​Eerste iPhone 14-geruchten steken de kop op

​Eerste iPhone 14-geruchten steken de kop op

Vorig artikel Volgend artikel

Een nieuw jaar, een nieuwe iPhone. Reden genoeg voor de eerste geruchten om de kop op te steken. Er werd al eerder wat gefluisterd, maar dit gerucht over iPhone 14 lijkt heel serieus. De nieuwe smartphone van Apple zou een ‘perferatorgat’-camera hebben als selfiecamera en daarnaast Face ID onder het scherm hebben.

iPhone 14-gerucht

De twitteraar DylenDKT komt op de proppen met die gerucht, en die heeft het vaker bij het rechte eind gehad. De iPhone 14 Pro zou een klein ‘gaatje’ aan de voorkant hebben als selfiecamera, zodat het scherm verder over de gehele lengte en breedte van de voorzijde van het toestel kan lopen. Maar, wat gaat er dan gebeuren met de Face ID-hardware, die essentieel is voor Apple? Die wordt onder het scherm geplaatst.

Face ID

Apple is sowieso wat meer aan het experimenteren met Face ID. Op iPhone 13 was deze al kleiner, met een kleinere notch voor de nieuwe iPhone. Een kleinere notch (het zwarte gedeelte in de telefoon waarop onder andere je meldingen te zien zijn), betekent meer scherm. Helemaal geen notch is natuurlijk nog beter en tot nu toe hebben smartphonemakers dat ook wel gedaan.

Daar zijn echter meerdere problemen mee. Vooral: wat doe je dan met de selfiecamera? Veel makers kiezen ervoor om die als een soort perferatorgat alsnog bovenin het scherm te laten bestaan. Zo kan het scherm wel net zo rechthoekig zijn als het toestel, maar heb je alsnog een selfiecamera. Er zijn ook leveranciers die besloten om de camera onder het scherm te bouwen, maar omdat daar toch weer pixels overheen vallen, zijn er soms wat vaagheden en zwakkere kleuren waarneembaar.

Nieuwe Apple-telefoon

Dat zijn echter twee factoren waar Face ID geen last van heeft, waardoor die technologie zich goed laat lenen om onder het scherm te liggen. Apple is een van de leveranciers die het langst vol heeft gehouden met zijn notch, dus het zou ondanks dat de concurrentie het al langer doet vrij revolutionair zijn voor het bedrijf om hierin nu ook mee te gaan. Maar het zou volgens het gerucht ook weer niet helemaal overstag gaan: iPhone 14 zou wel een notch krijgen, alleen de Pro-versie wordt zoals hierboven beschreven.

Hoewel dit de eerste iPhone-roddel van dit jaar is, waren er eind vorig jaar ook al de nodige geruchten over Apple's nieuwe telefoon. Zo zouden er eindelijk betere camera's van 48 megapixel inzitten.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...