Mobile09.10.2023

Samsung overweegt langere ondersteuning smartphones


Helaas alleen voor de security updates

Vorige week presenteerde Google de nieuwe Pixel smartphones. Het grootste nieuws was daarbij dat Google deze toestellen voortaan zeven jaar lang security updates zal voorzien. Gezien het feit dat smartphone gebruikers tegenwoordig langer met een toestel doen dan een aantal jaar geleden, is dat voor veel consumenten een welkome beslissing. Samsung denkt er nu ook over na om de periode voor ondersteuning van haar smartphones te verlengen; van vijf naar zeven jaar. Dat is althans wat een Samsung topman in een gesprek met Sammobile, al jaren een van de meest toonaangevende blogs over mobiele Samsung producten, gezegd heeft.

Niet meer elke twee jaar een nieuwe smartphone kopen

Ten eerste is het natuurlijk mooi als ook Samsung zou besluiten haar smartphones langere tijd van security updates te gaan voorzien. Tegenwoordig doen we immers, zoals gezegd, steeds vaker langer dan twee jaar met onze smartphones. De specs vrijwel alle nieuwe smartphones zijn immers van dien aard dat ze ook na drie, vier en soms zelfs vijf jaar nog prima voldoen. De enige uitzondering geldt wellicht voor sommige ultra goedkope modellen die bij de lancering vaak uitgerust worden met ‘oudere’ camera’s, processoren en ook qua RAM en opslaggeheugen wat beperkt zijn.

Bovendien zijn de verschillen tussen de nieuwe en de oude modellen van, bijvoorbeeld de Galaxy S en Galaxy A smartphones al jaren niet meer van dien aard dat je als gebruiker ‘achter loopt’ wanneer je niet met de nieuwste smartphone rondloopt. Vaak blijven de veranderingen tegenwoordig beperkt tot een iets betere camera, dito scherm en andere kleine hardware updates. Om daar elk jaar, of elke twee jaar, honderden tot meer dan duizend euro voor uit te geven, is gewoonweg niet nodig, en zeker ook niet verstandig.

Daarnaast zou een langere periode van support en updates ook goed nieuws zijn voor iedereen die zijn of haar Samsung smartphone toch na twee of drie jaar wil vervangen. Een toestel dat daarna nog twee of drie jaar kan rekenen op security updates levert tweedehands ongetwijfeld meer op dan toestellen waarbij die ondersteuning na twee of drie jaar stopt.

Geen zeven jaar OS-updates

Jammer is wel dat Samsung, in tegenstelling tot Google, blijkbaar alleen overweegt om de ondersteuning met security updates te verlengen. De Koreaanse fabrikant zou er beter aan doen om ook het aantal OS-updates dat elk toestel krijgt, te vergroten. Nu zijn dat er bij de meeste toestellen drie of vier.

Dat betekent dat je na aanschaf nog zeker drie jaar verzekerd bent van de nieuwste Android versie. Daarna is het gedaan. Kom op Samsung, maak daar ook gewoon zes of zeven van. Zeker de Galaxy S en Galaxy A modellen moeten dat makkelijk aan kunnen. Maar ja, misschien is marktleider Samsung bang dat klanten dan ‘te lang’ met hun oude toestellen blijven lopen

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Samsung

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung heeft sneakers gemaakt in samenwerking met de Nederlandse ontwerper Roel van Hoff. Je kunt ze alleen winnen, en alleen in Nederland.

Gadgets13.06.2024

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

Samsung is verdacht open over zijn aankomende gadget, de slimme ring. Het laat het juist heel bewust weten om Oura voor te zijn.

Gadgets04.06.2024

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Er wordt verwacht dat Samsung Galaxy Ring aankondigt in juli, samen met nieuwe slimme horloges, foldables en oordopjes. Wat kan-ie?

Gadgets30.05.2024

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Ondertussen is Keukenhof tijdelijk gesloten, maar wij mochten een laatste magische night meemaken: A night at Keukenhof. Klinkt als een horrorfilm, is het verre van. Samen met de Samsung Galaxy S24 gingen we op pad, nachtfoto’s maken.

Mobile30.05.2024

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?