Apple werkt aan laptop met opvouwbaar scherm

Apple werkt aan laptop met opvouwbaar scherm

Gerucht is afkomstig van concurrent Samsung

Vorig artikel Volgend artikel

Zoals met alle toekomstige, nog onaangekondigde, Apple producten is ook dit nog een gerucht. Deze keer is het ‘nieuws’ afkomstig van concurrent Samsung. De Koreaanse fabrikant zou zich tijdens een meeting met leveranciers hebben laten ontvallen dat Apple in 2024 een laptop, en mogelijk ook een tablet, met een opvouwbaar scherm gaat onthullen. Dat is althans informatie die The Elec claimt bemachtigd te hebben.

Opvouwbaar scherm van Samsung?

Waarom deze geruchten uit de krochten van Samsung komen moge duidelijk zijn. De display divisie van de Koreanen is marktleider op het gebied van opvouwbare schermen. Mochten de geruchten dus een kern van waarheid bevatten, dan is het meer dan waarschijnlijk dat Apple bij Samsung Display aan zal kloppen voor de ontwikkeling, productie en levering van de opvouwbare schermen voor de dito laptops en tablets.

Geruchten over een Apple laptop met een opvouwbaar scherm zijn overigens niet nieuw. In februari van dit jaar schreef Apple kenner Mark Gurman van Bloomberg al dat Apple aan een opvouwbare laptop zou werken. Die ‘MacFold’ (of hoe hij ook gaat heten) zou in opengeklapte staat een 20 inch scherm krijgen.

80 procent meer foldables in 2025

Tijdens de betreffende meeting heeft Samsung ook de verwachting uitgesproken dat de matkt voor smartphones met een opvouwbaar scherm, zoals de Galaxy Flip en Fold modellen, tussen nu en 2025 met 80 procent gaat groeien.

Dat lijkt een stevige en boude voorspelling, maar we moeten daarbij natuurlijk wel in ogenschouw houden dat de markt voor foldables op dit moment nog niet zo heel groot is.

Op dit moment, en dat is ook informatie van Samsung, is nog slechts 1 procent van alle smartphones die Samsung verkoopt een foldable. Er zit dus nog wel wat groei in die markt. Opvoubare smartphones maken zijn het ‘gimmick’ stadium - in de rum drie jaar dat ze o de markt zijn - nog niet ontgroeid. Ze zijn leuk, maar nog niet echt praktisch en ze missen een duidelijke killer-app of -functie.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...