Mobile14.02.2020

Wordt Ericsson 5G definitief het alternatief voor Huawei in Nederland


Deze week nam de organisatie van het Mobile World Congress (MWC) 2020 in Barcelona de moeilijke beslissing om het grootste event ter wereld in de telecomindustrie te annuleren vanwege het wereldwijd circulerende coronavirus wat inmiddels bekend staat als Covid-19. Een van de eerste bedrijven die afzag van deelname was de Zweedse mobiele netwerkleverancier Ericsson. Het bedrijf wat misschien traditioneel een van de grootse deelnemers was wat beursoppervlak betreft. Ericsson is ook de pleasure dome als het gaat om innovatie en technologie en ook voor ons ieder jaar een bedrijf waar zoveel te zien en te leren is over automatisering, kunstmatige intelligentie, digitale transformatie en dit jaar nadrukkelijker als ooit van tevoren de ontwikkeling van 5G-platform.

Ericsson als alternatief voor Huawei

Die ontwikkeling van het Ericsson 5G platform is dit jaar relevanter dan ooit. Mede door de druk uit de VS waar serieus wordt overwogen Ericsson en ook Nokia, beide ontwikkelaars van 5G-netwerkapparatuur, financieel te steunen. Met deze steun zouden beide 5G leveranciers beter kunnen concurreren met het Chinese Huawei. Het is inmiddels algemeen bekend dat de VS vreest dat de Chinese overheid via apparatuur van Huawei doelen in de Westerse wereld kan bespioneren. Dit laatste wordt stellig door Huawei en de Chinese overheid ontkend. Tot de dag van vandaag zijn daar nog steeds geen harde bewijzen over maar duidelijk is dat het landen waar 5G op dit moment wordt uitgerold wel weet bezig te houden.

Huawei lijkt vaak de eerste keuze te zijn maar gezien de lopende discussies lijkt Ericsson steeds vaker als het beste alternatief te worden gezien. Het is niet eenvoudig uit te leggen waar die verschillen exact zitten. Ericsson kan de rol van Huawei volledig overnemen en levert hiervoor een groot aantal diensten.

Ericsson 5G platform

Door de overgang naar 5G, zal het mobiele netwerk een veel breder scala aan diensten en datavolumes moeten ondersteunen dan ooit tevoren, met een hoger niveau van intelligentie en automatisering. Nieuwe aanvullingen van Ericsson op het 5G platform moeten ervoor zorgen dat mobile netwerkoperators sneller met nieuwe diensten op de markt kunnen komen. Dit gebeurt door het verminderen van de complexiteit en de kosten. Beide essentieel als je een voorsprong wilt behouden in de ontwikkeling van 5G-business.

Nieuwe diensten Ericsson

Mobiele netwerk exploitanten stellen steeds hogere eisen aan mobiele netwerkapparatuur, netwerk prestaties, vermindering van de CO2-uitstoot en worden geconfronteerd met een toenemende kostendruk. Denk hierbij ook aan de tijd waarin de volledige 5G infrastructuur dient te worden afgeschreven en de vraag hoelang deze mee kan gaan. Want ook al moeten we 5G nog gaan ervaren en is de aanleg noodzakelijk om alleen al bij te kunnen blijven met Azië, 6G zit inmiddels ook aan tafel en zal zich in een kortere tijd ontwikkelen als de stap van 4G naar 5G die relatief lang heeft geduurd. Nieuwe diensten van Ericsson zijn volgens het Zweedse bedrijf erop gericht om een mobiele netwerkoperator in het middelpunt te plaatsen door samenwerking, co-creatie en eenvoudige toegang tot gegevens mogelijk te maken.

Network Intelligence en inzet AI

Nieuwe oplossingen maken een nog stabielere werking van het mobiele 5G netwerk mogelijk en verminderen kritische incidenten tot 35 procent door de inzet van AI, zoals het anticiperen op en geautomatiseerd oplossen van fouten. Als er toch een fout optreedt, lost de preventieve ondersteuningsdienst het probleem op binnen maximaal vijf minuten na de data-acquisitie.

Omni Network Channel

Dit nieuwe digitale samenwerkingsplatform voor de interactie tussen de mobiele netwerkoperator en Ericsson richt zich op navigatie en een aantal zelfhulpfuncties. Het platform is ontworpen om de tevredenheid van de eindgebruiker te verhogen door verbeterde netwerkprestaties en snellere probleemoplossing en ondersteunt ze mobiele netwerkoperatoren bij de ontwikkeling van de vaardigheden van hun personeel.

Energy Infrastructure Operations

De nieuwe oplossing voor energiebeheer maakt eveneens gebruik van kunstmatige intelligentie en gegevensanalyse om het energieverbruik in de hele netwerkinfrastructuur te optimaliseren. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën verhoogt deze oplossing met name de energie-efficiëntie in het draadloze toegangsnetwerk, waar de grootste besparingen kunnen worden gerealiseerd. Het maakt tevens een grotere operationele efficiëntie mogelijk door het vermijden van inspecties ter plaatse, wat uiteindelijk leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot.

5G in Nederland

5G in Nederland zit er aan te komen al moeten hiervoor eerst nog wel de frequenties voor het netwerk worden geveild. Binnenkort gaat eerst het 700 MHz-spectrum onder de hamer. Deze veiling wordt medio juni afgerond. Daarna is het aan de providers. In Nederland zijn dit T-Mobile. Vodafone-Ziggo en KPN. Alleen T-Mobile zegt nu al toe aan het einde van 2020 een landelijk 5G-netwerk te kunnen aanbieden. De snelheid van dit 5G-netwerk zal in het begin vergelijkbaar zijn met die van 4G.

Het kabinet heeft inmiddels besloten Huawei te weren uit de kern van het 5G-netwerk. KPN geeft aan dat het kabinetsbesluit aansluit bij het door hun gevoerde beleid. T-Mobile heeft geen reactie gegeven en Huawei houdt zich op de vlakte en benadrukt dat de veiligheid van hun producten de hoogste aandacht heeft. Duidelijk is dat Ericsson op dit moment de beste papieren heeft.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over 5G

Er is nog geen 6G, maar Japan heeft het wel al gebruikt

Terwijl we wachten tot de snellere versie van 5G onder de hamer gaat, heeft Japan zich al volop op 6G gestort.

Technology03.05.2024

Er is nog geen 6G, maar Japan heeft het wel al gebruikt

Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads

Als eerste provider in Europa heeft Vodafone, samen met chipmaker Qualcomm en smartphone fabrikant Xiaomi, een nieuwe, snellere 5G-uplingtechnologie getest. De drie partijen zijn er in geslaagd om op het standalone (SA)...

Mobile22.01.2024

Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads

Waarom worden nog steeds antistralingsstickers verkocht?

Het is een discussie die al zo oud is als de mobiele telefoon: de eventuele gezondheidsschade die mobiele straling kan veroorzaken. Ik kreeg mijn eerste mobiele telefoon in 1992 en schreef tussen 2003 en 2018 meer dan 15...

Mobile28.12.2023

Waarom worden nog steeds antistralingsstickers verkocht?

Is na 30 jaar nog steeds niet duidelijk dat die niet werken?
Vier jaar later dan gepland kan het ‘echte’ 5G eindelijk los in Nederland

Het was een klucht, de procedure rondom de veiling van de 3.5GHz frequentieband voor 5G in Nederland. Nadat Mona Keijzer als verantwoordelijke politicus de zaak rondom het vrijmaken van de frequentieband op z’n beloop...

Mobile22.12.2023

Vier jaar later dan gepland kan het ‘echte’ 5G eindelijk los in Nederland

De 3.5GHz band is vanaf augustus 2024 beschikbaar
​5 redenen om voor een zakelijk sim only-abonnement te kiezen

Mag je van je werkgever een nieuwe telefoon uitzoeken, of ben je zelf een werkgever en kijk je naar wat de beste manier is om te zorgen dat je staf bereikbaar is? Denk dan misschien niet meteen in toestellen, maar juist...

Mobile14.12.2023

​5 redenen om voor een zakelijk sim only-abonnement te kiezen

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

De plannen voor de bouw van een fabriek voor mobiele netwerk componenten in Frankrijk lagen er al in 2019. Die werden echter door de coronapandemie en het handelsverbod, waarover hieronder meer, gedwarsboomd. Nu, zo meld...

Mobile12.12.2023

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebben
Apple werkt al aan 6G

Terwijl meer dan de helft van de wereld nog wacht op de uitrol van (landelijk dekkende) 5G-netwerken is de industrie (GSMA) al een paar jaar bezig met het maken van afspraken rondom de standaarden voor de opvolger, 6G. H...

Mobile05.12.2023

Apple werkt al aan 6G

De fabrikant zoekt een techneut die daarbij kan helpen
Verdriedubbeling mobiele data in Europa

Dat we met z’n allen in Europa elk jaar weer meer mobiel dataverkeer genereren is al sinds de komst van 4G geen groot nieuws meer. Echter, we bevinden ons op dit moment in een nieuwe transitiefase, naar 5G met nog snel...

Mobile24.11.2023

Verdriedubbeling mobiele data in Europa

In 2028 ‘verstoken' we voor 7,35 miljard DVD’s per maand aan mobiele data