Nieuws29.03.2019

​5 signalen dat je een workaholic bent


Als een drukke werkmaand ongezien overgaat in een druk werkleven en er weinig tijd is voor ontspanning, kan dat verregaande consequenties hebben voor je welzijn en gezondheid. Tijd dus om het probleem te erkennen. Zo kom je erachter of je een workaholic bent:

1. Je bent altijd als eerste op kantoor

Een workaholic werkt langer dan zijn collega’s. Hij is altijd als eerste op kantoor en gaat als laatste weg. Of hij logt ’s avonds nog even in en werkt dan soms door tot diep in de nacht.

De vraag is of je ook productief bent in al die werkuren. Het antwoord is ‘nee’. Volgens experts kun je beter regelmatig pauze nemen, tijd voor jezelf inplannen en goed voor jezelf zorgen door gezond te eten en voldoende te slapen. Dan ben je productiever en doe je dus meer in minder uren. In dit artikel vind je tips om je productiviteit te verhogen met voeding.

2. Je kunt je werk niet loslaten

Een échte workaholic denkt nog aan zijn werk tijdens het weekend, een uitje met vrienden of op vakantie. In plaats van dat je met je aandacht bent bij datgene wat je op dat moment doet, ben je in gedachten werkzaamheden aan het inplannen of vervolgstappen aan het uitdenken. Dat gaat ten koste van het plezier en het contact met anderen. Je bent afwezig, reageert traag op vragen en kunt het alleen maar over je werk hebben.

Maak je je zorgen over je werk, dan activeert dit de stressrespons van je lichaam, de zogenoemde vecht-of-vluchtreactie. Terwijl ontspannende activiteiten juist zouden kunnen zorgen voor rust en herstel voor je lijf. Zo sta je steeds op scherp, en dat is niet gezond. Tijdens een stressrespons maakt je lichaam namelijk de hormonen adrenaline en cortisol aan, waardoor je hartslag en bloeddruk stijgen en je lichaam vet opslaat.

3. Je zorgt niet goed voor jezelf

Veel workaholics hebben slechte eetgewoonten. Ze overleven op energiedrankjes, koffie of een snelle snack, eten achter hun laptop of slaan maaltijden helemaal over. Een wekelijks bezoekje aan de sportschool schiet erbij in, net als slaap. Niet vreemd dat je je als workaholic niet fit en gelukkig voelt. Velen zijn snel geïrriteerd, klagen over vermoeidheid, buikklachten of hoofdpijn en grijpen snel naar de fles of een sigaret voor ontspanning.

4. Vrienden en geliefden zeggen dat ze je missen

Als je te horen krijgt dat familie en vrienden je niet zo vaak meer zien, dan kan dat een teken zijn dat je workaholic bent. Ook relatieproblemen of kinderen met angststoornissen en depressie kunnen signalen zijn dat je meer met je werk bezig bent dan met de mensen om je heen. Neem deze signalen dus serieus als een goede relatie wilt met je partner, kinderen, vrienden en familie.

5. Je eigenwaarde hangt af van je werksucces

Als workaholic kun je jezelf niet los zien van je werk. Je werksucces bepaalt hoe succesvol jij als persoon bent. Met andere woorden: je eigenwaarde hangt af van je prestaties. Een valkuil daarbij is perfectionisme, want dan ben je nooit tevreden over je werk en dus ook niet over jezelf. Dit kan je gefrustreerd en ongelukkig maken. Je ziet niet meer wat er wél goed gaat, maar bent enkel gefocust op dingen die niet gaan zoals je zou willen. Daardoor kan het zijn dat je nóg harder gaat werken, waardoor je in een kringetje blijft ronddraaien. De hoogste tijd om dit proces te stoppen en te werken aan een betere werk-privé balans!

Ben jij een workaholic? Deel het hieronder in de reacties!

Deze blogpost is geschreven door Health blogger Annemiek van Puur Figuur. Kijk hier voor meer informatie over gezonde voeding en beweging.

[Fotocredits © stokkete – Adobe Stock]