Apple wil het makkelijker maken accounts in apps te verwijderen

Apple wil het makkelijker maken accounts in apps te verwijderen

Vorig artikel Volgend artikel

Apple wil dat zijn gebruikers makkelijker hun account kunnen verwijderen in apps uit de App Store. Daarom heeft het nieuwe regels opgesteld die vanaf 30 juni ingaan. Het zorgt daarbij niet zozeer zelf dat je makkelijk accounts kunt verwijderen: dat moeten de ontwikkelaars van apps doen.

Apps met een account

Niet alle apps vereisen het, want bijvoorbeeld op TikTok of Life Hacks heb je geen account nodig om er toch gebruik van te maken. Echter verplicht het gros van de apps je helaas wel om een account aan te maken, waardoor je wederom je gegevens deelt, een uniek wachtwoord moet bedenken en de appmakers ook nog eens allemaal informatie over je opslaan. Soms is dat in je voordeel, bijvoorbeeld wanneer je bepaalde content wil bewaren, maar bij veel apps is een account niet per se heel hard nodig.

Makkelijker een account verwijderen

Daarnaast zijn er nu eenmaal apps die je heel vaak gebruikt en apps die je één keer gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan taxi’s: op veel plekken heb je Uber, waardoor de Uber-app vaak lang op je telefoon blijft staan. Maar ben je bijvoorbeeld op vakantie bent op Ibiza, waar ze een specifieke tax-app gebruiken en Uber niet bestaat, dan heb je tijdelijk een app op je telefoon die je waarschijnlijk daarna niet snel meer zal gebruiken.

Het is natuurlijk een goede gewoonte om je apps regelmatig op te ruimen, zodat je telefoon weer wat overzichtelijker is, maar ook zodat je niet overal maar accounts en gegevens hebt staan. Het is daarom raadzaam om voor je de app verwijdert even in te loggen en te zorgen dat je je account verwijderd. Waar veel apps het nu onnodig ingewikkeld maken om dat te doen, omdat ze niet willen dat je weggaat, wil Apple afdwingen dat het zijn gebruikers makkelijker wordt gemaakt om een account te verwijderen.

Alle data verwijderen

Hierbij stelt Apple dat het niet zo moet zijn dat gebruikers een account slechts kunnen deactiveren, maar dat het account echt helemaal moet kunnen worden verwijderd. Dat betekent: inclusief alle persoonlijke data. Alles moet volledig kunnen worden gewist en dat is een goed streven, want hierdoor heb je als gebruiker meer macht over jouw eigen gegevens. Wel hebben we er uiteindelijk wat lang op moeten wachten: het was eigenlijk de bedoeling dat deze Apple-regelgeving 31 januari in zou gaan. Echter koos Apple ervoor om ontwikkelaars langer de tijd te geven om hun zaakjes op orde te maken.

Het is geen leuk bericht voor ontwikkelaars en dat is om meerdere redenen. Niet alleen moeten ze dit nu in orde maken, ze moeten ook per se het in-app betaalsysteem van Apple gebruiken wanneer ze betaalde online groepsdiensten aanbieden. Veel veranderingen dus voor de vele apps die in de App Store te vinden zijn, want bijna alle ontwikkelaars zullen actie moeten ondernemen om aan de nieuwe regels te voldoen.

Het is in ieder geval fijn voor consumenten om iets positiefs te horen over Apple en de App Store. De laatste tijd gaat het met alle dwangsommen rondom dating apps en ruzie met gameontwikkelaars over de tarieven in de App Store toch vaker negatief over deze winkel dan positief.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...