‘10.000 banen bij Amazon op de tocht’

‘10.000 banen bij Amazon op de tocht’

Eerste ontslagen vallen mogelijk al deze week

Vorig artikel Volgend artikel

Het gaat momenteel niet echt goed met een aantal tech-giganten. Twitter heeft al de helft van haar personeel ontslagen. Bij Meta wordt 13 procent van het personeel – zo’n 11.000 banen – geschrapt. En nu zou een vergelijkbare bezuinigingsactie ook bij Amazon op stapel staan. Dat heeft de NYT althans gehoord van – uiteraard – anonieme bronnen die bekend zijn met de materie.

10.000 ontslagen

Volgens deze bronnen zou Amazon deze week al starten met het ontslaan van de eerste werknemers. Vrijwel alle ontslagen hebben betrekking op kantoor- en technische functies. Een van de afdelingen die daarbij genoemd worden is de ontwikkeling van Alexa en andere Amazon hardware. Verder wordt ook gespeculeerd over ontslagen op de HR- en Retail-afdelingen.

Om hoeveel ontslagen het exact gaat, is nog niet bekend. De NYT-bronnen noemen een getal van 10.000 terwijl bronnen van de WSJ het over ‘duizenden’ banen hebben. Net als Meta kondigde ook Amazon enkele weken geleden al een personeelsstop aan. Dat is vaak een voorteken voor een op handen zijnde ontslagronde.

40 procent minder waard

Nog een parallel met Meta is het verloop van de aandelenkoers van Amazon. Die is in de loop van 2022 met meer dan 40 procent gedaald. Dat is nog niet zo dramatisch als de koersdaling van Meta (meer dan 70%), maar ongetwijfeld ook voldoende om paniek bij zowel directie als aandeelhouders te ontketenen.

Als de berichten over de ontslagronde, en de omvang daarvan, kloppen, dan wordt dit het grootste massaontslag in de geschiedenis van Amazon.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...