​'Selfie-camera iPhone 14 kan automatisch focussen'

​'Selfie-camera iPhone 14 kan automatisch focussen'

Vorig artikel Volgend artikel

iPhone 14 moet het makkelijker maken om goede selfies te schieten, door autofocus aan de camera toe te voegen. Volgens geruchten wil Apple automatische focus toevoegen aan zijn frontcamera om de kwaliteit van selfies te verbeteren.

Selfies maken

De beste selfies zijn die waarbij je je arm (en dus je telefoon) ver van je afhoudt. Hierdoor heb je namelijk ook nog iets van de omgeving op de foto. Er zijn telefoons die een groothoekeffect toevoegen aan de selfiecamera, waardoor je bijvoorbeeld met groepen op de foto kan. Erg handig, maar er komt nu iets nieuws naar de aankomende iPhone.

Als je je arm erg ver uitstrekt, dan heb je vaak het probleem dat je alsnog met je andere arm naar je telefoon moet reiken om te zorgen dat de telefoon op jou focust, zodat je niet helemaal vaag in beeld bent maar juist haarscherp. Er zijn ook mensen die dat met de hand kunnen die de telefoon vast heeft, maar soms is dat lastig en wil je liever je telefoon goed vasthouden. Het is allemaal geen ramp, het is alleen niet zo handig, waardoor een autofocus op de selfiecamera van iPhone 14 erg welkom zou zijn. Op dit moment hebben Apple’s telefoons fixed focus, wat betekent dat de focus niet instelbaar is, maar vaststaand.

Autofocus

Waarbij dat namelijk ook erg handig is, dat is bij het maken van video’s in selfiestand. Het is handig om dat met de selfiecamera te doen, omdat je dan meteen het scherm erbij hebt en jezelf kunt zien. Soms heb je wel de focus gevonden, maar zodra je dan net even naar voren of naar achteren gaat met je hoofd, dan is je telefoon je kwijt en eindigt het met een wazig beeld. Autofocus zorgt dat de telefoon steeds naar je blijft zoeken en je scherp houdt. Of tenminste: het beeld dat van je wordt gemaakt.

De expert Ming-Chi Kuo voorspelt dat het nieuwe Apple-toestel naast zo’n autofocus ook een groter diafragma krijgt (f/1,9 tegenover de f/2,2 van de iPhone 13). Zo’n diafragma bepaalt hoeveel licht er in de camera valt en dat is belangrijk, want hoe meer licht, hoe beter en gedetailleerder een foto over het algemeen wordt. Juist wanneer het schemert kan dat enorm helpen je foto te verbeteren. Hierdoor kun je heldere foto’s van jezelf maken en dat ziet er al gauw veel professioneler uit.

iPhone 14-geruchten

Daarnaast schijnt iPhone 14 Pro ook iets juist weg te nemen in plaats van toe te voegen, namelijk de notch. Apple gaat voor het perferatorgat in het scherm voor de selfiecamera. Verder worden wel alle vier de aankomende iPhones voorzien van de verbeterde selfiecamera met autofocus, meent Ming-Chi Kuo. Zo’n autofocus is trouwens niet nieuw in smartphonecamera’s: onder andere Samsung Galaxy S22 heeft automatische focus in de selfiecamera.

Eerdere geruchten over de iPhone 14 zijn dat het toestel FaceID onder het scherm heeft en dat ook de camera’s aan de achterzijde worden verbeterd: zo zou de hoofdcamera 48 megapixel zijn. De verwachting is dat Apple in september zijn nieuwe iPhones aangekondigt. Daarnaast bevat het toestel een gloednieuwe A16-chip en een Qualcomm X65-modem. Als de geruchten kloppen, want Apple zelf is zoals altijd nog stil over zijn aankomende toestel.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...