Google kondigt Pixel 8 aan: 7 jaar updates

Google kondigt Pixel 8 aan: 7 jaar updates

Vorig artikel Volgend artikel

Google heeft iets geleerd van het Nederlandse Fairphone: het geeft zijn zojuist aangekondigde Pixel 8-smartphone 7 jaar lang software-updates, zodat het toestel langer meegaat dan al zijn voorgangers. Toestellen moeten we eigenlijk zeggen, want er is een Pixel 8 en een Pixel 8 Pro, maar beiden krijgen dus die ondersteuning tot 2030.

Google Pixel 8

Beide toestellen hebben een plat scherm en de Pixel 8 is een 6,2 inch telefoon (het beeld is 2400x1080 pixels). Pixel 8 Pro is 6,7 inch (2992 x 1344 pixels) en kan tussen 1 en 120 Hertz verversen. Dat is bij de gewone 8 tussen de 60 en 120 Hertz. De schermen zijn feller en dat betekent dat je ze beter kunt zien als je ze bijvoorbeeld in de zon gebruikt. Let wel: hoe hoger je de felheid zet, hoe sneller je batterij opgaat.

De nieuwe telefoons maken gebruik van Google’s Tensor G3-processor, al werd er niet veel gesproken over de specificaties van het toestel: het ging vooral over wat hij kan. Zo heeft de Pixel 8 een werkgeheugen van 8 GB, wat bij de Pro 12 GB is. De opslag is 128 GB en 256 GB, maar er is ook een optie bij de Pro voor 512 GB. Google had het echter vooral graag over de camera’s en hun kunnen.

Audio Magic Eraser

De hoofdcamera heeft een 50 megapixel-sensor en die zou veel beter omgaan met licht, waardoor je er mooie nachtfoto’s mee kunt maken. Er is ook een ultragroothoeklens aanwezig van 12 megapixel. Aan de voorzijde zit een 10,5 megapixel selfiecamera. Bij de Pro is de hoofdcamera hetzelfde, maar is er gekozen voor een 48 megapixel telefotocamera en een 48 megapixel groothoek. De telefotocamera van de Pro kan 5x zoomen.

De camera’s van Pixel 8 Pro worden volop voorzien van AI en andere softwaresnufjes om je foto’s en video’s zo optimaal mogelijk te maken. Daarom heeft het ook de mogelijkheid om nachtelijke video’s nog mooier te maken, maar daarvoor moet je online zijn omdat er in de cloud vanalles gebeurt om die video-beelden op te poetsen. Met de nieuwe Audio Magic Eraser kun je achtergrondgeluid uit een video filteren, zoals een blaffende hond of skateboardwieltjes die over de grond razen.

Pixel Watch 2

Pixel 8 verschijnt op 12 oktober met Android 14, de nieuwe upgrade van het besturingssysteem. Pixel 8 kost 799 euro, versus 1099 euro voor de 8 Pro. Een enorme stijging in prijs: Pixel 7 kostte nog 649 euro. Maar goed, je doet blijkbaar wel lang met dit toestel, als alles een beetje meezit.

Pixel Watch 2

Normaliter besteden we minder aandacht aan Pixel Watch omdat deze doorgaans niet in Nederland verschijnen (behalve via de grijze route). Nu heeft Google er echter voor gekozen om het horloge wel uit te brengen in Nederland en dat is goed nieuws. Pixel Watch 2 is namelijk qua uiterlijk (net als de eerste trouwens) erg anders dan de rest van de wearables. Het klokje is rond en ligt als het ware als een druppel op je pols. Niet iedereen houdt ervan, en het is ook wat subtieler en kleiner, maar er zijn ook veel mensen die dit model waarderen. De Watch 2 heeft bovendien als fijne bijkomstigheid dat hij een nieuwe processor heeft die hem sneller moet maken, maar ook een nieuwe sensor om de huidtemperatuur vast te leggen. De hartregistratie is aanzienlijk nauwkeuriger geworden, zegt Google. Zo kun je er ook zwaardere trainingen zoals roeien en HIIT mee registreren. Ook gebruikt Pixel Watch 2 elektrodes om te checken hoe je temperatuur is. Zo kan bijvoorbeeld stress worden vastgesteld.

Het horloge maakt gebruikt van de Qualcomm Snapdragon Wear W5 Gen 1-processor en hij komt volgende week uit voor een wederom vrij pittige adviesprijs van 399 euro.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...