Barcelona blijft dé stad voor het MWC

Barcelona blijft dé stad voor het MWC

GSMA en de Catalaanse hoofdstad verlengen hun samenwerking tot 2030

Vorig artikel Volgend artikel

Het grootste event van de mobiele industrie, waar fabrikanten, providers en (app)ontwikkelaars van over de hele wereld elk jaar bij elkaar komen, blijft tot minstens 2030 in Barcelona. De GSMA, organisator van het Mobile World Congress dat elk jaar in de laatste week van februari gehouden wordt, heeft dat maandag tijdens een vergadering in Kuala Lumpur besloten.

Van 3GSM in Cannes naar MWC in Barcelona

Barcelona is sinds 2006 de plek waar het MWC georganiseerd wordt. Het event, dat ooit begon als 3GSM, was op haar oorspronkelijke locatie, Cannes, uit de voegen gegroeid. De verhuizing naar Barcelona betekende direct een forse uitbreiding. De eerste jaren werd het event in de Catalaanse hoofdstad gehouden bij de prachtige Fira Montjuic.

Daar is het MWC in de jaren die volgden uitgegroeid tot hét event voor de mobiele industrie. In 2011, toen het contract met Barcelona voor het eerst aan verlening tot was, dienden zich 30 andere kandidaat steden aan, waaronder Amsterdam, Milaan en München. De GSMA besloot echter dat Barcelona tot minimaal 2018 de ‘mobiele hoofdstad’ van de wereld zou blijven. Voorwaarde was wel dat het event naar een grotere locatie, de Fira Gran Via, zou verkassen omdat het MWC de Fira Montjuic inmiddels ook al ontgroeid was.

In 2018 werd de deal met de Catalaanse hoofdstad voor de tweede keer verlengd, tot 2023. Dat werd, vanwege de corona annulering in 2020, vorig jaar al verlengd tot 2024. En nu is dus ook de derde verlening, tot 2030, een feit.

Fira-Montjuic
De Fira Montjuic, met het paleis, blijft zonder enige twijfel de mooiste MWC lokatie ooit.

Montjuic mooier, Gran Via praktischer

Voor mij, ik web helaas nooit het genoegen mogen smaken van het MWC (of 3GSM) in Cannes, blijft de Fira Montjuic, aan de voet van het koninklijk paleis op de heuvel (Montjuic), nog altijd dé MWC locatie. De verhuizing naar het beursterrein aan de zuidkant van de stad was, door de groei van het event, bittere noodzaak, maar de huidige Fira Gran Via kan met haar ‘standaard’ beurshallen op een industrieterrein bij lange na niet tippen aan het ‘ uitzicht en de charme van de locatie onder aan de Montjuic.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...