​RIP BlackBerry: de smartphone sterft 4 januari

​RIP BlackBerry: de smartphone sterft 4 januari

Vorig artikel Volgend artikel

Pingen, wie doet het ooit nog? Ja, als je een geluid selecteert voor WhatsAppjes dat klinkt als ‘ping!’ misschien, maar het pingen zoals we dat bedoelen, namelijk chatten op een BlackBerry, is officieel iets voor in het museum. 4 januari sterft BlackBerry echt.

BlackBerry

BlackBerry was op een bepaald moment in de geschiedenis een enorm populaire telefoon. Het was in de tijd dat de iPhone in opkomst was en mensen op zoek waren naar een handige telefoon om snel berichtjes op te tikken. Dat kon ideaal op een BlackBerry, want die had een fysiek toetsenbord. Al gauw hadden zowel particuliere gebruikers als zakelijke gebruikers een BlackBerry.

Echter kampte het telefoonmerk ook met de nodige uitdagingen. Zo is er een keer een aantal dagen (!) een storing geweest waardoor je geen berichten meer kon sturen met je BlackBerry, en kon het merk helaas niet overleven toen iPhone een steeds sterkere gadget werd, naast de stevig in hun schoenen staande Androids. Jammer, want BlackBerry stond voor een betere beveiliging en het had op een bepaald moment zelfs een marktaandeel van 50 procent in de Verenigde Staten.

Beveiligingssoftware

Vanaf 4 januari zullen telefoons en tablets die BlackBerry 7.1 of eerder hebben, of BlackBerry 10 of PlayBook niet meer goed werken. Data gebruiken kan dan niet meer, sms’en niet, telefoneren niet: zelfs het bellen van de hulpdiensten is niet langer nodig. Kortom, BlackBerry is dan officieel dood.

BlackBerry schrijft: “Tegenwoordig richt BlackBerry zich op het leveren van intelligente beveiligingssoftware en -diensten aan ondernemingen en overheden over de hele wereld. Sinds we zijn uitgegroeid tot een onderneming voor bedrijfssoftware en cyberbeveiliging, hebben we vragen ontvangen over onze plannen om doorlopende ondersteuning te bieden voor BlackBerry 7.1 OS en vroeger, en BlackBerry 10-apparaten. In 2017 hebben we ons gecommitteerd om minimaal twee jaar ondersteuning te bieden voor BlackBerry 10 en minimaal twee jaar BlackBerry-netwerktoegang voor BBOS-apparaten.”

Android-telefoons

Het heeft alles dus in principe langer in de lucht gehouden dan het had beloofd, maar nu komt er dus echt een einde aan een tijdperk. Goed om te weten: niet alle BlackBerry-apparaten maken gebruik van het besturingssysteem van BlackBerry. De BlackBerry’s die runnen op Android doen het nog gewoon, dus het is af te raden om die al naar de milieustraat te brengen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...