Technology11.04.2019

OPPO en Swisscom lanceren eerste 5G project in Europa


Terwijl we in Nederland nog maar eens eerst willen gaan onderzoeken hoe het zit met de stralingseffecten van 5G en KPN klaar zit om een contract voor de aanleg van 5G te tekenen, wacht de rest van de wereld niet. 5G komt er aan, en dat is niet meer tegen te houden. Vertragen betekent achterstand in alles en dat is nu net iets waar niemand op zit te wachten. In Zwitserland twijfelt men zeker niet want daar lanceren Swisscom en rising-star in de smartphone markt OPPO, vandaag het eerste commerciële 5G project in Europa.

Beide bedrijven hebben in Zurich hun plannen aangekondigd tijdens het Swisscom 5G event om de eerste commercieel verkrijgbare 5G-smartphone in Zwitserland te lanceren. De launch is voor het Chinese telecombedrijf uit Shenzhen, het Silicon Valley van China, de eerste stap in het zogenaamde ‘5G Landing Project van OPPO in Europa. Dit project is een initiatief om de samenwerking met wereldwijde partners te stimuleren en de implementatie van 5G-producten en diensten te promoten en nieuwe industrieën met elkaar te verbinden. In Nederland hebben OPPO en T-Mobile inmiddels een samenwerking aangekondigd.

Geen twijfels in Zwitserland over de komst van 5G
Geen twijfels in Zwitserland over de komst van 5G

OPPO Reno 5G

Swisscom neemt als eerste projectpartner deel aan dit OPPO 5G Landing Project, samen met andere netwerkexploitanten. Tijdens het event in Zurich onthulde OPPO ook zijn eerste 5G-smartphone, de OPPO Reno 5G. Het nieuwe 5G flagship van OPPO moet vooral gaan uitblinken op connectiviteit en door innovaties op het gebied van design, fotografie en prestaties.

De Reno 5G is ontwikkeld met een gepatenteerde ‘pivot rising’camera met een screen-to-body ratio verhouding van 93,1%. Verder introduceert OPPO de langverwachte 10x Hybrid Zoom in de triple-lenscamera van de Reno serie. De OPPO Reno 5G maakt daarnaast gebruik van het nieuwste ColorOS 6-besturingssysteem en is uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 855-chipset, een 4065mAh-batterij en VOOC Flash Charge 3.0. De fraai ogende nieuwe smartphone biedt hierdoor tevens hoge prestaties en laadefficiëntie.

Het event in Zurich valt samen met de de officiële lancering van de Reno in Shanghai. Daar zullen De Reno 10x Hybrid Zoom 4G-smartphones binnenkort in geselecteerde Chinese steden al in de winkels liggen. In Zwitserland ligt de OPPO Reno 5G al vanaf mei in Swisscom-winkels. De 4G-versie van de OPPO Reno zal op korte termijn wereldwijd worden geïntroduceerd. Op 24 april a.s. is het officiële Reno Launch Event in Zürich. Dan wordt er ook meer informatie over de andere Reno toestellen uit de serie verwacht.

Internationale interesse voor de OPPO Reno 5G
Internationale interesse voor de OPPO Reno 5G

OPPO Reno artist impressions

Rondom de lancering van de Reno-serie is OPPO een samenwerking aangegaan met kunstenaars van over de hele wereld. Rick Berkelmans – een gerenommeerde Nederlandse streetartist (hedof.com), Decue Wu uit China (decuewu.com) en Brett Ryder uit de VK (brettryder.co.uk), werden gevraagd kunstwerken te creëren die de belangrijkste eigenschappen van Reno tot leven brengen. De gedachte achter deze kunstwerken is om de wereld om je heen met nieuwe ogen te bekijken.

Artwork voor de lancering van de OPPO Reno van o.a. Rick Berkelmans (links)
Artwork voor de lancering van de OPPO Reno van o.a. Rick Berkelmans (links)
Het nieuwste flagship van OPPO met de 10x Hybrid Zoom camera
Het nieuwste flagship van OPPO met de 10x Hybrid Zoom camera

OPPO zet in op connectiviteit

OPPO en Swisscom hebben elkaar duidelijk gevonden als partners in het 5G Landing Project tijdens de introductie van de Reno 5G smartphone. Het project is nu vooral een pilot om nieuwe deuren te openen in het tijdperk van 5G met een sterke focus op connectiviteit. OPPO streeft ernaar om de gebruikerservaring naar een hoger niveau te tillen met behulp van 5G.

Daar ligt zeker nog een forse uitdaging want het toekomstige succes voor 5G vereist een robuust ecosysteem van partners (fabrikanten en applicatie- en content beheerders) om groei te stimuleren en de consument mee te nemen in deze toekomstige ontwikkeling.

Henry Tang 5G expert van OPPO
Henry Tang 5G expert van OPPO

Wat betekent 5G voor Zwitserland

Zwitserland staat in schril contrast met Nederland. Waar wij allerlei zaken eerst nog willen onderzoeken (zie ook 1e alinea) zijn er in Zwitserland geen twijfels. 5G biedt zoveel nieuwe kansen dat men niet langer wil wachten. Tegen het einde van dit jaar heeft 5G in het land een dekking van 90%. Zowel 3G als 4G hebben ons dagelijks leven significant veranderd. Met 5G zal dat niet anders zijn.

De Zwitsers hebben inmiddels een lange historie met 5G. Wat begon als een pilot project in 2016 en een eerste industrie case in 2018 is vandaag werkelijkheid. Met 5G ontstaan nieuwe opportunity’s voor mensen, voor het bedrijfsleven en voor het land. Belangrijkste partner voor de uitrol van 5G in Zwitserland is Ericsson.

Datavolumes zijn verviervoudigd

De hoeveelheid data die we dagelijks gebruiken groeit naar ongekende hoogte. Wat we vier jaar geleden aan data in een week verbruikten gebruiken we nu in een halve dag. Zo extreem is het en dat zal alleen maar toenemen. 5G is 200x efficiënter in energiegebruik en dus vele malen meer eco-friendly dan het huidige 3G/4G netwerk.

5G vraagt om 5G devices

Met de komst van 5G zal de markt ook overstappen op 5G devices. Het is niet zo dat je 4G smartphone niet meer werkt als 5G wordt geïmplementeerd. Die zullen nog wel hun werk blijven doen maar wie 5G straks maximaal wil benutten doet er goed aan om als je toch aan nieuwe smartphone toe bent een 5G model te kiezen.

OPPO als kennispartner

Swisscom heeft voor de lancering in Zurich de keuze gemaakt voor samenwerking met het snelgroeiende en uit China afkomstige OPPO. OPPO is naast de rol al toestelleverancier met de Reno 5G ook een belangrijke kennispartner voor Swisscom. Inmiddels is het bedrijf een van de vijf grootste toestelfabrikanten in de wereld en zijn er inmiddels ruim 250 miljoen gebruikers. Het bedrijf bewijst in Zurich in ieder geval een voorstrekkers rol te willen vervullen. Naast OPPO hebben Samsung, Huawei en LG ook 5G toestellen opgenomen in hun aanbod van smartphones.

5G_Zwitserland_timeline
5G_Zwitserland_timeline
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over 5G

Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads

Als eerste provider in Europa heeft Vodafone, samen met chipmaker Qualcomm en smartphone fabrikant Xiaomi, een nieuwe, snellere 5G-uplingtechnologie getest. De drie partijen zijn er in geslaagd om op het standalone (SA)...

Mobile22.01.2024

Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads

Waarom worden nog steeds antistralingsstickers verkocht?

Het is een discussie die al zo oud is als de mobiele telefoon: de eventuele gezondheidsschade die mobiele straling kan veroorzaken. Ik kreeg mijn eerste mobiele telefoon in 1992 en schreef tussen 2003 en 2018 meer dan 15...

Mobile28.12.2023

Waarom worden nog steeds antistralingsstickers verkocht?

Is na 30 jaar nog steeds niet duidelijk dat die niet werken?
Vier jaar later dan gepland kan het ‘echte’ 5G eindelijk los in Nederland

Het was een klucht, de procedure rondom de veiling van de 3.5GHz frequentieband voor 5G in Nederland. Nadat Mona Keijzer als verantwoordelijke politicus de zaak rondom het vrijmaken van de frequentieband op z’n beloop...

Mobile22.12.2023

Vier jaar later dan gepland kan het ‘echte’ 5G eindelijk los in Nederland

De 3.5GHz band is vanaf augustus 2024 beschikbaar
​5 redenen om voor een zakelijk sim only-abonnement te kiezen

Mag je van je werkgever een nieuwe telefoon uitzoeken, of ben je zelf een werkgever en kijk je naar wat de beste manier is om te zorgen dat je staf bereikbaar is? Denk dan misschien niet meteen in toestellen, maar juist...

Mobile14.12.2023

​5 redenen om voor een zakelijk sim only-abonnement te kiezen

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

De plannen voor de bouw van een fabriek voor mobiele netwerk componenten in Frankrijk lagen er al in 2019. Die werden echter door de coronapandemie en het handelsverbod, waarover hieronder meer, gedwarsboomd. Nu, zo meld...

Mobile12.12.2023

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebben
Apple werkt al aan 6G

Terwijl meer dan de helft van de wereld nog wacht op de uitrol van (landelijk dekkende) 5G-netwerken is de industrie (GSMA) al een paar jaar bezig met het maken van afspraken rondom de standaarden voor de opvolger, 6G. H...

Mobile05.12.2023

Apple werkt al aan 6G

De fabrikant zoekt een techneut die daarbij kan helpen
Verdriedubbeling mobiele data in Europa

Dat we met z’n allen in Europa elk jaar weer meer mobiel dataverkeer genereren is al sinds de komst van 4G geen groot nieuws meer. Echter, we bevinden ons op dit moment in een nieuwe transitiefase, naar 5G met nog snel...

Mobile24.11.2023

Verdriedubbeling mobiele data in Europa

In 2028 ‘verstoken' we voor 7,35 miljard DVD’s per maand aan mobiele data
Begrijpen we een wereld doordrenkt met AI-technologie nog wel?

Tijdens een bezoek aan China waar we te gast zijn bij Huawei, een van de meest invloedrijke technologiebedrijven ter wereld, vraag je je af wie de steeds complexere wereld van communicatie en technologie, tegenwoordig do...

Technology01.11.2023

Begrijpen we een wereld doordrenkt met AI-technologie nog wel?

Verder lezen over Oppo

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Oppo Find X7 Ultra heeft vier 50 megapixel camera’s

Smartphone maker Oppo, uit China, heeft met de Find series al enkele jaren diverse bijzondere smartphones op de markt gebracht. Van de eerste Oppo Find X, met uitschuif camera’s, via de Find X5 Pro met Hasselblad camer...

Mobile08.01.2024

Oppo Find X7 Ultra heeft vier 50 megapixel camera’s

Twee daarvan hebben een periscopische zoomlens
Huawei heeft momenteel de beste smartphone camera

Telkens als er een nieuwe (high-end) smartphone gepresenteerd wordt, dan gaan de testers van DXO Mark – een van de toonaangevende sites op het gebied van smartphone camera beoordelingen – aan de slag om die toestelle...

Mobile09.11.2023

Huawei heeft momenteel de beste smartphone camera

Samsung raakt steeds verder achterop
3 redenen waarom vouwbare telefoons niet alleen voor vrouwen zijn

Vouwbare telefoons worden heel duidelijk op vrouwen ingestoken. Samsung ging niet voor niets een samenwerking aan met Ateljé voor hippe roze-paarse Y2K-stijl hoesjes met parelkettinkjes eraan (en introduceerde ook nog e...

Mobile01.03.2023

3 redenen waarom vouwbare telefoons niet alleen voor vrouwen zijn

Klappen, flappen, vouwen: MWC staat bol van de foldables

Op MWC in Barcelona barst het van de telefoons. Samsung heeft zijn hele stand uitgerust met ongeveer honderd Galaxy S23 Ultra’s en ook de nieuw aangekondigde Xiaomi 13 is volop te zien op de beursvloer. Maar waar ook r...

Mobile01.03.2023

Klappen, flappen, vouwen: MWC staat bol van de foldables

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

OPPO toont deze week zijn nieuwste innovatieve technologieën op het Mobile World Congress 2023 in Barcelona. Naast een selectie aan vlaggenschipapparaten, waaronder de Find N2 & Find N2 Flip, presenteert het bedrijf op...

Mobile01.03.2023

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

​Oppo heeft een soort muis gemaakt om je gezondheid te tracken

Oppo heeft een apparaat ontwikkeld waarmee je je gezondheid in de gaten kunt houden, plus die van je huisgenoten of gezinsleden. Het is geen muis, maar het lijkt wel sprekend op de muizen die Apple maakt. Dit apparaat ka...

Gadgets15.12.2022

​Oppo heeft een soort muis gemaakt om je gezondheid te tracken

Giftguide: toffe gadgets & leuke cadeautips voor Kerstmis

Sinterklaas is terug naar Spanje, en dus is het moment daar om ons te richten op Kerstmis. Misschien ben je nog op zoek naar cadeau-inspiratie. Om voor jezelf te vragen, of om aan je geliefde, vrienden of familie cadeau...

Gadgets12.12.2022

Giftguide: toffe gadgets & leuke cadeautips voor Kerstmis

Verder lezen over Technology

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

Nieuw, snel of kostenbesparend; tech-oplossingen worden vaak met deze termen beschreven. Het gaat over oplossingen die zorgen voor een efficiëntere wereld, een betere wereld. Maar er is meer nodig om een betere wereld t...

Technology07.03.2024

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Het was schattig en irritant tegelijk. Het was speelgoed, maar ook een verplichting. Het was zelfs op sommige basisscholen verboden. Op andere basisscholen moest je hem tijdens de les in je laatje doen, maar soms hoorde...

Gadgets04.03.2024

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Veeleisende sleutelhangers