Nieuwe toestellen en een circulair abonnement van Nokia #IFA

Nieuwe toestellen en een circulair abonnement van Nokia #IFA

Nokia G60 5G, X30 5G en T21 tablet en een nieuwe vorm van toestellease onthuld in Berlijn

Vorig artikel Volgend artikel

HMD Global, het moederbedrijf van Nokia smartphones en tablets, heeft op de IFA in Berlijn, vanaf het dakterras van de regionale omroep RBB, twee nieuwe smartphones en een tablet aangekondigd. Daarnaast maakte het bedrijf bekend dat het Circular abonnement, voor een duurzamer gebruik van toestellen, in de UK en Duitsland gelanceerd wordt. Feitelijk een nieuwe vorm van ‘toesetllease’, maar dan met een ‘groene’ duurzame insteek. Een beetje zoals Fairphone dat enkele maanden geleden ook aankondigde.

Circular: toestellease met een duurzaam tintje

Gebruikers die een Circular abonnement afsluiten bij Nokia kunnen op elk moment dat ze dat willen een ander toestel kiezen. Uiteraard tegen betaling van een (nieuw) maandtarief. Het idee is dat de ‘oude’ toestellen door Nokia gerecycled, opgeknapt en opnieuw ingezet worden, of naar liefdadigheidsinstellingen gaan. In het abonnement zijn ook eventuele schade, verlies of diefstal inbegrepen, plus een vervangend toestel, mocht dat nodig zijn. De tarieven voor een Circular abonnement liggen tussen de 12 en 30 euro per maand, afhankelijk van het toestel dat je kiest.

Gebruikers die hun toestellen besluiten langer te houden ontvangen een beloning via het ‘Seeds of Tomorrow’-programma. Hoe langer iemand een toestel houdt, hoe meer 'seeds' men ontvangt om te besteden aan een reeks goede doelen gericht op duurzaamheid en liefdadigheid: bomen planten, koolstof uit de atmosfeer halen, plastic uit rivieren verwijderen of connectiviteit bieden aan mensen in nood. Dat is natuurlijk heel erg 2022 van Nokia. De vraag is echter of deze groene argumenten toestellease nu wél tot een succes zullen maken. Het is een abonnementsvorm die in het verleden al door meerdere providers en fabrikanten geprobeerd is, tot nu toe nog altijd zonder succes, in Nederland tenminste.

Nokia-G60-X30
De twee nieuwe Nokia smartphones

Nieuwe Nokia smartphones

In Berlijn werden dus drie nieuwe Nokia toestellen gepresenteerd. De duurste (549 euro) is de Nokia X30 5G. Die heeft een frame dat gemaakt van 100 procent gerecycled aluminium en een achterkant van 65 procent gerecycled plastic. Verder vallen de 50 megapixel PureView camera met optische beeldstabilisatie (OIS) en AI software om groothoek- en nachtopnames te maken op. Het toestel is voorzien van een 6,43 inch scherm en draait uiteraard op Android One.

De Nokia X30 5G is vanaf eind september verkrijgbaar op nokia.com in Cloud Blue of Ice White, in geheugen- en opslagconfiguraties van 6/128 GB en 8/256 GB, vanaf een gemiddelde prijs van 519 euro (6/128) en 549 euro (8/256).

Ook de goedkopere Nokia G60 5G is grotendeels ontwikkeld met gerecycled aluminium (100%) en plastic (60%). Hij heeft verder een 6,58 inch FHD+ 120Hz-scherm een drievoudige camera met 50 MP en AI software. Ook dit is een Android One toestel.

De Nokia G60 5G is vanaf vandaag verkrijgbaar in Pure Black of Ice Grey, in geheugen- en opslagconfiguraties van 4/128 GB en 6/128 GB, vanaf een gemiddelde prijs van 329 euro (4/128) en 369 euro (6/128).

Nokia houdt ook nog steeds vast aan hert 3-3-3 belofte. Dit omvat drie jaar Android OS-upgrades, drie jaar maandelijkse beveiligingsupdates, en een verlengde garantie van drie jaar zonder extra kosten. Met die updates wilde het in het verleden nog niet zo vlotten. Het duurde bij bepaalde toestellen soms erg lang voordat updates uitgerold werden.

Tijdens de persconferentie in Berlijn presenteerde HMD Global ook nog de Nokia C31, een toestel dat minder dan 120 euro gaat kosten. Dat zal dan wel het toestel zijn dat je met het Circular abonnement voor 12 euro per maand kunt 'krijgen'. Vooralsnog komt de C31 niet officieel naar Nederland. Dat zal wellicht ook te maken hebben met het feit dat Circular in Nederland nog niet beschikbaar is.

Nokia-Dakterras-IFA
Het uitzicht vanaf het dakterras waar HMD Global de nieuwe Nokia's in het zonnetje gezet werden was in ieder geval werelds 😎

Betaalbare tablet en draadloze speaker

Tot slot presenteerde HMD Global ook nog een betaalbare tablet en een portable draadloze speaker. De tablet, de Nokia T21, heeft een aluminium behuizing. De kunststof onderdelen zijn weer gemaakt van grotendeels (60%) gerecycled plastic. Naast het standaard model is er ook een business uitvoering, met NFC en een stylus.

De Nokia T21 is vanaf tweede helft oktober verkrijgbaar op nokia.com in Charcoal Grey in geheugen- en opslagconfiguratie van 4/64 GB en zal beschikbaar zijn vanaf een gemiddelde prijs van 249 euro (WiFi) en 269 euro (LTE).

De Nokia Portable Wireless Speaker 2 is vanaf tweede helft september verkrijgbaar op nokia.com voor een gemiddelde prijs van 59,99 euro.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...