Apple onthult nieuwe technologieën voor het ontwikkelen van apps

Apple onthult nieuwe technologieën voor het ontwikkelen van apps

Vorig artikel Volgend artikel

Tijdens het WWDC evenement van Apple werd niet alleen iOS 13, de nieuwe Mac Pro en het einde van iTunes aangekondigd. Apple onthulde ook nieuwe technologieën waarbij het ontwikkelen van apps makkelijker en sneller dan ooit gaat.

Apple heeft een aantal innovatieve technologieën onthuld waarmee ontwikkelaars makkelijker en sneller krachtige nieuwe apps kunnen maken. SwiftUI is een revolutionair ontwikkelframework waarmee makkelijker dan ooit de beste gebruikersinterfaces kunnen worden gemaakt. ARKit 3, RealityKit en Reality Composer zijn geavanceerde tools die het voor ontwikkelaars nog makkelijker maken om indrukwekkende AR-ervaringen te creëren voor consumenten en zakelijke apps. Dankzij nieuwe tools en API’s wordt het nog simpeler om iPad-apps naar Mac te brengen. En met updates op Core ML en Create ML worden apps met machine learning nog krachtiger en gestroomlijnder.

Met de nieuwe technologieën die vandaag zijn onthuld wordt de ontwikkeling van apps sneller, makkelijker en leuker voor ontwikkelaars. Ze vertegenwoordigen de toekomst van appontwikkeling op alle platforms van Apple. Met SwiftUI gaat het maken van een gebruikersinterface grotendeels automatisch, en kan in realtime een preview worden bekeken van hoe de UI-code er in de app uit komt te zien. Ontwikkelaars zullen er helemaal weg van zijn.
- Craig Federighi, senior vice president of Software Engineering bij Apple
Apple-dev-tools-swift-UI-screen-06032019_big.jpg.large_2x

SwiftUI

Het doel van Swift was altijd om de ontwikkeling van apps sneller, makkelijker en interactiever te maken, en een modern UI-framework maakt daar deel van uit. SwiftUI is een uiterst krachtig en intuïtief nieuw framework voor het bouwen van complexe gebruikersinterfaces. Met simpele code die makkelijk te gebruiken is, kunnen ontwikkelaars uitgebreide interfaces maken en daar vloeiende animaties aan toevoegen. SwiftUI kan ontwikkelaars ook veel tijd besparen dankzij de vele automatische functies, zoals die voor de layout, Donkere Modus, toegankelijkheid, talen die van rechts naar links worden geschreven en internationalisatie. SwiftUI-apps zijn native apps en daarom supersnel. En omdat SwiftUI dezelfde API is als die in iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS, kunnen ontwikkelaars sneller en makkelijker native apps bouwen voor alle platforms van Apple.

Apple-dev-tools-asphalt-on-ipad-pro-macbook-pro-screen-06032019_big.jpg.large_2x
Met Xcode is het voor ontwikkelaars nog nooit zo makkelijk geweest om hun bestaande iPad-projecten over te zetten naar Mac.

Met Xcode 11 komt SwiftUI tot leven

Dankzij een nieuwe grafische UI-designtool in Xcode 11 kunnen UI-ontwikkelaars snel een gebruikersinterface samenstellen met SwiftUI, zonder dat ze ook maar een regel code hoeven te schrijven. De Swift-code wordt automatisch gegenereerd en wanneer deze code wordt aangepast, zijn de veranderingen in de interface direct te zien in de designtool. Ontwikkelaars kunnen nu dus in real-time automatische previews zien van de UI terwijl ze hun code samenstellen, testen en verfijnen. Omdat er snel kan worden geschakeld tussen het grafische design en het schrijven van de code, wordt het ontwikkelen van de UI leuker en efficiënter. Previews kunnen direct worden bekeken op alle verbonden Apple devices, zoals iPhone, iPad, iPod touch Apple Watch en Apple TV. Zo kunnen de ontwikkelaars zien hoe een app reageert op Multi-Touch, of hoe deze werkt met de camera en de sensoren. Allemaal live, terwijl de interface wordt gebouwd.

Augmented Reality

Met ARKit 3 worden mensen het middelpunt van AR. Dankzij Motion Capture kunnen ontwikkelaars menselijke bewegingen in hun app integreren. En met People Occlusion komt AR-content voor of achter mensen te staan, waardoor AR-ervaringen nog levensechter zijn en leuke greenscreen-effecten mogelijk worden. In ARKit 3 kan de camera aan de voorkant drie gezichten tracken, en kunnen de camera’s aan de voor- en achterkant tegelijkertijd worden gebruikt. Het maakt ook collaboratieve sessies mogelijk, waardoor het nog makkelijker is om in een gedeelde AR-ervaring te stappen.

RealityKit is vanaf de grond opgebouwd voor AR. Het bevat fotorealistische rendering en indrukwekkende omgevingsdetectie. Ook is er ondersteuning voor camera-effecten zoals ruis en motion blur, waardoor virtuele content haast niet te onderscheiden is van de werkelijkheid. RealityKit bevat ook fantastische animaties, physics-effecten en ruimtelijke audio, en ontwikkelaars kunnen de mogelijkheden van RealityKit benutten met de nieuwe RealityKit Swift-API. Reality Composer, een krachtige nieuwe app voor iOS, iPadOS en Mac stelt ontwikkelaars in staat om makkelijk prototypen te maken van AR-ervaringen en ze te produceren. Allemaal zonder dat ze ervaring met 3D nodig hebben. Aan de hand van een simpele drag-and-drop-interface en een bibliotheek vol hoogwaardige 3D-objecten en -animaties kunnen ontwikkelaars met Reality Composer AR-objecten neerzetten, verplaatsen en roteren om een AR-ervaring te bouwen. Die ervaring kan direct in een app worden geïntegreerd met Xcode, of worden geëxporteerd naar AR Quick Look.

Makkelijker iPad-apps overzetten naar Mac

Dankzij nieuwe tools en API’s wordt het makkelijkerom iPad-apps naar Mac te brengen. Met Xcode kunnen ontwikkelaars een bestaand iPad-project openen en automatisch belangrijke Mac-features toevoegen of de besturing aanpassen aan muis en toetsenbord, alleen maar door een vakje aan te kruisen. Zo wordt het bouwen van een native Mac-versie van een app een stuk makkelijker. Mac- en iPad-apps zijn gebaseerd op hetzelfde project en dezelfde broncode, dus iedere aanpassing in de code heeft invloed op zowel de iPadOS- en macOS-versie van de app. Dit kan ontwikkelaars heel wat tijd schelen, omdat één team aan beide versies van een app kan werken. Door beide versies van een app te gebruiken, kunnen gebruikers profiteren van de unieke mogelijkheden van elk platform. Denk aan de precisie en snelheid van een toetsenbord, muis of trackpad en unieke Mac-features zoals de Touch Bar.

Apple-dev-tools-twitter-screen-06032019_big.jpg.large_2x

Core ML en Create ML

Core ML 3 ondersteunt de versnelling van meerdere typen geavanceerde realtime machine learning-modellen. Omdat in Core ML nu meer dan 100 modellagen worden ondersteund, kunnen apps gebruikmaken van de allernieuwste modellen die in staat zijn om visie, talen en spraak beter dan ooit te begrijpen. En voor het eerst kunnen ontwikkelaars nu machine learning-modellen op de devices zelf aanpassen. Dankzij deze splinternieuwe techniek hebben ontwikkelaars de mogelijkheid om persoonlijke features toe te voegen zonder de privacy van de gebruiker in gevaar te brengen. Met Create ML, een app voor het ontwikkelen van machine learning, kunnen ontwikkelaars machine learning-modellen bouwen zonder code te hoeven schrijven. Meerdere modellen kunnen worden getraind met verschillende datasets en nieuwe typen modellen, waaronder modellen voor objectdetectie en het classificeren van activiteiten en geluid.

Apple-dev-tools-apple-watch-series-4-MLB-screen-06032019_inline.jpg.large_2x

Apple Watch

Met de introductie van watchOS 6 en de App Store op Apple Watch kunnen ontwikkelaars nu voor Apple Watch apps bouwen en ontwerpen die compleet onafhankelijk kunnen werken, zonder een iPhone.

Ontwikkelaars kunnen daarnaast met Core ML profiteren van de Apple Neural Engine op Apple Watch Series 4. Door modellen in hun apps te verwerken die met Core ML zijn getraind, kunnen ze intelligentere apps maken. Dankzij een nieuwe API voor het streamen van audio kunnen gebruikers met hun favoriete media-app streamen vanaf hun Apple Watch. Een API voor het verlengen van app-processen geeft apps meer tijd om taken uit te voeren op Apple Watch zolang de app nog geopend is, ook als het scherm uit gaat. De app heeft dan nog steeds toegang tot bijvoorbeeld hartslag-, locatie- en bewegingssensoren.

Apple-dev-tools-sign-in-screen-06032019_inline.jpg.large_2x

Snel, makkelijk en privé inloggen met Apple ID

Sign in with Apple maakt het makkelijk voor gebruikers om in te loggen bij apps en websites met hun Apple ID. In plaats van formulieren in te vullen, e-mailadressen te controleren of een wachtwoord aan te maken, hoeven gebruikers alleen maar hun huidige Apple ID te gebruiken om een account aan te maken en een app te maken. Hierdoor kunnen ze sneller aan de slag. Alle accounts worden beveiligd met tweestapsverificatie, waardoor Sign in with Apple een goede optie is voor ontwikkelaars die hun apps veiliger willen maken. Het bevat ook een nieuwe feature die fraude tegengaat, zodat ontwikkelaars erop kunnen vertrouwen dat nieuwe gebruikers echte mensen zijn en geen robots of nep-accounts. Door een nieuwe op privacy gebaseerde e-mailservice hoeven gebruikers niet meer hun persoonlijke e-mailadres op te geven, terwijl ze toch belangrijke berichten kunnen ontvangen van de appontwikkelaar. En omdat Apple de activiteit van gebruikers niet bijhoudt en ook geen profiel samenstelt van appgebruik, blijft deze informatie bij de ontwikkelaar zelf.

Andere features voor ontwikkelaars

  • PencilKit laat ontwikkelaars makkelijk ondersteuning voor Apple Pencil aan hun apps toevoegen en gebruikmaken van het vernieuwde toolpalet.
  • SiriKit voegt ondersteuning toe voor audio-apps van derden, zoals die voor muziek, podcasts en audioboeken, zodat ontwikkelaars nu Siri kunnen integreren in hun apps voor iOS, iPadOS en watchOS en gebruikers hun audio kunnen besturen met hun stem.
  • MapKit bevat nu een aantal nieuwe features voor ontwikkelaars, zoals rasterweergaven, filtertools voor interessante locaties, limieten voor zoomen en bewegen met de camera, en ondersteuning voor Donkere Modus.
  • Naast de verbeterde ondersteuning voor talen die gericht is op SwiftUI, bevat Swift 5.1 nu Module Stability. Dit is de essentiële basis voor het bouwen van frameworks in Swift die binair compatibel zijn.
  • Met de krachtige nieuwe Metal Device-groepen is het makkelijker om code te delen tussen verschillende GPU-typen op alle platforms van Apple, en ondersteuning voor de iOS-simulator maakt het heel simpel om Metal-apps te bouwen voor iOS en iPadOS.
Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies