Het is 1 juli en voor de een betekent dat Keti Koti, voor de ander het jaarlijkse einde van de visdeurbel en voor veel mensen dat ze ‘jarig’ zijn. Het betekent voor iedereen in Nederland daarnaast wel iets voor de portemonnee. Dit is wat er vandaag allemaal verandert qua regelgeving en afspraken die we in Nederland hebben.
Wat veel mensen aangaat is het minimumloon dat omhoog gaat: ook al zit je in een andere loonschaal, het minimumloon is de basis van veel subsidies en daarom gaat het veel mensen aan. Het was 14,06 euro per uur, maar het gaat nu naar 14,40 euro per uur (een stijging van 2,4 procent). Dit is het minimumloon voor mensen van 21 jaar en ouder. Voor 15-jarigen is het minimumloon nogal verschillend: dat was 4,22 euro en wordt nu 4,32 euro.
Waar het minimumloon nog een positieve verandering liet zien, daar geldt het niet voor mensen die in een sociale huurwoning wonen. Er was wel afgesproken dat de huur niet zou stijgen, maar dat is toch niet gelukt. Je huur mag maximaal 5 procent omhoog gaan. Corporaties zullen waarschijnlijk 4,5 procent aanhouden, maar als je een hoger middeninkomen hebt dan kan de huur met wel 50 euro per maand hoger worden: heb je een hoger inkomen, dan kan het oplopen tot 100 euro per maand. Gelukkig maar dat er een max is: een sociale huurwoning kan maandelijks niet hoger zijn dan 900 euro.
Dit is een wat ingewikkeld verhaal, maar als je een bedrijfsauto rijdt in een zero-emissiezone in een van de 14 gemeenten deze zones hebben, dan krijg je daar nu ook echt een boete voor. Het mocht per 1 januari al niet, maar nu worden er ook echt boetes uitgegeven. Het ingewikkelde zit hem in wat voor bedrijfsauto je hebt: nieuwe bestelbusjes en vrachtauto’s die niet elektrisch zijn, daar geldt het voor, en met nieuw wordt alles verstaan wat na 1 januari 2025 op kenteken is gezet. Heb je een oudere bolide, dan mag je daarmee nog wel een paar jaar die zero-emissiezone is. De gemeenten waar dit van kracht is zijn: Amsterdam, Leiden, Den Haag, Delft, Amersfoort, Utrecht, Gouda, Rotterdam, Assen, Zwolle, Nijmegen, Tilburg, Eindhoven en Maastricht.
Pas op, het gaat slechts om een handjevol stepjes dat nu mag. Het zijn vooral fiets-achtige steps, dus niet die kleine dingen die in de rest van Europa wel mogen. De overheid heeft bepaald dat als je al een step hebt die door de RDW is goedgekeurd, je voor 1 juli 2026 een kenteken moet regelen. Koop je er nu eentje nieuw, dan moet die direct een kenteken hebben. De aanschaf hiervan is 18 euro. Maar nogmaals, er zijn maar weinig stepjes die als een ‘bijzondere bromfiets’ worden aangemerkt: Yedoo Mezeq, Kickbike Luxury, Kickbike Fat Max en Kickbike Cruise. En ja, een kickbike is toch iets heel anders dan een stepje.
Het blijft een bijzondere band, die van de overheid en drugs: mogen ze wel, zijn ze gedoogd? In ieder geval is een groot aantal chemische stoffen die worden gebruikt om zogeheten designerdrugs te maken vanaf nu verboden, waardoor de designerdrugs zelf ook niet meer mogen. Het gaat onder andere om chemische middelen als 3-MMC en 2-MMC. De Speld heeft voor de grap Primark op designerdrugs gezet, in plaats van een duurder merk zoals Louis Vuitton.
Mensen met een beperking konden tot nu toe niet altijd heel makkelijk gebruikmaken van een geldautomaat, OV-kaartjesautomaat of iets als internetbankieren, maar dat verandert vanaf vandaag. Er zijn veel diensten die worden aangepast omdat ze vanaf vandaag toegankelijk moeten zijn voor mensen met een uitdaging, zoals slechthorenden en slechtzienden. Een geldautomaat moet bijvoorbeeld met een voorleesfunctie komen. Heb je een eigen onderneming, dan hoef je hier misschien niet aan te voldoen: als je bedrijf minder dan 10 mensen in dienst heeft of een jaaromzet van minder dan 2 miljoen euro, dan hoef je deze aanpassingen niet te doen.
Als je in een auto rijdt zwaarder dan 3500, dan heb je hier normaliter rijbewijs C voor nodig, dat is bekend als het vrachtwagenrijbewijs. Echter mochten mensen het standaard rijbewijs B gebruiken voor elektrische bestelbussen tot 4250 kilo. De overheid heeft nu besloten dat dat officieel zo blijft, dus dat rijbewijs B volstaat, maar je er wel een veiligheidscursus bij moet hebben gedaan die zo’n 4 uur duurt en je onder andere bewust maakt van de langere remweg die zo’n zwaarder vehikel heeft.
Loop je achter met de alimentatie van je kinderen? Dan werd dat vroeger, als je schulden had, meer achteraan gezet in de mate van belangrijkheid. Het werd geplaatst onder de concurrente schulden, waar je ook schulden voor je telefoonabonnement onder schaart. Vanaf nu is alimentatie een preferente schuld, wat betekent dat die voorrang heeft. Je moet dus veel eerder de alimentatie terugbetalen dan vroeger.