Nieuws17.11.2015

6 ultieme motivatietips om een middagdip te overleven


Er was een tijd dat we rond 16.00 uur een kop soep uit een zakje namen, omdat een slim marketingteam een extra gebruiksmoment had bedacht. Maar van die soep worden we al lang niet meer zo blij, die middagdipjes zijn er nog steeds en eruit komen is niet heel eenvoudig. Soms ontbreekt het gewoon aan motivatie om dingen voor elkaar te krijgen. Om dat ene voorstel wat je beloofd had vandaag nog uit te werken, of om überhaupt íets te doen. Het zit allemaal tussen de oren, want met een beetje hersentraining heb je je motivatie zo weer gevonden en krijg je de dingen voor elkaar die je wilt.

Omdat het plaatje (zeker op mobiel) misschien niet zo goed te lezen is, heb ik de 6 brain hacks die hierin genoemd worden voor je op een rijtje gezet.

  1. Energie is besmettelijk: omgeef jezelf met energieke en creatieve mensen. Zij zullen dat overdragen en jouw gebrek aan motivatie verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  2. Doe een power pose: lichaam en geest beïnvloeden elkaar, je houding heeft meer invloed op je humeur dan je denkt. Zit je ineengezakt met je handen in je haar, dan ga je echt geen motivatie vinden om je werk af te krijgen. Daar heb je een power pose voor nodig: rechte rug, schouders naar achteren, armen in de lucht. Af en toe zo’n krachtige houding en je bent veel gemotiveerder.
  3. Maak er een spelletje van: jezelf belonen werkt altijd. Is er iets dat echt vandaag nog af moet, maar kun je jezelf er niet toe zetten, maak er dan een soort van spelletje van door jezelf iets in het vooruitzicht te stellen waar je blij van wordt. En dat mag je zelf lekker verder invullen.
  4. Krachtige woorden: net als een krachtige houding aannemen, hebben krachtige woorden ook meer invloed op je dan je denkt. Blijkbaar levert het lezen van woorden als motivatie, discipline, energie en verandering al een positieve bijdrage aan jouw motivatie, dus pak de Post-it’s er maar bij!
  5. Tegenprestatie: nog een inkopper, maar het werkt echt. Maak met iemand anders een afspraak wat jij moet doen wanneer je iets niet op tijd af hebt. Bak een taart, loop een week op pantoffels op kantoor, een week lang koffie en thee halen voor al je collega’s: vul zelf maar in.
  6. Intrinsieke motivatie: en dit is dan wel de meest lastige van deze 6 brain hacks, want je hebt dit of je hebt dit niet. Niet iedereen is van binnenuit gemotiveerd om zijn of haar werk te doen, maar doe ook eens dingen omdat ze je een beter gevoel geven en niet omdat je ervoor beloond wordt.
6 tips om weer gemotiveerd te raken
6 tips om weer gemotiveerd te raken

Dit valt of staat natuurlijk wel met een goede gezondheid, want voor wie niet goed slaapt, slecht eet en niet voldoende lichaamsbeweging krijgt, zal het alleen maar zwaarder zijn om de motivatie te vinden om dingen voor elkaar te krijgen. Goed naar je moeder luisteren dus: op tijd naar bed en gezond eten. Dus géén oplossoep uit een zakje.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl