Mobile21.02.2022

BlackBerry is dood, R.I.P. BlackBerry


[UPDATE]: Het welles-nietes spel is ten einde. BlackBerry smartphones zijn passé

UPDATE (21-02, 07u10): Het was de afgelopen maanden, en vooral ook de laatste zes weken, ‘spannend’ rondom BlackBerry. De nieuwe ‘eigenaar’ van de merknaam, OnwardMobility, had eigenlijk al in 2021 een of meerdere nieuwe smartphones van het iconische merk op de markt willen brengen. Dat zouden toestellen moeten worden zoals we die kennen van een jaar of tien geleden. Degelijke, veilige, smartphones met een fysiek toetsenbord. De formfactor waarmee BlackBerry ooit zo succesvol was.

Echter, 2021 ging voorbij zonder dat er een nieuwe BlackBerry het daglicht zag. Daarmee werd de speculatie gevoed dat het wel eens voorgoed gedaan zou kunnen zijn met de BlackBerry. Iets waar de meeste fans en adepts van het eerste uur al lang vrede mee hadden overigens. Toch verraste OnwardMobility de community enkele weken geleden door te roepen dat ze wel degelijk nog aan een (en meerdere) nieuwe BlackBerry smartphones werkte en dat die dit jaar op de markt zouden komen.

Het definitieve einde voor de BlackBerry

Dit weekend verraste OnwardMobility mij, en de rest van de smartphone wereld, opnieuw. Nu met de mededeling dat het bedrijf, na veel en diep nadenken, besloten heeft haar activiteiten te stoppen en de deuren te sluiten.

“Het is met grote droefheid dat we aankondigen dat OnwardMobility stopt en we niet langer doorgaan met de ontwikkeling van een ultraveilige smartphone met een fysiek toetsenbord”, zo is te lezen in het statement.

Verder wordt iedereen nog bedankt voor hun ondersteuning en inzet en benadrukt OnwardMobility dat het bij de beslissing om BlackBerry definitief ten grave te dragen niet over een nacht ijs gegaan is. Een exacte reden voor het besluit wordt in het statement niet gegeven. Dat geldt ook voor een antwoord op de vraag wat OnwardMobility met de BlackBerry merknaam gaat doen.

OnwardMobility sluit de tent en stopt de ontwikkeling van een nieuwe BlackBerry
OnwardMobility sluit de tent en stopt de ontwikkeling van een nieuwe BlackBerry

Oorspronkelijke artikel

Een week geleden was het zover. De huidige eigenaar van het BlackBerry merk, OnwardMobility, besloot de dienstverlening voor BlackBerry OS toestellen af te sluiten. Dat betekende min of meer het definitieve einde van de BlackBerry. Niet echt een verrassing, al denkt de eigenaar van het merk daar toch echt anders over. Is BlackBerry wel dood?

BlackBerry’s einde kwam niet onverwacht

Toegegeven, na de enorme Ping-hype die er zo’n twaalf jaar geleden voor zorgde dat ineens elke tiener een BlackBerry wilde hebben, ging het vanaf pakweg 2012 alleen nog maar bergafwaarts. Ondanks diverse pogingen het BlackBerry succes nieuw leven in te blazen, viel de smartphone ‘avant la lettre’ uiteindelijk ook ten prooi aan de overmacht, en gebruiksvriendelijkheid, van de touchscreen generatie zoals die door iOS en Android groot gemaakt werd. In dat licht bezien is de dood van BlackBerry feitelijk een logische volgende, en laatste stap.

Echter, die dood wordt OnwardMobility, amper een week na het afsluiten van de dienstverlening, ontkend. Ruim een jaar geleden, in 2020, beloofde de huidige merkeigenaar dat zij in 2021 een nieuwe ‘BlackBerry’ zouden presenteren. Een smartphone, met fysiek toetsenbord, voor zakelijke gebruikers waarbij de nadruk ligt op veiligheid en privacy. Die aankondiging kwam er (helaas) niet. De conclusie dat OnwardMobility met het afsluiten van de BlackBerry dienstverlening het merk definitief begraven had, is dus zo gek nog niet.

BlackBerry is dood, lang leve BlackBerry

Afgelopen weekend liet OnwardMobility in een blog aan de wereld weten dat die ultra-veilige privacy smartphone er wel degelijk nog zal komen. De reden dat het zolang stil gebleven is, had volgens de fabrikant alles te maken met de uitdagingen die men in 2021 voor de kiezen gekregen heeft; corona, chiptekorten, logistieke problemen etc. Problemen waar zo ongeveer de hele wereld mee te maken had.

Vanaf nu, zo belooft OnwardMobility, zal het bedrijf ons (de consumenten) regelmatig op de hoogte gaan houden van de vorderingen en status van het nieuwe toestel. Ofwel, BlackBerry is dood, lang leve BlackBerry.

Een slimme telefoon, voordat de smartphone uitgevonden was

Het waren ooit dé smartphones voor zakelijke gebruikers. Lang voordat de smartphone zoals we die sinds de eerste iPhone (uit 2007) kennen, uitgevonden was. Nee, ik ben nog geen opa, maar loop wel al sinds eind 1992 met een GSM op zak. Ja, zo noemden we toen een mobiele telefoon, tegenwoordig beter bekend als smartphone. In 2004 ontdekte ik mijn eerste BlackBerry. De ultieme e-mail telefoon. Jaren daarvoor mailde, internette en faxte ik al met een Nokia 9100 Communicator, maar de BlackBerry 7210 was compact, had een geweldig toetsenbord en de accu ging veel langer mee. Omdat je voor de zogenoemde BlackBerry-diensten een apart abonnement nodig had, kozen veel bedrijven ervoor medewerkers die onderweg altijd toegang moesten hebben tot hun e-mail, speciaal daarvoor een BlackBerry te geven. Toen uiteraard meestal in combinatie met een Nokia voor de gewone telefoongesprekken.

Zelf heb ik tot diep in de teens van deze eeuw met heel veel plezier verschillende BlackBerry’s gebruikt. Tussen 2004 en 2012 had ik onder andere de 7210, de 8800 en de Bold 9700. Toen BlackBerry, na de grote hype-jaren, ging experimenteren met touchscreen modellen – ze moesten wel – ben ik langzaam maar zeker afgehaakt. De Torch was simpelweg een ramptoestel en de Z10, de eerste full-touchscreen BlackBerry, met BlackBerry OS 10 kon in geen velden of wegen tippen aan iOS of Android. Buggy, niet intuïtief en met het verdwijnen van dat monsterlijk goede fysieke qwerty toetsenbord, waar BlackBerry al meer dan 15 jaar om bekend stond, verdween ook de interesse van de laatst overgebleven BlackBerry ‘addicts’.

Jammer, maar hey… times change. Het zal mij dan ook benieuwen waarmee OnwardMobility het BlackBerry merk weer nieuw leven in gaat blazen. Alle pogingen die daartoe, door verschillende eigenaren, sinds 2013 ondernomen zijn, zijn tevergeefs gebleken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over BlackBerry

​Tijdmachine: BlackBerry liet ons massaal pingen: tot de storing

BlackBerry: het maakte telefoons zoals we ze nu niet meer kennen. Deze week stappen we in een tijdmachine en reizen we af naar het jaar 1999, want toen begon het allemaal voor het telefoonimperium van RIM.

Mobile30.10.2023

​Tijdmachine: BlackBerry liet ons massaal pingen: tot de storing

​De trailer van de film BlackBerry is heerlijk nerdy

“Stel je voor: een telefoon en e-mail-apparaat in één.” Als je dat als knappe kop bedenkt, dan ben je briljant. Dat is wel gebleken, want het telefoonmerk BlackBerry heeft zichzelf in een heel korte tijd onsterfeli...

Mobile16.03.2023

​De trailer van de film BlackBerry is heerlijk nerdy

Tik 'm aan, 2-duimentypers
​RIP BlackBerry: de smartphone sterft 4 januari

Pingen, wie doet het ooit nog? Ja, als je een geluid selecteert voor WhatsAppjes dat klinkt als ‘ping!’ misschien, maar het pingen zoals we dat bedoelen, namelijk chatten op een BlackBerry, is officieel iets voor in...

Mobile31.12.2021

​RIP BlackBerry: de smartphone sterft 4 januari

AWS en BlackBerry vernieuwen intelligent voertuig-dataplatform Blackberry IVY

Amazon Web Services (AWS) en BlackBerry gaan een meerjarige, wereldwijde overeenkomst aan om het Intelligent Vehicle Data Platform (IVY) van BlackBerry te ontwikkelen en op de markt te brengen. BlackBerry IVY is een aa...

DC Business01.12.2020

AWS en BlackBerry vernieuwen intelligent voertuig-dataplatform Blackberry IVY

BlackBerry gaat de OS leveren voor de Xpeng smart car

Het eens zo baanbrekende BlackBerry maakt nauwelijks nog smartphones, maar vond een toekomst in het leveren van software voor slimme apparaten, waaronder auto's. Het Canadese bedrijf heeft deze bedrijfstak nu naar China...

Tech in Asia27.08.2020

BlackBerry gaat de OS leveren voor de Xpeng smart car

Goed Nieuws op vrijdag: Wie is de mol kandidaten, The Crown en comebacks

Het weekend staat weer voor de deur en die beginnen we inmiddels traditiegetrouw met een artikel vol goed nieuws. Een beetje positiviteit kunnen we allemaal wel gebruiken toch? In dit wekelijkse overzicht dus geen wereld...

Nieuws21.08.2020

Goed Nieuws op vrijdag: Wie is de mol kandidaten, The Crown en comebacks

Het lijkt erop dat BlackBerry smartphones definitief gaan verdwijnen

Misschien moet je diep in je geheugen graven naar wat de BlackBerry ook alweer was. Toch zijn er nog altijd fervente fans te vinden van de ooit zo populaire smartphone. De van oorsprong Canadese fabrikant verloor de stri...

Mobile04.02.2020

Het lijkt erop dat BlackBerry smartphones definitief gaan verdwijnen

BlackBerry komt met nieuwe telefoons

Laatst bracht Blackberry nog de Key2 uit, en nu komen er weer twee nieuwe telefoons van het merk op de markt. Dit zijn de Blackberry Evolve en de Blackberry Evolve X. Blackberry Evolve en Evolve X De twee nieuwe telefoo...

Mobile03.08.2018

BlackBerry komt met nieuwe telefoons

Verder lezen over Smartphone

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI