​CoronaCheck: zo zet je de booster in de app

​CoronaCheck: zo zet je de booster in de app

Vorig artikel Volgend artikel

Heb jij je boostervaccinatie al laten prikken in de strijd tegen het coronavirus? Je zou het bijna vergeten, aangezien we onze QR-codes op dit moment voor nagenoeg niets kunnen gebruiken, maar vergeet hem niet in de CoronaCheck-app te zetten. Dat gaat niet automatisch, maar gelukkig is het in een handomdraai gedaan.

Omikron

We hebben vorig jaar twee vaccinaties gekregen en dit jaar begint met een booster. Op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat de boostervaccinatie helpt tegen de omikronvariant van het coronavirus. Het is echter geen andere vaccinatie dan we eerder hebben gekregen: het is gewoon een derde prik met een mRNA-vaccin om je zo te beschermen tegen het coronavirus en te voorkomen dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Het maakt niet uit of je in de eerste ronde Pfizer of Moderna kreeg: deze kunnen door elkaar worden gebruikt. Kun je geen mRNA-vaccinatie krijgen, dan krijg je Janssen, maar deze is minder lang geldig.

Die geldigheid zien we niet alleen terug in hoe lang je beschermt bent tegen het virus en zijn vele varianten: we zien dat ook terug in hoe lang je QR-code geldig is. Het is op dit moment nog onbekend hoe lang de QR-code van de boosterprikken houdbaar blijft. Dat geldt overigens ook voor de eerste twee vaccins. Nu zijn die nog oneindig geldig, maar het kabinet kijkt of de geldigheid kan worden teruggebracht, waarschijnlijk naar 9 maanden. Of dat echter ook voor een boosterprik zou gelden, dat is nog onbekend.

QR-code

Het is in ieder geval handig om die prik, als-ie er eenmaal inzit, vast te leggen in de CoronaCheck-app. Dat kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als je gaat reizen. De CoronaCheck-app is gratis te downloaden in de App Store van Apple en de Play Store van Google. Je gebruikt hem om bijvoorbeeld in restaurants, op vliegvelden en bij de bioscoop aan te tonen dat je ofwel dubbel gevaccineerd bent (en straks dus driedubbel), ofwel je een negatieve uitslag hebt na een test bij een officiële instantie. Die laatste categorie is echter maar een paar dagen geldig, terwijl die van de vaccins vooralsnog dus voor altijd geldig zijn.

Zet je booster in de CoronaCheck-app

Zo krijg je de QR-code voor je boosterprik in de CoronaCheck-app:

  1. Open de app op je telefoon
  2. Tik op de plus rechtsbovenin
  3. Tik op ‘Vaccinatiebewijs’
  4. Login met DigiD
  5. De app checkt met de GGD of je je boosterprik hebt gekregen
  6. Na een paar seconden kun je (bij goed bericht) je QR-code maken

Vervolgens heb je waarschijnlijk drie QR-codes in je app: de eerste twee van GGD/RIVM en de derde van alleen GGD. Vergeet ook niet je internationale QR-code bij te werken. Eigenlijk klopt de term ‘bijwerken’ niet helemaal: de QR-codes die je had worden niet anders, je krijgt er alleen eentje bij. Aangezien het lockdownlife inmiddels alweer lang duurt, hopelijk we dat we die gloednieuwe QR-code snel kunnen inzetten.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...