​Waarom Apple nog geen vouwbaar toestel heeft aangekondigd

​Waarom Apple nog geen vouwbaar toestel heeft aangekondigd

Vorig artikel Volgend artikel

Het zou zo leuk zijn hè, een vouwbare iPhone. Eindelijk eens een compleet andere vorm voor een Apple-toestel, dat -laten we eerlijk zijn- eigenlijk sinds het prille begin al ongeveer dezelfde designtaal heeft aangehouden. Kan er bij de iPhone 15-lineup die dit jaar wordt verwacht ook een vouwbaar toestel zitten? (Goed om te weten: de tweets/video's in dit artikel zijn allemaal door fans in elkaar geknutseld en komen dus niet van Apple zelf)

iPhone Fold

We achten de kans klein. Het is namelijk niet voor niets dat Apple nog geen vouwbaar toestel heeft gemaakt. In eerste plaats is Apple een bedrijf dat niet te veel probeert na te apen van anderen. Het probeer liever zelf origineel te zijn (denk aan de iPod en de iPad), dan dat het iets wat al gevestigde orde is zelf ook nog eens gaat aanpakken. Het wil origineel zijn en dat is goed streven. Samsung, Huawei, Xiaomi en Motorola hebben allemaal al toestellen gemaakt met vouwbare schermen.

Plus: is het echt een oplossing voor een probleem? Apple is altijd erg bezig met het bedenken wat mensen onhandig of vervelend vinden en komt vervolgens met een oplossing. Is een vouwbare telefoon nu werkelijk een oplossing voor iets? Nee. Het ziet er bijzonder uit en het is een leuke gimmick, maar meer dan dat is het niet. Sterker nog, heel veel zaken die gaan juist achteruit: de breekbaarheid van het toestel en de batterijduur bijvoorbeeld. Hij past ook niet zo makkelijk in je broekzak, en Apple is toch ook wel van het gemak. Weet je de iPod Shuffle nog?

iPod

Over iPods gesproken: bedenk maar eens waarom iPod nu niet meer bestaat. We gebruikten hem in een tijd dat muziek niet werd gestreamd maar gewoon werd gedownload. Bestandjes die je dan in iTunes zette en die je vervolgens moest overzetten op je iPod. Waarom maakt Apple geen iPod die werkt zoals je telefoon met Apple Music werkt? Nou, precies daarom: je hebt al een telefoon die met Apple Music werkt, wat voor doel heiligt zo’n iPod dan nog? Apple is dol op mooi design, maar het moet wel functioneel zijn en een nieuwe iPod zou alleen worden gemaakt uit nostalgie en design-oogpunt. De functie mist, want die heeft je telefoon al overgenomen.

Terug naar dat vouwbare toestel. Er zijn namelijk wel degelijk geruchten geweest over een vouwbaar toestel van Apple. Zelfs de beroemde analist die het vaak bij het juiste eind heeft zei in 2021 dat er in 2023 een vouwbare iPhone wordt aangekondigd met een 8-inch, flexibel OLED-scherm. Het kan echter een 1 aprilgrap zijn geweest. Juist om de reden die we net noemden: waarom zou Apple een vouwbaar toestel maken? Het besturingssysteem iOS moet er helemaal op worden aangepast, er moeten allemaal onderdelen worden gemaakt en getest die ook nog eens vrij makkelijk kapot kunnen gaan (scharnieren bijvoorbeeld).

Vouwbare iPhone

Er is echter nog een reden waarom het bedrijf nog geen vouwbaar toestel heeft aangekondigd, namelijk dat het eigenlijk nooit iets aangekondigd voordat het helemaal af en bewezen is. Die Apple-auto, die Apple-VR-bril? Er wordt over Apple zelf ofwel vaag iets over geïmpliceerd, ofwel niets over gezegd. Geen wonder dus dat we nog niets hebben gehoord over een vouwbaar toestel. Als hij er is, dan wordt hij waarschijnlijk tegelijk met de nieuwe iPhone 15 aangekondigd (naar verwachting in september) en kunnen we hem binnen een maand verwachten. Dat betekent veel druk voor Apple, zeker voor een apparaat dat het waarschijnlijk niet heel graag wil maken. Komt die vouwbare iPhone er ooit? Misschien wel, maar niet zoals de vouwbare toestellen die we nu kennen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...