DC Business01.12.2020

AWS en BlackBerry vernieuwen intelligent voertuig-dataplatform Blackberry IVY


Amazon Web Services (AWS) en BlackBerry gaan een meerjarige, wereldwijde overeenkomst aan om het Intelligent Vehicle Data Platform (IVY) van BlackBerry te ontwikkelen en op de markt te brengen.

BlackBerry IVY is een aanpasbaar, cloud-verbonden softwareplatform waarmee autofabrikanten op een consistente en veilige manier voertuigsensordata kunnen interpreteren en standaardiseren. Zo kunnen zij bruikbare inzichten creëren op basis van die data, zowel in het voertuig als in de cloud. Autofabrikanten kunnen deze informatie gebruiken om reactieve diensten in het voertuig te realiseren die de bestuurders- en passagierservaring verder verbeteren.

Snellere innovaties

BlackBerry IVY pakt een essentieel probleem in de auto-industrie aan voor datatoegang, -verzameling en -beheer. Moderne auto’s en vrachtwagens bestaan uit duizenden onderdelen van verschillende leveranciers waarbij elk voertuigmodel een unieke set eigen hardware- en softwarecomponenten omvat. Deze onderdelen, waaronder steeds meer verschillende voertuigsensoren, produceren gegevens in unieke en gespecialiseerde bestandsformats. De zeer specifieke vaardigheden die nodig zijn om met deze data om te gaan, en de uitdagingen om er toegang toe te krijgen vanuit ingebouwde voertuigsubsystemen, beperken de mogelijkheden van ontwikkelaars om snel te innoveren en nieuwe oplossingen op de markt te brengen. BlackBerry IVY lost deze uitdagingen op door machine learning (ML) toe te passen op die gegevens om zo voorspellende inzichten en beslissingen te genereren. Autofabrikanten kunnen daardoor meer gepersonaliseerde rijervaringen bieden.

Prestaties verder verbeteren

Meerdere voertuigbesturingssystemen en multicloud-implementaties worden ondersteund om de compatibiliteit tussen automodellen en -merken te garanderen. BlackBerry IVY bouwt voort op de BlackBerry QNX-software om data uit auto’s te verzamelen en te standaardiseren. Ook maakt IVY gebruik van het brede dienstenportfolio van AWS, inclusief mogelijkheden voor Internet of Things (IoT) en ML. BlackBerry IVY werkt in de embedded systemen van een auto, maar wordt op afstand beheerd en geconfigureerd vanuit de cloud. Het resultaat is dat autofabrikanten meer inzicht krijgen in voertuiggegevens, controle krijgen over wie er toegang toe heeft en edge computing-mogelijkheden om te optimaliseren hoe snel en efficiënt de gegevens worden verwerkt. Met de geïntegreerde mogelijkheden van BlackBerry IVY kunnen autofabrikanten nieuwe functies en prestaties leveren aan klanten gedurende de levensduur van hun met de cloud verbonden voertuigen, en nieuwe manieren ontwikkelen om meer omzet te genereren en bedrijfsmodellen te ontwikkelen, gebaseerd op voertuigdata.

Zo kan het platform bijvoorbeeld voertuigdata gebruiken om rijgedrag en gevaarlijke situaties, zoals een glad wegdek of filevorming, te herkennen. Vervolgens kan het een bestuurder aanraden om relevante voertuigveiligheidsfuncties in te schakelen, zoals tractiecontrole of cruise control. IVY geeft autofabrikanten vervolgens feedback over hoe en wanneer die veiligheidsvoorzieningen worden gebruikt zodat ze gerichte investeringen kunnen doen om de voertuigprestaties te verbeteren. Bovendien kunnen bestuurders van elektrische voertuigen ervoor kiezen om de batterij-informatie van hun auto te delen met laadnetwerken. Zo kan BlackBerry IVY proactief een laadstation reserveren en laadtijd aanpassen aan de locatie en route van de bestuurder. Het kan ook inzicht bieden aan ouders van tieners die ervoor kunnen kiezen om op maat gemaakte meldingen te ontvangen op basis van inzichten van voertuigsensoren wanneer het aantal passagiers in het voertuig verandert, wanneer de bestuurder lijkt te sms’en, afgeleid is of de snelheidslimieten niet in acht neemt. Ouders kunnen tegelijkertijd een herinnering krijgen om het kinderslot in te schakelen wanneer het voertuig een kind op de achterbank detecteert.

aws-blackberry
aws-blackberry

Verschillende modellen, één platform

BlackBerry IVY stelt autofabrikanten in staat om sneller nieuwe voertuigtoepassingen en verbonden diensten voor meerdere automerken en -modellen te bouwen, te implementeren en winstgevend te maken. In plaats van te investeren in eenmalige oplossingen die voldoen aan de specifieke techniek van verschillende automodellen, kunnen autofabrikanten die BlackBerry IVY inzetten de data gebruiken als bouwstenen voor nieuwe diensten die in ieder model werken. Autofabrikanten gebruiken de Application Programming Interfaces (API’s) van het platform om data en output te delen met hun softwareontwikkelingsteams. Zo kunnen ze innoveren terwijl ze ook de privacy en veiligheid van klanten beschermen. Dit door te bepalen wie toegang heeft tot voertuig- en app-data op detailniveau.

Bovendien maakt BlackBerry IVY het voor autofabrikanten eenvoudiger om samen te werken met meer ontwikkelaars om de creatie van diensten te versnellen die betere voertuigprestaties, lagere onderhouds- en reparatiekosten en meer gemak bieden. Door real-time prestatiegegevens te analyseren, konden autofabrikanten bijvoorbeeld de eerste tekenen van mogelijk defecte onderdelen herkennen, code implementeren om getroffen voertuigen te identificeren, getroffen bestuurders op de hoogte stellen en gerichte terugroepacties uitvoeren. Autofabrikanten kunnen de software op afstand implementeren en bijwerken via de Cloud Console van het platform (een webinterface voor het beheer van BlackBerry IVY) om de functionaliteit van het systeem continu te verbeteren.

Meer weten over BlackBerry IVY en de algemene beschikbaarheid? Check deze website.

[Fotocredits © metamorworks – Adobe Stock]

Verder lezen over Amazon

Teaser trailer: The Lord of the Rings – The Rings of Power seizoen 2

Prime Video heeft gisteren bekendgemaakt dat The Lord of the Rings: The Rings of Power seizoen twee op donderdag 29 augustus exclusief op Prime Video in première gaat. Onderstaande teaser trailer neemt je als kijker mee op een reis vol actie, naar het Tweede Tijdperk van J.R.R. Tolkien.

Entertainment15.05.2024

Teaser trailer: The Lord of the Rings – The Rings of Power seizoen 2

Terugkeer van favoriete personages
Gollum regisseert nieuwe Lord of the Rings-film: komt in 2026

Warner Bros. Discovery werkt aan meerdere Lord of the Rings-films en de eerste die uitkomt is een verhaal over Gollum. We kennen het wezen wel van zijn obsessie met zijn precious, de ring, maar wat weten we nou eigenlijk echt van hem?

Entertainment09.05.2024

Gollum regisseert nieuwe Lord of the Rings-film: komt in 2026

The Boys zijn geen beroemdheden meer in nieuwe trailer

Harde actie, liters bloed en veel drama: het vierde seizoen van The Boys komt eraan en Amazon Prime Video heeft de trailer gelanceerd.

Entertainment06.05.2024

The Boys zijn geen beroemdheden meer in nieuwe trailer

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Amazon heeft niet alleen Ring als smarthomemerk, het is ook de eigenaar van Blink. En Blink heeft een nieuwe camera.

Gadgets30.04.2024

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Fallout en The Last of Us. Als het om series gaat is de vergelijking snel gemaakt. Beide series zijn gebaseerd op videogames. The Last of Us is al een doorslaand succes is en Fallout lijkt in zich te hebben dat ook te worden.

Entertainment17.04.2024

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Fallout gekeken? Dan heb je misschien wel de behoefte gevoeld om dat nummer te bellen dat in de zesde aflevering voorbij komt. Niet doen: dat is al voor je gedaan en dat scheelt weer belkosten.

Entertainment16.04.2024

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien

Verder lezen over BlackBerry

​Tijdmachine: BlackBerry liet ons massaal pingen: tot de storing

BlackBerry: het maakte telefoons zoals we ze nu niet meer kennen. Deze week stappen we in een tijdmachine en reizen we af naar het jaar 1999, want toen begon het allemaal voor het telefoonimperium van RIM.

Mobile30.10.2023

​Tijdmachine: BlackBerry liet ons massaal pingen: tot de storing

​De trailer van de film BlackBerry is heerlijk nerdy

“Stel je voor: een telefoon en e-mail-apparaat in één.” Als je dat als knappe kop bedenkt, dan ben je briljant. Dat is wel gebleken, want het telefoonmerk BlackBerry heeft zichzelf in een heel korte tijd onsterfeli...

Mobile16.03.2023

​De trailer van de film BlackBerry is heerlijk nerdy

Tik 'm aan, 2-duimentypers
BlackBerry is dood, R.I.P. BlackBerry

UPDATE (21-02, 07u10): Het was de afgelopen maanden, en vooral ook de laatste zes weken, ‘spannend’ rondom BlackBerry. De nieuwe ‘eigenaar’ van de merknaam, OnwardMobility, had eigenlijk al in 2021 een of meerder...

Mobile21.02.2022

BlackBerry is dood, R.I.P. BlackBerry

[UPDATE]: Het welles-nietes spel is ten einde. BlackBerry smartphones zijn passé
​RIP BlackBerry: de smartphone sterft 4 januari

Pingen, wie doet het ooit nog? Ja, als je een geluid selecteert voor WhatsAppjes dat klinkt als ‘ping!’ misschien, maar het pingen zoals we dat bedoelen, namelijk chatten op een BlackBerry, is officieel iets voor in...

Mobile31.12.2021

​RIP BlackBerry: de smartphone sterft 4 januari

BlackBerry gaat de OS leveren voor de Xpeng smart car

Het eens zo baanbrekende BlackBerry maakt nauwelijks nog smartphones, maar vond een toekomst in het leveren van software voor slimme apparaten, waaronder auto's. Het Canadese bedrijf heeft deze bedrijfstak nu naar China...

Tech in Asia27.08.2020

BlackBerry gaat de OS leveren voor de Xpeng smart car

Goed Nieuws op vrijdag: Wie is de mol kandidaten, The Crown en comebacks

Het weekend staat weer voor de deur en die beginnen we inmiddels traditiegetrouw met een artikel vol goed nieuws. Een beetje positiviteit kunnen we allemaal wel gebruiken toch? In dit wekelijkse overzicht dus geen wereld...

Nieuws21.08.2020

Goed Nieuws op vrijdag: Wie is de mol kandidaten, The Crown en comebacks

Het lijkt erop dat BlackBerry smartphones definitief gaan verdwijnen

Misschien moet je diep in je geheugen graven naar wat de BlackBerry ook alweer was. Toch zijn er nog altijd fervente fans te vinden van de ooit zo populaire smartphone. De van oorsprong Canadese fabrikant verloor de stri...

Mobile04.02.2020

Het lijkt erop dat BlackBerry smartphones definitief gaan verdwijnen

BlackBerry komt met nieuwe telefoons

Laatst bracht Blackberry nog de Key2 uit, en nu komen er weer twee nieuwe telefoons van het merk op de markt. Dit zijn de Blackberry Evolve en de Blackberry Evolve X. Blackberry Evolve en Evolve X De twee nieuwe telefoo...

Mobile03.08.2018

BlackBerry komt met nieuwe telefoons

Verder lezen over Zelfrijdende auto

Eerste race met zelfrijdende race-auto’s was uiterst vreemd

Een race zoals de Formule 1, maar dan iets langzamer, iets minder auto's en zonder coureurs. Hoe? De zelfrijdende race-auto's uit de A2RL.

Automotive29.04.2024

Eerste race met zelfrijdende race-auto’s was uiterst vreemd

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

Een auto die uit zichzelf kan rijden en beslissingen neemt op de weg is tegenwoordig al niet eens meer zo bijzonder, maar eentje die daarbij ook nog kan driften, zeker wel. Geely toont een testauto die zich goed staande...

Automotive29.03.2024

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

​Apple Car is niet meer: Apple stopt met eigen auto

Apple stopt met het maken van zijn eigen elektrische auto. Het bedrijf zou al meer dan tien jaar werken aan een auto die zelfrijdend is, maar dat is nu voorbij. Meerdere bronnen laten weten dat Apple met Project Titan st...

Automotive27.02.2024

​Apple Car is niet meer: Apple stopt met eigen auto

Waymo start autonoom rijden tests op snelwegen

Het is eigenlijk geen nieuws meer dat we in het verkeer uiteindelijk steeds meer zelfrijdende auto’s en vrachtwagens gaan tegenkomen. De grootste struikelblokken zijn het aanpassen van de wegenverkeerswetten, de aanspr...

Automotive09.01.2024

Waymo start autonoom rijden tests op snelwegen

Voorlopig alleen voor eigen medewerkers in en rond Phoenix
Zelfrijdende auto’s op Britse wegen in 2026

Het gaat er ooit toch echt aankomen, volledig zelfrijdende auto’s in steden en op snelwegen. Tesla roept, bij monde van opperbaas Elon Musk, al jaren dat de EV’s van het bedrijf er in principe al klaar voor zijn. En...

Automotive27.12.2023

Zelfrijdende auto’s op Britse wegen in 2026

Gefaseerde uitrol en er moeten ook nog wel wat juridische hordes genomen worden
Zelfrijdende auto’s lijken nog ver weg: GM stopt er even mee

General Motors haalt al zijn zelfrijdende auto’s van de weg. Ze hebben zo vaak ongelukken dat het niet langer verantwoord is om ze de weg op te sturen. Diverse initiatieven van andere bedrijven rondom zelfrijdende taxi...

Automotive16.11.2023

Zelfrijdende auto’s lijken nog ver weg: GM stopt er even mee

Ford Blue Cruise: zonder handen aan het stuur over de Autobahn

Ford is een van de autofabrikanten van het eerste uur. De eerste grote innovatie, die tegenwoordig nog altijd door alle merken toegepast wordt, is de lopende band productielijn die in 1913 door Henry Ford werd bedacht om...

Automotive28.09.2023

Ford Blue Cruise: zonder handen aan het stuur over de Autobahn

Zelfrijdende vrachtwagens zonder chauffeur stapje dichterbij in California

Hier in Nederland, en veel andere landen ter wereld, duurt het nog wel even voordat zelfrijdende auto’s ook echt de weg op mogen. Er wordt her en der wel al mee getest, maar de wetgeving is nog lang niet zover, in tege...

Automotive25.09.2023

Zelfrijdende vrachtwagens zonder chauffeur stapje dichterbij in California