​Apple kondigt iPhone 15 aan: mét USB-C en titanium

​Apple kondigt iPhone 15 aan: mét USB-C en titanium

Vorig artikel Volgend artikel

Apple heeft na heel veel geruchten eindelijk zijn iPhone 15 serie aangekondigd. Met, precies zoals de geruchten al riepen een USB-C-poort voor alle telefoons. Bovendien zijn de Pro-varianten ook nog eens gemaakt met een titanium behuizing, wat ze aanzienlijk lichter maakt. iPhone 15 bestaat uit iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.

Screenshot 2023-09-12 19.45.10

iPhone 15

De nieuwe telefoon heeft onder andere een 48 megapixel-camera en een extra stevige keramische laag waardoor het volgens Apple een telefoon is waar je langer mee doet dan met welke telefoon dan ook. Apple belooft een batterijduur van een hele dag. Ga je voor de 15 Plus, dan is dat zelfs langer, hoewel Apple niet zegt hoe lang. Er is daarnaast een Dynamic Island beschikbaar op de gewone versie, in tegenstelling tot de iPhone 14 waarbij alleen de Pro deze optie had.

Qua draadloze opties biedt de smartphone draadloze technologie in de vorm van ultrawideband op zijn tweede generatie chip. Hierdoor kan het toestel connectie maken met andere apparaten die drie keer verder weg zijn dan de vorige iPhone. Ook kun je jezelf beter lokaliseren, zodat je beter kunt navigeren. Nieuw is ook de mogelijkheid om achtergrondgeluid weg te filteren wanneer je aan het bellen bent.

Screenshot 2023-09-12 19.53.37

Road Side Assistance

Wil je bellen in een noodsituatie maar heb je geen bereik, dan kon je natuurlijk al de Emergency SOS-optie gebruiken (die ook in Nederland beschikbaar is), maar nieuw is dat als je panne hebt met de auto, je het aan de kant van de weg kunt gebruiken: Road Side Assistance heet het, en hij helpt je bij een satelliet in de buurt te komen voor hulp. In de VS werkt Apple hiervoor samen met een ander bedrijf, dus dat is waarschijnlijk wel nodig als het ook in andere landen wil lanceren.

MagSafe is aanwezig op de nieuwe iPhone, waardoor je dankzij een magneet makkelijk een oplader aan het apparaat kunt bevestigen. Net als bij de ook zojuist aangekondigde Watch 9 is er FineWoven gebruikt voor de versie die normaliter leer zou zijn: dat maakt de telefoons aanzienlijk duurzamer.

Het nieuwe toestel maakt gebruik van een A16-chip en het scherm is 6,1 inch OLED Super Retina met ondersteuning voor Dolby Vision in 1.600 nits. 2.000 nits is ook een optie, bijvoorbeeld als je buiten loopt.

iPhone 15 verschijnt vanaf 799 euro voor 128GB en iPhone 15 Plus start vanaf 899 dollar voor 128 GB. iPhone 15 en 15 Plus verschijnen in de kleuren roze, geel, groen, blauw en zwart.

Screenshot 2023-09-12 19.51.47

iPhone 15 Pro en Pro Max

Fijn dat iPhone 15 er is, maar de echte innovatie zit hem natuurlijk in de Pro en de grotere Pro Max-variant. Zo is dit toestel gemaakt met een titanium behuizing, dat het de lichtste iPhone Pro's tot nu toe maken. De Pro heeft een scherm van 6,1 inch en de Pro gaat voor 6,7 inch. Beide smartphones maken gebruik van de nieuwe A17-chip van Apple.

Nieuw is de actieknop aan de zijkant van de iPhone Pro, die je -zoals de geruchten al voorspelden- kunt instellen hoe je zelf wil. Wil jij graag dat hij snel de camera opent, of juist je zaklamp, dan kun je dat dus zelf kiezen. De toestellen maken gebruik van iOS 17, dat als grootste nieuwe mogelijkheid de StandBy-modus heeft. Hiermee kun je onder andere interactieve widgets gebruiken.

iPhone 15 Pro verschijnt in wit, zwart, blauw en naturel. Geen gekke roze kleur zoals nieuw is geintroduceerd bij de Watch dus. Wel heeft het toestel nieuwe, afgeronde randen en is er sowieso heel veel scherm en weinig rand te zien. Dankzij het Ceramic Shield is het scherm enorm sterk.

iPhone 15

Fotografie

Qua camera's is ook hier een 48-megapixel hoofdcamera aanwezig die betere foto's in schemerlicht kan maken. Daarnaast kun je de lens die standaard wordt gebruikt aanpassen en is het mogelijk om meerdere focalen te gebruiken: 24mm, 28mm en 35mm. De optische zoom is ook flink verbeterd: je kunt nu 5x zoomen (120mm). Video kan worden geschoten in 4K60 en je kunt via de USB-C-poort direct video's op een externe hardeschijf zetten.

Die A17-chip zit ook niet voor niets in het toestel: de CPU is 10 procent sneller en de GPU 20 procent. De telefoon heeft ray tracing, wat je waarschijnlijk kent van de huidige generatie gameconsoles: ray tracing maakt het licht in games nog veel realistischer. Sowieso zijn de graphics vloeiender en kun je straks echt gamen op je iPhone, met games als Resident Evil Village, Resident Evil 4, Death Stranding en Assassin's Creed Mirage.

iPhone 15 Pro verschijnt voor een startprijs van 1229 euro voor 128 GB. iPhone 15 Pro Max start vanaf 1479 euro voor het 256 GB-model.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...