een beetje zweten op de fiets omdat je nu eenmaal in beweging bent. Dat is een nadeel, maar het is ook goed, want het betekent dat je lichaamsbeweging krijgt. Nu willen we die 10 minuten naar werk fietsen niet wegzetten als ‘nu hoef je niet meer naar de gym’, maar het is wel een stuk minder lui dan in de auto zitten. Elk beetje beweging is meegenomen.
Waar je in de auto via je handsfree bellen hele meetings kunt doen, daar is dat op de fiets heel moeilijk. Oordopjes met noisecancelling worden wel beter, maar vaak is het voor de rest toch wat moeilijk om je te verstaan. Bovendien zijn er genoeg mensen die zich liever niet zo afsluiten van het verkeer. Je kunt op de fiets niet echt lekker bellen, dus ‘die meeting pak ik wel even onderweg’ is er niet bij op de tweewieler.
Overgewicht, stress, hartziekten: van dat bewegen en dat buiten zijn verbetert ook je gezondheid. Je hebt door even lekker een ritje te maken minder kans op hart- en vaatziekten, wat toch een van de meest voorkomende doodsoorzaken zijn. Je valt er misschien zelfs een beetje van af, al dat trappen: kortom, voor je gezondheid is het heel duidelijk welk type vervoer de voorkeur heeft.
Oke oke, in sommige drukke steden kan fietsen je tijd opleveren, maar doorgaans kost fietsen meer tijd dan even de auto pakken. Je hebt er dus wel wat meer tijd voor nodig en dat betekent misschien dat je in de klem komt met het wegbrengen van de kinderen of het bereiden van de maaltijd voordat je ‘s avonds gaat sporten of naar de bios gaat. Voordeel is wel: hoe vaker je fietst, hoe sneller je waarschijnlijk gaat, dus je kunt wel inlopen.
Veel werkgevers laten hun personeel zelf voor de parkeerkosten opdraaien, en ook soms voor een gedeelte van de brandstofkosten voor de auto. Met de fiets maak je die kosten niet. Bij sommige bedrijven krijg je alsnog dan een kilometervergoeding, dus je verdient eigenlijk geld als je de fiets pakt. En met alle voordelen uit dit artikel moge het duidelijk zijn: eigenlijk word je dan betaald om lekker even te bewegen en gezonder te worden.
Naast zweten is dit het grootste nadeel aan fietsen: het weer. Je kunt helemaal zeiknat aankomen als het weer eens regent, maar ook kun je stukken moeten lopen als het glad is. Het weer is niet altijd ideaal als je fietst. Natuurlijk ook een ergernis bij fietsers: tegenwind. Soms lijkt het net alsof je zowel heen als terug tegen de wind in moet trappen. Soms is dat afzien, maar dit jaar hebben we geluk en valt het mee met de regen.
Heb je een stressvolle dag gehad, dan kun je met de fiets even je gedachten verzetten. Je kunt je ergernis er even uittrappen, je kunt je gedachten even op een rijtje zetten terwijl de wind door je haren gaat: een ideaal momentje om even van je werk-zelf naar je thuis-zelf te gaan.
Hoewel wij Nederlanders enorm vernuftig zijn in het bepakt en bezakt op de fiets stappen, is het nog steeds een feit dat een auto nu eenmaal veel meer ruimte heeft voor bagage, dat ook nog eens droog blijft. Nu zul je niet vaak gigantische dingen meenemen van werk, maar als je beurzen bezoekt misschien juist wel. Of als je baas een gigantisch kerstpakket voor je heeft gekozen. Toch is dit maar een klein minpunt: de meeste dagen en in de meeste banen zal je er weinig problemen mee ervaren. En anders probeer je gewoon een mandje op de fiets te plaatsen: superhandig.
We schreven het net al: je bent met fietsen lekker aan het bewegen. Het voordeel daarvan is dat je conditie opbouwt. Je zal merken dat je steeds minder hard moet hijgen als je harder fietst en dat je waarschijnlijk sowieso steeds sneller fietst.
Carpoolen is niet alleen een goede gewoonte, het is ook gezellig en het bespaart het milieu een beetje. Je kunt op de fiets natuurlijk geen collega’s meenemen, dus dat maakt het wat minder gezellig, zeker als je nu wel carpoolt en dan door het fietsen tegen je collega moet zeggen dat dat voorlopig even niet gebeurt. Aan de andere kant: samen fietsen is ook gezellig.
We sluiten -natuuurlijk- af met een voordeel: je hebt aan de fiets minder onderhoudskosten. Zeker als je er zelf voor zorgt dat je regelmatig je banden oppompt, dan heb je geen kind aan de fiets. Er is geen APK nodig, er hoeft geen antivries of ruitenwisservloeistof in: een fiets is erg laag in onderhoud, ondanks dat je er toch veel kilometers mee kunt maken. Ook in aanschaf is een fiets veel goedkoper dan een auto, dus eigenlijk ben je een dief van je portemonnee als je niet de fiets pakt.